Formula 1 Canada: Hamilton se impune din pole

Formula 1 Canada: Hamilton se impune din pole

Lewis Hamilton a ales strategia mai bună și a câștigat Marele Premiu al Canadei în fața lui Sebastian Vettel. Valtteri Bottas a completat podiumul la Montreal.

Făcând o singură oprire la boxe, Hamilton a reușit să termine cu câteva secunde înaintea germanului, rulând un număr impresionant de 46 de tururi pe un set de pneuri soft, în timp ce Vettel a optat pentru o strategie diferită, cu două opriri. În ciuda startului său extraordinar, germanul nu a reușit să se apropie de Hamilton în finalul cursei, făcând o serie de mici erori de pilotaj.

Pe podium la Montreal a mai urcat Valtteri Bottas, care i-a devansat pe Max Verstappen, Nico Rosberg, Kimi Raikkonen și Daniel Ricciardo tot datorită unicei sale opriri la boxe. În puncte au mai intrat Nico Hulkenberg, Carlos Sainz și Sergio Perez.

CkxPoXHWEAAfPgA

La start, Vettel a țâșnit și a reușit să-i depășească pe ambii piloți Mercedes până la intrarea în primul viraj. În spatele său, Hamilton s-a atins cu Rosberg când acesta din urmă era pe exterior, iar germanul a fost nevoit să folosească ruta alternativă, căzând până pe locul 9 în primul tur. În frunte, Vettel s-a distanțat rapid de Hamilton, dar a greșit în șicana de final al turului al doilea, iar diferența dintre cei doi a fluctuat apoi în jurul unei secunde. Kevin Magnussen și Felipe Nasr s-au ciocnit într-un duel din spatele plutonului, iar brazilianul a căzut pentru moment pe ultimul loc.

Lucrurile s-au mai liniștit în tururile ce au urmat, iar Rosberg nu a reușit să recupereze timp suficient de repede, rămânând mult timp pe locul 9. În spatele său, Fernando Alonso și Jenson Button rulau mai lent decât urmăritorii lor, formând un șir indian pe circuit. În turul 10, Nasr a fost primul pilot care a oprit la boxe pentru schimbul de pneuri, iar momentul deciziilor importante se apropia.

Abandonul lui Button ca urmare a cedării motorului a provocat afișarea Virtual Safety Car-ului, iar momentul a fost folosit de Vettel pentru a intra la boxe. Germanul a profitat pentru a câștiga câteva secunde față de Hamilton, britanicul fiind nevoit să ruleze pe circuit cu viteză redusă în timp ce Vettel a „încălțat” un set de pneuri supersoft. Kimi Raikkonen a folosit aceeași strategie, dar poziția sa pe circuit a avut de suferit în timp ce coechipierul său a revenit în imediata apropiere a piloților Red Bull. Pe rând, Vettel a trecut atât de Daniel Ricciardo, cât și de Max Verstappen, iar distanța sa față de liderul Hamilton era de doar 11 secunde.

Jolyon Palmer a abandonat la garajul echipei Renault, iar începând cu turul 21 a venit al doilea val de intrări la boxe, val ce i-a conținut pe Verstappen, Ricciardo și Rosberg. Australianul a pierdut un loc în dauna lui Raikkonen, iar câteva tururi mai târziu a venit rândul lui Hamilton să oprească pentru pneuri soft. Părea că britanicul țintește terminarea cursei pe acel set de pneuri, iar decizia avea să fie una la limită.

Pe circuit, Raikkonen, Ricciardo și Bottas rulau în șir indian în lupta pentru locul 4, iar faptul că Perez, care a început cursa pe gumele soft, a intrat la boxe în turul 31 oferea echipelor un indiciu al durabilității lor. Dintre piloții din frunte, oprirea lui Raikkonen a venit prima, tocmai când Rosberg se alătura grupului menționat mai sus.

CkxdRBwWkAAHoHd

Vettel a oprit pentru a doua și ultima oară în turul 38, urmând să meargă pe pneuri soft până la final. Același lucru l-a făcut Ricciardo un tur mai târziu, iar la boxe mecanicii săi au avut din nou o mică ezitare când i-au montat gumele soft. Verstappen a ales supersofturile câteva tururi mai târziu.

Pentru Rosberg, cursa a fost una neagră încă de la start, iar ziua sa a primit încă o lovitură când echipa l-a chemat la boxe din cauza unei pene. Germanul a căzut până pe locul șapte, dar cu pneuri noi avea să recupereze încă trei poziții pentru a termina cursa al cincelea.

În frunte, Hamilton cu siguranță vedea linia de sosire tot mai aproape. Faptul că britanicul a ales să rămână pe pneurile soft până la capătul cursei a pus presiune pe Vettel, care se vedea nevoit să forțeze pentru a recupera distanța față de lider. Astfel, au apărut greșelile în pilotajul germanului, iar Hamilton a putut să câștige fără a mai avea emoțiile unui duel direct pe final.

Spectacolul ultimelor tururi a fost asigurat de celălalt pilot Mercedes. Rosberg a trecut ușor de Ricciardo și Raikkonen, dar l-a găsit apoi în fața sa pe Verstappen. Tânărul olandez s-a apărat excelent în fața mai rapidului german, iar Rosberg a greșit în penultimul tur, alunecând în șicana de final chiar atunci când încerca manevra decisivă. Verstappen și-a menținut astfel locul patru.

În afara punctelor s-au clasat Fernando Alonso, Daniil Kvyat, Esteban Gutierrez, Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein, Felipe Nasr și Rio Haryanto. Pentru Williams, cursa a fost una cu bune și rele. Clasarea pe podium a lui Bottas a fost în contrast cu ziua lui Felipe Massa, care a abandonat la rândul său.

Victoria lui Hamilton a fost a doua sa consecutivă în acest an și a cincea a carierei în Canada, iar britanicul a redus astfel diferența care îl separă de liderul campionatului, Rosberg.

CkxlScEWgAIb0-V