Formula E Berlin: Buemi semnează o victorie facilă

Formula E Berlin: Buemi semnează o victorie facilă

Dacă etapa anterioară de la Paris s-a încheiat cu victoria echipei germane Audi, francezii de la e.dams Renault și-a luat revanșa la Berlin și au câștigat prin vârful de lance Sebastien Buemi, care se va duela cu Lucas di Grassi la Londra pentru titlul categoriei.

Jean-Eric Vergne a adus un nou pole-position pentru DS Virgin, cea de-a treia forță a campionatului fiind responsabilă cu spectacolul și complicând socotelile favoriților de la Abt Audi și e.dams Renault. Buemi a prins prima linie, în timp ce echipierii Mahindra (Senna și Heidfeld) au pierdut locurile 4 și 5 pe grilă din cauza presiunilor ilegale și au fost aruncați la coada grupului. Lucas di Grassi a avut ghinionul de a evolua în prima grupă de calificare, pe o pistă prea puțin aderentă față de condițiile de care s-au bucurat adversarii săi ulterior. Astfel, brazilianul avea mult de recuperat după ce a fost aruncat pe 10, care a devenit poziția a opta pe grilă în urma retrogradării celor de la Mahindra. Cei de la NextEV au reușit cele mai bune performanțe din actualul sezon, fiind primii în antrenamente, apoi pe 5 și 7 pe grilă.

La start, Buemi a trecut de Vergne, însă francezul a revenit după doar un tur și a compactat iar plutonul. Piquet și Turvey s-au încurcat reciproc, iar astfel pe primele 6 poziții se aflau cele trei mari uzine implicate în Formula E: DS Virgin (Citroen), Renault și Audi. Din fericire pentru aceste grupări, toate se puteau bucura de această dată de doi piloți în formă bună, după evoluțiile fluctuante din trecut semnate de Nico Prost și Daniel Abt.

Oficialii au fost excesiv de precauți și au scos steagul negru cu bulină portocalie pentru orice element aerodinamic instabil, chiar dacă nu părea să se desprindă. Asta i-a silit pe mulți să treacă pe la boxe pentru schimbări de aripă față (Turvey, Piquet, Bird, Senna, Piquet) sau spate (Rast). Aceștia au spus adio punctelor, însă tot au rămas un factor demn de luat în seamă în momentul în care liderii au ajuns în spatele lor. Pentru Sam Bird, acest exces de zel al germanilor a dus la încheierea aspirațiilor sale la titlu, iar de acum rămân doar Buemi și di Grassi în joc pentru miza supremă a campionatului.

Vergne nu a rezistat prea mult la vârful cursei, fiind surclasat de Buemi (turul 6) și Abt (turul 11). Totuși, Jean-Eric a continuat să-i frustreze pe Prost și di Grassi cu defensiva sa până la intrările obligatorii la boxe. Acestea s-au consumat la finele turului 24 pentru majoritatea piloților, excepțiile fiind specialiștii WEC – di Grassi, Duval, Conway și Sarrazin. Cei patru au mai reușit să economisească destulă energie pentru a rezista încă un tur, însă asta nu l-a putut scoate pe di Grassi înaintea lui Nico Prost.

Echipele din eșalonul secund și-au arătat limitele în socotirea timpilor petrecuți la boxe, dat fiind că Robin Frijns a pierdut 3 secunde față de cei mai rapizi în acest exercițiu. Olandezul venise aproape de poziția a cincea, însă n-a putut să mai stea aproape de piloții de uzină ulterior. După ce s-au consumat toate opririle, directorul de cursă a introdus o perioadă de Full Course Yellow pentru curățarea pistei fără a afecta ierarhia, iar la revenirea pe steag verde Lucas di Grassi a început să pună presiune pe Nico Prost.

Socotelile brazilianului de a profita pe final de manșă de pe urma resurselor sporite de energie deveneau inutile după neutralizare, iar singura opțiune rămânea atacul. Din nefericire pentru Alain Prost și Jean-Paul Driot, Nico Prost a clacat și astfel di Grassi a urcat pe 3. Buemi a încercat să-și adjudece punctele suplimentare pentru cel mai rapid tur, însă Bruno Senna i-a răpit aceste 2 puncte. Totuși, elvețianul a beneficiat de corectitudinea lui Daniel Abt, care a ignorat pe final de manșă ordinele primite prin radio și nu i-a cedat poziția secundă coechipierului di Grassi.

Nick Heidfeld a revenit de pe 16 până pe 7, în spatele lui Vergne și Frijns, reușind așadar o evoluție excelentă pe teren propriu.

Astfel, se ajunge în finala de la Londra (dublă manșă) cu cei doi protagoniști separați de un singur punct, în favoarea lui Lucas di Grassi. Nimeni altcineva nu își mai joacă o carte pentru titlu, însă asta nu i-a împiedicat nici anul trecut pe unii și alții să dea totul în acea finală londonezpă absolut memorabilă.