Formula E Londra 1: Nicolas Prost se impune facil

Formula E Londra 1: Nicolas Prost se impune facil

Nicolas Prost a avut șansă în calificări, fiind repartizat în prima grupă, care nu a fost afectată de ploaie. Ulterior, el a profitat de spatele asigurat de monoposturi mai lente, reușind primul succes stagional și al doilea în Formula E. Buemi și di Grassi au revenit de departe, elvețianul nereușind să treacă de adversarul său la titlu.

Calificările disputate la ora locală 12 au fost cruciale în Battersea Park, interferența unei averse dând peste cap socotelile celor doi favoriți, Sebastien Buemi și Lucas di Grassi. Ambii au fost repartizați în cea de-a treia grupă, ceea ce a echilibrat balanța norocului, iar brazilianul a reușit un tur mai bun decât adversarul său direct. Totuși, cei doi au fost constrânși să plece de pe pozițiile 10, respectiv 12. În avanposturi am avut o luptă pentru pole între 4 monoposturi, Prost reușind un tur fără greșeală în condițiile în care cei mai apropiați rivali nu aveau monoposturi comparabile. Senna, Turvey și Frijns erau candidați la podium, însă cu ochii mai degrabă la ce vine din spate.

Cursa a început cu primii 5 păstrându-și pozițiile, în timp ce Bird a urcat pe 6 în dauna lui Abt. Germanul de la echipa condusă de tatăl său a ajuns în scurt timp să-și joace rolul de locotenent pentru di Grassi: l-a lăsat pe brazilian să treacă în turul 5, baricadându-i apoi ofensiva lui Buemi. Spre finele primului stint, Bird a avut probleme cu gestiunea resurselor de energie și a pierdut câteva locuri, iar di Grassi a ajuns în siajul lui Vergne. Buemi a găsit breșa în defensiva lui Abt chiar înaintea opririlor la boxe și s-a lipit de rivalul său.

Schimbul de mașini s-a produs fără incidente majore, marele beneficiar fiind Antonio Felix da Costa, care a urcat până pe 9, în spatele lui Buemi. În turul 19 ambii pretendenți la titlu au trecut de Frijns, iar la câteva zeci de secunde a avut loc un incident important în economia campionatului, mai ales când vorbim de titlul la echipe: Abt l-a lovit pe Frijns și ambii au abandonat. Neutralizarea nu i-a dat mari bătăi de cap lui Prost, care s-a desprins din nou de Senna, iar 4 tururi la pas au fost un mare ajutor pentru monoposturile mai puțin performante. Acestea au scăpat de griji pentru finalul de cursă, având destulă energie pentru un sprint la viteză maximă.

Ultimele 10 tururi au fost deosebit de spectaculoase, di Grassi încercând să mai câștige un loc pe seama lui Vergne, cel mai greu de depășit pilot din plutonul actual. S-a lăsat cu daune la aripa față a brazilianului și n-a lipsit mult ca acesta să fie chemat la boxe pentru detașarea unui element instabil. Spre norocul acestuia, câteva mișcări agresive de volan au făcut ca acel endplate masiv să cadă, în timp ce Buemi căuta cu insistență o cât de mică șansă de a-l depăși. Cei doi au rulat la limită, iar di Grassi a putut să respire abia în penultimul tur, când Bird l-a surprins pe Buemi și a trecut de acesta.

Nico Prost a câștigat cu mai bine de 5 secunde avans față de Bruno Senna (primul podium pentru el și pentru Mahindra), iar pe trei a venit Vergne după ieșirea din scenă a lui Turvey. Totuși, nimeni n-a prea avut ochi pentru învingător, de vreme ce marele duel se purta ceva mai în spate: di Grassi a venit pe 4, iar Buemi l-a lovit din spate pe Sam Bird pe ultimii metri ai cursei, când britanicul a rămas fără putere. Astfel, elvețianul a revenit pe 5 și n-a pierdut decât 2 puncte la rivalul său direct. Puteau fi mai multe, dacă cel mai rapid tur i-ar fi revenit lui di Grassi, însă n-a vrut Nelsinho Piquet, cel care a ținut să fie un factor în această finală, chiar dacă a fost extrem de departe de puncte.

Așadar, e.dams Renault are acum un avantaj important în clasamentul echipelor. Cât despre piloți, dacă nu mai avem surprize, am putea avea o finală în care victoria să decidă titlul. Doar trei puncte îl separă pe Buemi de Lucas di Grassi, iar un eventual pole ar putea surmonta chiar și acest mic handicap înaintea startului în cea de-a 10-a și totodată ultima cursă a sezonului. Și locul al treilea la general se joacă, după ce Bird a pierdut pe ultimii metri două poziții în cursă. Nico Prost are 2 puncte avans față de britanic în prezent.

Clasament: di Grassi 153p, Buemi 150p, Prost 90p, Bird 88p