BMW M1 Procar Revival – perla weekendului F1 din Austria

BMW M1 Procar Revival – perla weekendului F1 din Austria

Cea mai celebră serie monomarcă și-a scris istoria în anii 1979-80, când protagoniștii din Formula 1 acceptau să se înfrunte pe mașini egale înaintea Marilor Premii europene, pentru glorie și recompense financiare însemnate. Acum, 14 modele M1 din acele vremuri vor urla la unison în valea din Styria unde s-au întrecut în vremuri de demult.

În mijlocul discuțiilor referitoare la extinderea actualului traseu de la Spielberg pentru a include secțiunea de Vest, parte a temutului Osterreichring, patronul Red Bull Dieter Mateschitz a oferit fanilor o frumoasă surpriză, legată tot de epoca în care vechiul circuit era mândria Austriei. Flota de BMW-uri M1 pregătite de divizia BMW Classic își va face apariția în weekendul Formulei 1 pentru o nouă demonstrație, la 8 ani de la întâlnirea precedentă de la Hockenheim.

Istoria unui model legendar: Dacă-i voie a visa… – am trăit două tururi de foc într-un M1

În 2008 aveam pe pistă 10 astfel de mașini, pilotate de veterani precum Niki Lauda, Jacques Laffite, Christian Danner, Marc Surer, Prințul Leopold al Bavariei, Harald Grohs, Jorg Muller, Helmut Kelleners, Sepp Manhalter și … Jochen Neerpasch. Christian Klien a avut onoarea de a fi pe aceeași grilă, la fel și Marco Wagner, unul dintre bogații ce și-au permis luxul de a achiziționa un astfel de model. Pe lângă mașinile din fosta serie Procar, fanii de la Hockenheim au avut ocazia de a vedea în acțiune celebrul Art Car pictat de Andy Warhol, care nu mai rulase de la Le Mans 1979.

Acum se va scrie al doilea mare capitol din ”Revival”, după un interval de aproape 8 ani în care doar o dată s-au mai reunit pe circuite mai multe M1, la Salzburgring în 2011. De această dată, vom avea o listă și mai lungă de piloți din fosta serie Procar pe grilă. Niki Lauda este cap de afiș (și are de apărat victoriile din 2008), iar adversarii săi din aceeași generație vor fi Hans Stuck, Jochen Mass, Marc Surer, Jan Lammers, Christian Danner, Johnny Cecotto, Dieter Quester, Harald Grohs, Markus Hotz, Sepp Manhalter și Prințul Leopold al Bavariei.

STW 1994: Revanșa lui Johnny Cecotto

Dat fiind că evenimentul este organizat de Red Bull, Jos Verstappen a fost în postura de a trage sforile pentru a lua loc într-un M1, iar localnicul Gerhard Berger n-a ezitat să-și aducă propriul M1 Procar pe grilă, aceasta fiind faimoasa mașină ”Denim” a lui Bruno Giacomelli. Din păcate, niciunul dintre cei doi piloți care triumfau pe Osterreichring nu va fi prezent – Jacques Laffite (1979) sau Nelson Piquet (1980).,

Interviu exclusiv cu Prințul Leopold al Bavariei – partea I

Interviu exclusiv cu Prințul Leopold al Bavariei – partea a II-a

Interviu exclusiv cu Prințul Leopold al Bavariei – partea a III-a