TC News: Surprizele în seriile de turisme continuă

TC News: Surprizele în seriile de turisme continuă

Weekend-ul 7-8 mai a mai oferit rezultate surpriză în serii precum Nascar, V8 Supercars sau TC2000. Singura cursă previzibilă ca rezultate a fost cea din seria argentiniană, în timp ce Nascar-ul și seria Supercars australiană au adus rezultate greu de anticipat.

Nascar

Cursa din Kansas a fost o lecție dură pentru Martin Truex Jr, pilot ce a plecat din pole position în cursa ce s-a desfășurat sâmbătă, 7 mai. Martin a fost cel mai rapid pilot pe durata durata antrenamentelor și calificărilor și a pornit în cursa Sprint hotărât să obțină prima victorie din stagiunea 2016. De obicei, strategia de la boxe a fost cea care i-a jucat feste până acum, uneori și incidentele de pe pistă, dar cursa din Kansas a adus și primele probleme tehnice la Toyota echipei Furniture Row. N-au fost probleme de motor, cutie, sau altă componentă majoră, ci un banal șurub de prindere a unei roți. În cursele auto astfel de lucruri se pot întâmpla oricând…

Truex a condus 172 de tururi din totalul de 267, dar finalul de cursă i-a aparținut lui Kyle Busch ce și-a trecut în cont un nou succes. Podiumul a fost completat de Kevin Harvick și Kurt, fratele mai mare al lui Kyle. Surpriza etapei a fost Ryan Blaney (P5), pilotul Wood Brothers, la cea mai bună clasare din sezon, performanță susținută de o evoluție constant bună pe durata întregului weekend.

Duminică de la ora 20, ora României vom avea o nouă cursă ce se va desfășura pe circuitul de la Dover.

V8 Supercars

Seria australiană a oferit un spectacol de calitate la Perth, pe circuitul Barbagallo Raceway, etapa consemnând primul succes din sezon pentru campionul din 2015, Mark Winterbottom în cursa secundă, după o evoluție dezastruoasă în prima alergare.

Cursa 1 a fost dominată copios de modelele Holden, care s-au clasat pe primele 6 locuri. Echipa Triple Eight a fost pe podium cu toți cei trei piloți – Craig Lowndes, Shane van Gisbergen și Jamie Whincup. Cursa l-a avut protagonist pe Craig Lowndes, care a optat pentru o strategie surprinzătoare cu două opriri la boxe, fapt ce l-a trimis la un moment dat la coada grilei. Însă riscul a fost răsplătit din plin în ultimele tururi când restul concurenților ce au intrat o singură dată la boxe au trebuit să reziste pe pneuri uzate, în timp ce Craig a croșetat plutonul, mașina sa fiind încălțată cu gume noi. Mai mult, s-a și distanțat la peste 5 secunde de locul secund obținut de Shane van Gisbergen.

În top 10 au intrat și reprezentanți de la Nissan – Todd Kelly (P7) și fratele Rick (P9), dar și Ford prin Chris Pither.

După o cursă în anonimat, cu două ieșiri în decor și un loc 23 în clasament, Mark Winterbottom și-a spălat păcatele în a doua cursă, câștigând un duel electrizant în fața lui Scott McLaughlin și a lui Craig Lowndes. Pe lângă duelul la vârf, am mai asistat la o luptă frumoasă și în pluton, pentru accederea pe locul 5, protagoniștii fiind Rick Kelly, pe un Nissan și Chaz Mostert de la Prodrive (Ford).

Înainte de deplasarea de la Winton din 22 mai, la conducerea clasamentului general se află Craig Lowndes cu 894 puncte, urmat de Whincup cu 852 si McLaughlin cu 846.

TC2000

În Argentina s-a desfășurat cea de a treia rundă a sezonului, pe circuitul de la Mendoza, cursă câștigată de Facundo Ardusso, cel de al treilea pilot Renault, după Leonel Pernia și Emiliano Spataro. Sezonul pare să fie la discreția mașinilor Renault Fluence, victoria unei Toyota Corolla la Rosario, pe mâna lui Matias Rossi, fiind mai mult un accident.

Ardusso a trebuit să reziste în fața Peugeot-ului pilotat de Fabian Yannantuoni, pilot remarcat începând cu sezonul trecut. Podiumul a fost completat de fostul pilot de Formula 1, Norberto Fontana. Agustin Canapino a confirmat forma bună a modelelor Chevrolet Cruze, încheind cursa pe locul 4, după veteranul Fontana.

Fiaturile încă nu se regăsesc în campionat, înafară de locul trei obținut de Carlos Javier Merlo la Trelew rezultatele sunt destul de slabe. La Mendoza a punctat Merlo, clasat pe locul 6 și Bernardo Llaver ce a încheiat topul 10.

Canapino(61p) și Ardusso (56p)  domină clasamentul general înainte de deplasarea la Cordoba  din 29 mai la o diferență de 5 puncte, fiind urmați de Emiliano Spataro cu 55 de puncte.