SBK Donington: Tom Sykes recidivează în manșa secundă

SBK Donington: Tom Sykes recidivează în manșa secundă

Manșa secundă de la Donington a continuat pe aceeași linie ca și sâmbătă: o cursă liniștită, fără dueluri încrâncenate: Tom Sykes a obținut cea de-a patra victorie stagională, iar Rea continuă parcursul cu podiumuri 100% în acest an.

Punctul de interes al manșei secunde a fost duelul simulat dintre Sykes și Rea, un joc de-a șoarecele și pisica în care Johnny a pus în câteva rânduri presiune pe Tom Sykes, dar nu a încercat vreo manevră serioasă de depășire. Verzii nu au avut competiție din partea celor de la Aruba Ducati, Davies venind după un abandon rușinos în prima alergare, cedându-i implicit poziția secundă la general lui Sykes.

Dacă în prima cursă Davide Giugliano a jucat în interesul echipei, reușind un loc secund, în manșa de duminică a căzut din nou în anonimat și le-a servit celor de la Kawasaki puncte importante în clasamentul constructorilor, făcându-i un deserviciu și lui Chaz Davies.

Piloții care au atras atenția au fost însă outsiderii Lorenzo Savadori de la Ioda Aprilia, care continuă impresionanta ascensiune, în manșa secundă de la Donington reușind un loc 4, în fața celeilalte revelații – Leon Camier de la MV Agusta. Echipa se află într-un dezastru financiar după ce a  gestionat dezastruos bugetul oferit de grupul Daimler prin reprezentantul AMG. În loc să reutileze fabrica, să investească în tehnologii noi, MV Agusta a lansat în ultima vreme nu mai puțin de 11 modele de motociclete, ale căror producție însă nu ajunge nici măcar la 10 000 de exemplare. Asemenea suratei de la Bologna, Ducati, cei de la MV Agusta vor avea nevoie de îndrumarea unui reprezentant direct din partea AMG Mercedes, care să pună ordine în haosul financiar și de asemenea să mai diminueze din tradițiile specific italiene.

Honda nu a impresionat deloc în cursele britanice, Michael van der Mark și Hayden nereușind clasări mai bune de locurile 6-8, în spatele unor modele pe care ar trebui să le învingă.

Joshua Brookes a fost cel mai bine clasat pilot BMW, terminând pe locul 9, în fața înlocuitorului lui Guintoli, Cameron Beaubier, campionul venit din MotoAmerica. Dacă sâmbătă el nu a putut încheia nici primul tur, în manșa secundă a avut o prestație solidă, încheind pe locul 10, aproape de Brookes și van der Mark și la siguranță de trio-ul incendiar format din Torres, West și Roman Ramos.

După clasări pe locurile 10 și 12, Anthony West pare să fi ajuns la finele colaborării cu echipa Pedercini, prezența sa la Misano fiind momentan incertă. Versatilul australian a punctat în două weekend-uri cât nu a câștigat echipa în tot sezonul trecut, de altfel singurele sezoane cât de cât decente au fost cele care l-au avut pilot chiar pe patronul Lucio, în urmă cu mai bine de un deceniu.

La vârf Rea rămâne lider cu 293 de puncte, urmat de Sykes cu 237 și Davies cu doar 231 de puncte acumulate.

Supersport

Clasa Supersport  a revenit la ordinea firească în clasamentul curselor: turcul Kenan Sofuoglu nu a avut adversar serios pe Donington, urmăritorul său, americanul Jacobsen trebuind să se multumească cu locul secund la peste o secundă jumătate de Kawasaki-ul echipei Puccetti. Podiumul a fost completat de Randy Krummenacher, coechipierul lui Sofuoglu, iar pe locul 4 a încheiat Gino Rea, britanicul călcând tot mai mult pe urmele lui Chaz Davies în ce privește constanța și motivația de a concura la cel mai înalt nivel.

Jules Cluzel și Lorenzo Zanetti sunt departe de prestațiile din sezonul trecut, în 2016 reușind cu greu să încheie cursele la limita topului zece. Campionul EJC, Javier Orellana nu a atras atenția nici în cursa britanică, încheind cursa într-un anonimat deplin pe locul 22, după malaezianul Khairuddin Zulfahmi și Kyle Ride.

În clasament Sofuoglu conduce cu 121 de puncte, fiind urmat de Krummenacher cu 95 și Jacobsen cu 76 de puncte. pentru moment în calcul rămâne și Jules Cluzel care a strâns 75 de puncte.

Stock 1000

Cursa a debutat cu probleme pentru Marconi și Guarnoni care s-au acroșat imediat după start, însă incidentul nu l-a perturbat cu nimic pe Raffaele de Rosa, care a dominat cursa fără vreun fel de emoții. La mai mult de 3 secunde de lider a terminat Leandro Mercado ce a câștigat lupta pentru poziția secundă cu Niccolo Canepa.

Kevin Calia continuă și el forma bună din acest sezon, reușind să încheie pe locul 4, în fața unei alte speranțe a campionatului, Michael Ruben Rinaldi. Topul șase a fost încheiat de Toprak Razgatlioglu, turcul revenindu-și după accidentarea din debutul sezonului, încet încet ajungând la forma așteptată de specialiști, dar și de îndrumătorul său Kenan Sofuoglu.

Clasamentul general al clasei îi are protagoniști pe de Rosa (82p) și Mercado (77), ceilalți piloți fiind la diferențe mai mari de puncte, Rinaldi și Calia acumulând 47, respectiv 46 de puncte.

2016 pare să fie un dezastru pentru vicecampionul Roberto Tamburini, care a acumulat doar 22 de puncte și va trebui să reziste în cursele rămase în fața senzației turcești Razgatlioglu.

EJC

Cursa a fost una cu emoții pentru câștigătorul rundei de la Assen, estonianul Hannes Soomer reușind să controleze motocicleta plecată spre barierele de protecție din virajul Coppice. A reușit să revină pe pistă și a încheiat cursa pe locul 6.

Victoria a revenit spaniolului Mika Perez, care și-a trecut astfel în cont primul succes în seria suport  pentru mondialul de SBK. Pentru locurile 2-3 s-au luptat Dorian Laville și Paolo Grassia, aceștia fiind urmați de Alfonso Coppola și Doreen Loureiro.

Cu șanse la victorie în debutul cursei a fost și turcul Harun Cabuk, câștigător în prima rundă de la Aragon, însă cel de-al doilea protejat al lui Sofuoglu s-a hazardat să treacă de  Mika Perez, urmarea fiind o căzătură care s-a soldat cu ruperea claviculei drepte.

Dintre prezențele feminine, Avalon Biddle a reușit o nouă clasare pe locul 15 la general și victoria fără probleme la clasa rezervată fetelor, atent observată de doamna motociclismului mondial, Maria Costello.

În clasament Perez se află pe primul loc cu 61 de puncte, urmat de laville cu 50 și Soomer cu 46 de puncte.

Runda următoare a modialului de SBK se va disputa la Misano în weekend-ul 17-19 iunie.