Moto2 Assen: Nakagami, primul triumf în motomondial

Moto2 Assen: Nakagami, primul triumf în motomondial

Cursa clasei Moto2 a adus în sfârșit o victorie pentru japonezul Takaaki Nakagami, după numeroase pole-uri și podiumuri pe modelul de 600cmc.  Liderul clasamentului general Johann Zarco a venit pe 2, punctele aferente conferindu-i un avantaj mai generos în fața lui Alex Rins care s-a pierdut cu firea la Assen, după confirmarea trecerii la MotoGP.

Cursa a avut parte de o serie de accidente spectaculoase, protagoniști fiind Axel Pons, malaezianul Hafizh Syahrin, care încheie astfel o serie de curse consistente și Luca Marini, fratele vitreg al lui Valentino Rossi părând din ce în ce mai debusolat în acest campionat.

Aflat în lupta pentru victorie, Tom Luthi a gafat cu 4 tururi înainte de finalul anticipat al cursei pe fondul apariției ploii, greșeala elevețianului facilitându-i lui Franco Morbidelli clasarea pe ultima treaptă a podiumului.

Japonezul Takaaki Nakagami de la echipa Idemitsu a profitat de instabilitatea luptei pentru podium și s-a distanțat la conducere, punând mai mult de 3 secunde față de Johann Zarco, când comisarii de cursă au semnalizat prezența ploii și la scurt timp, steagul roșu i-a oferit lui Nakagami confirmarea primei victorii din motomondial.

Acest triumf vine după un parcurs anevoios, datorat în mare parte și inconstanței echipei patronate de Taddy Okada, dar și stilului de pilotaj al japonezului care ducea la uzarea prematură a pneului spate. Ocazii de victorie au mai fost, însă nu au putut fi fructificate, sezonul 2013 fiind unul în care Takaaki a terminat pe locul secund de nu mai puțin de 4 ori. Succesul de la Assen probabil îi va da pilotului Idemitsu mai multă încredere și îl va transforma într-un candidat mai serios în lupta pentru victorii.

Podiumul a fost completat de Johann Zarco și de Franco Morbidelli, italianul făcând o cursă curajoasă, dar ca și până acum i-au lipsit resursele finale de a ataca victoria în ultimele tururi.

Sam Lowes a rulat neperturbat pe poziția a patra, ținând piept unor încercări de depășire din partea lui Lorenzo Baldassari, însă pilotul Forward a trebuit să se mulțumească cu locul 5  în fața locului secund din clasamentul general, spaniolul Alex Rins.

Protagoniștii clasei Moto3 din 2015, coechipierii de la Leopard Racing, Kent și Oliveira au făcut din nou o cursă în deplin anonimat, problemele echipei de a găsi setările optime pe circuite fiind deja o situație îngrijorătoare.

Clasările lui Zarco și Rins de la Assen au nivelat situația din clasamentul general, cei doi fiind la egalitate cu 126 de puncte, urmați fiind de Lowes cu 121 de puncte si Luthi cu 93.