Romain Dumas face dubla Le Mans – Pikes Peak

Romain Dumas face dubla Le Mans – Pikes Peak

La doar o săptămână după ce a obținut cel de-al doilea succes în clasica de 24 de ore de la Le Mans, Romain Dumas a învins pentru a doua oară și la Pikes Peak, de această dată cu propria echipă și un prototip revoluționar.

Marc Lieb și Neel Jani au avut timp să sărbătorească pe îndelete victoria surprinzătoare de la Le Mans, însă Romain Dumas a luat imediat calea Americii. Acolo s-a reîntâlnit cu prototipul Norma M20-RD cu tracțiune integrală, o caracteristică unică la care echipa francezului a lucrat de luni bune. La bordul acestei mașini, Dumas a cucerit muntele pentru a doua oară, tocmai în ediția centenară a faimoasei întreceri. A fost pentru prima oară când un pilot reușește să învingă la Le Mans și la Pikes Peak în același an, iar timpul stabilit de acesta a fost al doilea în ierarhia all-time după performanța lui Loeb.

Antrenamentele de la Pikes Peak se desfășoară pe segmente ale traseului, iar o cedare a motorului joi l-a privat pe Dumas de sesiunea în care se parcurgea zona aflată la cea mai mare altitudine. Un mic handicap, însă esențial era ca echipa de mecanici să apuce să repare prototipul. Duminică la ora 11:10, francezul se lansa primul pe cei 20 de kilometri și 156 de viraje. La sosire, la 4300m altitudine, timpul pe care l-a stabilit Dumas a fost de neatins pentru urmăritori, pe podium fiind urmat de Rhys Millen (+5,6s cu prototipul său electric) și Tetsuya Yamano (+14s, efort de uzină Acura).

Le Mans 24h: Toyota se oprește în penultimul tur iar Porsche învinge

Dumas a câștigat pentru a doua oară urcarea de la Pikes Peak, după ce triumfase și acum doi ani cu același prototip Norma, care pe atunci nu dispunea de tracțiune integrală. Bucuria sa a fost completată și de Raphael Astier, tânărul conațional angajat în echipă ce a adus victoria la debutanți pe un Porsche de cupă. Romain își ia foarte în serios rolul de promovare a sportivilor din țara sa, după ce l-a ajutat și pe Vincent Beltoise.

În final, îi dăm cuvântul câștigătorului:

Pikes Peak este într-un fel ca și Le Mans: nu știi niciodată la ce să te aștepți și toate piesele acestui puzzle trebuie să se potrivească în Ziua Z. N-am cuvinte să povestesc tot efortul făcut de această echipă, grupul acesta este marea mea mândrie. Am coborât sub 9 minute, dar știm că se poate și mai bine.