F4 britanică Croft: Australia la putere, Florescu pierde șefia

F4 britanică Croft: Australia la putere, Florescu pierde șefia

Calificările de la Croft au fost decisive în reconfigurarea ordinii la general, Petru Florescu fiind marele perdant al rundei în care Zane Goddard și-a atras un val de laude și a făcut într-un fel jocul românului.

Sesiunea de calificări a avut doar 16 protagoniști, după ce Billy Monger nu a mai adunat bugetul necesar pentru a continua, în pofida impresiei pozitive pe care a lăsat-o în primele 4 weekenduri. În momentul de față sunt cam 40 de șasiuri Mygale la diverse echipe din Anglia, care fac tot posibilul pentru a găsi piloți, indiferent de valoarea acestora. Însă costurile de participare sunt destul de ridicate, și nu doar la echipe de top precum Carlin. S-a dovedit și anul trecut că nu există scurtături către performanță, iar multe echipe sunt în stand-by.

Zane Goddard a dominat ședința în care primele 6 locuri au fost ocupate de piloți debutanți, abia pe linia a patra fiind veteranii Martins și Florescu, urmați de Pull și Fielding. Erau astfel toate premisele pentru ca lupta la vârf să se ascută, cu protagoniști aflați mai în spate decât de obicei. Grila cursei a treia, formată prin ordonarea celui de-al doilea timp stabilit de fiecare, l-a avut tot pe Goddard ca poleman, în timp ce Florescu urma să se lanseze doar de pe 9.

Cursa 1

Zane Goddard a obținut prima sa victorie și a deschis contul pentru Double R în 2016, însă finalul a fost emoționant: avansul de peste 4 secunde al lui Goddard s-a topit ca urmare a unei neutralizări, iar Defrancesco și-a jucat cartea la restart și a purtat un duel fantastic cu australianul în ultimul tur. Canadianul a pierdut pe ultimele viraje două locuri, iar Leeds a fost penalizat pentru tăierea șicanei și astfel Fewtrell a urcat pe 2, recuperând puncte importante la general.

Petru Florescu a plătit prețul calificării în zona fierbinte și a fost prins în ambuscada din primul tur, iar asta l-a penalizat și în cursa a doua, a cărei grilă se forma pe baza rezultatelor din prima alergare. Nici rivalul Sennan Fielding nu a avut o soartă mai bună, iar James Pull a revenit doar până pe 8 după un contact cu Simmons în debutul cursei.

Cursa 2

Pe grila inversată, Jamie Caroline și Devlin Defrancesco au pornit de pe prima linie, însă cei doi s-au lovit încă din primul tur. Luis Leeds a moștenit prima poziție și a rezistat în fața lui Goddard pânî la consumarea celor 20 de minute, la finele cărora s-a oficializat prima dublă australiană din istoria Formulei 4 britanice. Max Fewtrell a prins podiumul, în timp ce Petru Florescu a semnat o recuperare inspirată, de pe 15 pe 8. Nu a fost însă destul pentru a păstra șefia în clasamentul general în dauna lui Fewtrell.

Cursa 3

Ploaia a venit duminică după-amiază și Defrancesco și-a luat revanșa după cele două victorii ratate în primele manșe. Canadianul a trecut pe exterior de Goddard și dus a fost, iar Fewtrell a mai bifat un podium cuminte, dar util în a se distanța de Florescu la general. Românul nu a putut progresa de pe poziția a noua a grilei, la polul opus al ofensivei fiind din nou Jamie Caroline, care nu lasă un weekend să treacă fără să atragă atenția prin ceva remarcabil. Recent mutat la Fortec, britanicul a realizat un prim tur magnific, urcând de pe 14 pe 6.

Urmează o pauză de 6 săptămâni, iar apoi se intră în cea de-a doua jumătate a campionatului, odată cu runda de la Snetterton, un traseu pe care Florescu îl cunoaște foarte bine după testele efectuate adesea acolo. Românul a beneficiat de clasările modeste ale lui James Pull și nu a pierdut la Croft decât o poziție la general, fiind acum cu ținta setată pe coechipierul Fewtrell în următoarele 15 starturi.

Rămâne de văzut dacă la finele lui iulie vom avea unul sau doi români la start, dată fiind campania de crowdfunding pe care au inițiat-o cei din jurul Alexandrei Marinescu spre a o readuce în campionat. Modelul nu prea a dat rezultate anul trecut în cazul lui Jess Hawkins, într-o țară cu o bogată tradiție în motorsport, așa că speranțele de a aduna un asemenea buget (în așa scurt timp) par fanteziste.

Clasament după 5/10 weekenduri: Fewtrell 184p, Florescu 164p, Pull 153p, Leeds 152p, Defrancesco 146p.