Oscarurile MotoGP – Ediția Assen TT 2016

Oscarurile MotoGP – Ediția Assen TT 2016

Assen nu dezamăgește niciodată, deși vremea în localitatea olandeză o face frecvent. A 86-a ediție a cursei a avut în program un recital neobișnuit dat de ploaia torențială care a acoperit circuitul în timpul cursei de MotoGP. Și ne-a mai oferit și mulți câștigători, cu trofee sau fără, însoțite de câteva drame în campionat. Deci să începem:

Premiul Balul Debutantelor: Jack Miller, Takaaki Nakagami, Pecco Bagnaia

Se cam înțelege de la sine dar Assen a fost scena primelor triumfuri pentru cei trei piloți în clasele în care concurează. Atât Bagnaia cât și Nakagami au trecut milimetric pe lângă victorii în trecut, deci putem zice cu certitudine că regina balului e Jack Miller, australianul obținând o surprinzătoare victorie în condiții foarte dificile de pistă. Dansul pe uscat nu i-a ieșit prea bine sezonul ăsta dar câțiva stropi se pare că i-au dat curaj.

Moto2 Assen: Nakagami, primul triumf în motomondial

Premiul ‘Domnișoara de onoare’: Marc Marquez

Locul 2 e cu certitudine cel mai puțin preferat loc al spaniolului. Chiar și poziția a treia e mai bună. Cel puțin asta era valabil până când a dat cu capul de pragul de sus de prea multe ori în sezonul trecut. Cu niște insistențe de la echipă, Marquez a înregistrat 3 poziții secunde la rând, unele mai puțin frustrante decât altele. Iar Assen a fost dintre cele binevenite. Cu Rossi părăsind petrecerea devreme și Lorenzo puțin mahmur, mai că s-a aruncat să prindă buchetul cu 20 de puncte în urma lui Miller.

In căutarea lui Nemo: Jorge Lorenzo

Deși se consideră un rechin fioros, campionul mondial pare să uite să înoate când ajunge in Olanda. Scena câtorva podiumuri dar și a accidentului care l-a marcat în 2013, circuitul de TT a fost o provocare pentru Lorenzo în ultimii ani, iar potopul de duminică nu avea cum să ajute. Spaniolul însuși a recunoscut că lipsa de aderență în condiții de ploaie e crăpătura în armura destul de imaculată altminteri, un obstacol în lupta pentru titlu.

Premiul ‘Doi pe față, doi pe dos’: Valentino Rossi

Sau mai degrabă ‘unul pe podium, unul pe dos în pietriș’. De câteva curse încoace, italianul trece dintr-o extremă în alta. La Le Mans a urcat pe podium, la Mugello a urcat pe spatele unui scooter înapoi la boxe. În Catalunya a învins spectaculos, la Assen a ieșit ceva mai puțin spectaculos în decor. După ce sezonul trecut a fost marcat prin constanța de care Doctorul a dat dovadă, se pare că a luat exemplu de la Marquez varianta 2015 la începutul acesta de sezon.

MotoGP Assen: Prima victorie pentru Jack Miller și Marc VDS

Premiul Marea Roșie: Dovi, Hernandez, Redding, Iannone și… cam toate modelele Ducati

Cum a căzut potopul in Olanda, cum piloții Ducati au ieșit la joacă. Hernandez a condus prima cursă, Petrucci a urmat iar Dovizioso i-a dat de furcă Doctorului din plin. Să nu uităm de Redding care s-a învârtit în pozițiile fruntașe în ambele curse, în timp ce Iannone a avut o cursă de recuperare impresionantă, urcând de pe ultima poziție în grilă până pe locul 5. N-au chiar despărțit marea în două dar au înotat cu talent.

Premiul Bella Italia: VR46 Academy

Dacă mentorul lor nu a încheiat weekendul așa cum se aștepta, ucenicii lui i-au dat multe motive să zâmbească. Baldassari a luptat în top 5 pe parcursul cursei de Moto2, dar Moto3 a furat toate privirile. Într-un pluton fruntaș de 14 piloți, jumătate au fost italieni, mare parte membri ai academiei înființate de Rossi. După ce toți 3 piloții Sky VR46 au ocupat topul 3 pe la jumătatea cursei, Pecco Bagnaia a luat inițiativa și a dat motocicletei Mahindra prima victorie în mondial. Cadoul pentru sine nu a fost nici el prea rău, cu un prim success pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, împărțit cu Fabio di Giannantonio și Andrea Migno.

Moto3 Assen: Bagnaia aduce primul succes Mahindra

După prea lunga pauză până la următoarea rundă, urmează revanșa. Piloții Yamaha au de recuperat puncte și o au de făcut pe teritoriul lui Marquez, la Sachsenring. Presimt că ne așteaptă un mare spectacol.