MotoGP Mugello: Rossi în pole, marea galbenă în delir!

MotoGP Mugello: Rossi în pole, marea galbenă în delir!

La finele calificărilor pentru runda italiană de la Mugello, Valentino Rossi a semnat cel de-al doilea pole stagional, tot atâtea câte reușise în ultimii cinci ani cumulat. Crucial a fost ajutorul primit de la noul său acolit, Maverick Vinales, cel care-i va fi coleg la Yamaha în următorii doi ani.

Sesiunile de antrenamente libere au scos în evidență determinarea lui Andrea Iannone de a-și dovedi supremația în cadrul echipei Ducati în fața lui Andrea Dovizioso, veteranul echipei fiind printre cei condamnați să ia parte în prima parte a calificărilor. De altfel, direct calificați în Q2 am avut câțiva piloți cu rezultate peste așteptări, precum Petrucci (încă nerefăcut complet), Hernandez (pe un model de generație 2014) sau Michele Pirro, wildcard-ul care trăiește o idilă remarcabilă cu traseul italian.

La polul opus, în Q1 au fost nevoiți să evolueze Cal Crutchlow, pe un circuit deloc favorabil modelelor Honda, frații Espargaro (cu Aleix din nou foarte departe de coechipierul Vinales), Dovizioso și Redding. Teoretic, între primii 4 era lupta pentru locurile ce duc în Q2, însă Redding a stabilit cel mai rapid tur al sesiunii și a primit biletul. Crutchlow și Pol Espargaro au căzut, iar Dovi n-a putut să reziste în fața lui Aleix, într-un duel al ”secunzilor” de la echipele de uzină Ducati, respectiv Suzuki.

Faza a doua a calificărilor a început cu primele repere foarte echilibrate, Iannone reușind un prim timp excelent, urmat de Vinales și eroicul Marc Marquez, toți trei cuprinși în doar 32 de miimi. Cu 5 minute înainte de final, Iannone a mai coborât încă o zecime pe modelul Ducati tot mai încărcat cu strakes supradimensionate, însă ca de obicei totul s-a decis în ultimele clipe ale sesiunii.

Rossi și-a găsit un nou aliat în persoana viitorului coechipier Maverick Vinales și a beneficiat de aspirația crucială pe final de tur din partea magicianului de la Suzuki, reușind să bată timpul lui Iannone cu 0.103 secunde. Ulterior, Vinales a urcat pe locul secund fără vreun ajutor pe liniile drepte, iar astfel pe prima linie de mâine îi vom avea pe Rossi, urmat de vedeta Suzuki și de cel care-i va lua locul lui Maverick în cadrul grupării conduse de Davide Brivio.

Pe linia a doua vor fi Marquez, Lorenzo și Aleix Espargaro, trei spanioli care vor avea nevoie tot mai mare de bodyguard dacă îndrăznesc să deranjeze cavalcada lui Rossi în runda de casă de la Mugello. Pedrosa (P7) a făcut tot ce se putea cu materialul tehnic disponibil, iar Redding a mai făcut două victime în Q2, terminând pe 10.

Pentru Valentino Rossi va fi o șansă excelentă de a recupera puncte în raport cu Lorenzo, de care-l separă 12 puncte, și Marquez, aflat la 7 lungimi în fața veteranului italian. Nu va fi liniște în această seară la Mugello, unde zecile de mii de fani vor sărbători primul pole al lui Rossi pe acest circuit din 2008 încoace. În ceea ce privește victoriile din Toscana, Valentino are una la 125cmc, una la 250 cmc și 7 consecutive la MotoGP (2002-2008). În ultimii doi ani a terminat pe poziția a treia.