Formula 1 Monaco: Hamilton câștigă în condiții schimbătoare

Formula 1 Monaco: Hamilton câștigă în condiții schimbătoare

Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu din Monaco la capătul unei curse începute pe o pistă udă, profitând de o degringoladă a echipei Red Bull.

Daniel Ricciardo a încheiat al doilea, iar podiumul a fost completat de o evoluție foarte bună a lui Sergio Perez.

Pornit al treilea, Hamilton a trecut de Nico Rosberg după ce ritmul germanului a lăsat de dorit în debutul cursei, iar mai apoi strategia echipei sale și o greșeală flagrantă a mecanicilor lui Ricciardo l-au ajutat să urce pe prima poziție. Oprind la boxe o singură dată, Hamilton l-a devansat pe australian, acesta făcând o oprire în plus.

Momentul cheie al cursei s-a petrecut în tururile în care piloții au trecut de la gumele de ploaie la slick-uri. Când majoritatea lumii a ales pneurile intermediare în momentul în care pista începea să permită acest lucru, Hamilton a continuat pe wet-uri și l-a ținut pe Ricciardo în spatele său înainte să intre la boxe.

Oprind cu un tur mai târziu, australianul a avut de suferit din cauza echipei care nu îi pregătise pneurile la timp și a pierdut circa 10 secunde. A fost suficient ca Hamilton să îl întreacă, o secundă despărțindu-i pe cei doi pe circuit după opriri. Distanța s-a păstrat în mare parte constantă până la final, în ciuda câtorva încercări ale lui Ricciardo de a se apropia pentru a încerca o depășire.

CjoRJ5eWgAAsPZf

Hamilton a trecut primul linia de sosire pentru a câștiga a doua sa cursă la Monaco și s-a apropiat astfel în clasamentul general de coechipierul său, care nu a avut parte de o zi prea bună. După ce la start și-a menținut poziția a doua, Rosberg a rulat foarte lent și i-a permis lui Hamilton să-l depășească pentru a-i oferi ocazia victoriei. În final, Rosberg a căzut până pe locul 7, pierzând o poziție chiar pe linia de sosire în dauna lui Nico Hulkenberg.

A fost o zi grozavă pentru echipa Force India, care pe lângă clasarea pe locul 6 a germanului a urcat pe podium prin Sergio Perez. Mexicanul a reușit să ajungă pe poziția a treia după schimburile de pneuri, realizând numeroase tururi rapide pe gumele soft. Sebastian Vettel nu a reușit să treacă de Perez și a fost nevoit să se mulțumească doar cu locul 4, terminând la două secunde de mexican.

Locul 5 i-a revenit lui Fernando Alonso, care ca și Perez, a făcut o cursă foarte bună după ce a pornit de pe 9. Plecat de pe linia a treia a grilei de start, Carlos Sainz a încheiat abia pe locul 8, ultimele puncte puse în joc fiind câștigate de Jenson Button și Felipe Massa.

Cursa a avut parte și de evenimente mai puțin plăcute pentru piloți. Daniil Kvyat a întâmpinat probleme mecanice încă din perioada safety car-ului de la start, ajungând la un tur distanță de pluton. În final, rusul a fost doar unul din cei șapte piloți care au abandonat.

Virtual Safety Car-ul și-a făcut apariția în câteva rânduri de-a lungul zilei, prima dată fiind instalat atunci când Jolyon Palmer și-a încheiat cursa lovind barierele de protecție de pe linia de start-sosire. Kimi Raikkonen a abandonat după ce a acroșat exteriorul acului de păr, iar Kevin Magnussen s-a ciocnit cu Kvyat în penultimul viraj, cei doi ieșinnd din cursă momente mai târziu.

Un accident similar s-a întâmplat și între Marcus Ericsson și Felipe Nasr. După ce echipa le-a transmis celor doi să își schimbe pozițiile pe circuit, suedezul a devenit nerăbdător și l-a acroșat pe coechipierul său. Max Verstappen a ieșit la rându-i din cursă, continuând un weekend în care a lovit barierele de protecție de mai multe ori.

Valtteri Bottas, Esteban Gutierrez, Romain Grosjean, Pascal Wehrlein și Rio Haryanto au fost restul piloților care au încheiat cursa, indonezianul fiind la 4 tururi distanță în spatele câștigătorului, Hamilton.

Ziua i-a aparținut în final britanicului, dar lângă el pe podium, Ricciardo probabil se întreabă ce mai are de făcut pentru a câștiga. Echipa sa l-a împiedicat decisiv în drumul său spre victorie la doar două săptămâni după ce australianul a criticat deciziile strategice ale acesteia în Spania.

CjoVfLjWUAESTQ2

CjoW35OWkAEDR4P