Formula 1 Marea Britanie: Hamilton la al treilea succes consecutiv la Silverstone

Formula 1 Marea Britanie: Hamilton la al treilea succes consecutiv la Silverstone

Lewis Hamilton a controlat Marele Premiu al Marii Britanii dintr-un capăt în altul, câștigând a patra sa cursă la Silverstone. Max Verstappen și Nico Rosberg au completat podiumul.

O ploaie apărută cu câteva minute înaintea orei 15 a făcut ca startul să se dea în spatele Safety Car-ului la Silverstone. Hamilton nu a avut în nici o clipă emoții, distanțându-se prompt de urmăritori și gestionând diferența pe întreaga durată a cursei. Succesul este al treilea consecutiv al britanicului pe teren propriu.

Lupta pentru locul secund a fost una mai incitantă. Nico Rosberg a fost depășit entuziasmant de Max Verstappen când circuitul încă era parțial umed, dar și-a recâștigat poziția în a doua jumătate a cursei, în momentul în care au fost utilizate pneurile slick.

Rosberg a încheiat al doilea deși un final tensionant l-a văzut având o problemă cu cutia de viteze. Aceasta a fost rezolvată cu ajutorul unor mesaje radio, iar germanul a fost investigat pentru acestea după cursă. Verstappen a încheiat pe locul al treilea, nereușind să se apropie suficient în ciuda problemelor pilotului Mercedes. Decizia comisarilor de cursă de a-l penaliza cu 10 secunde pe Rosberg a inversat însă locurile celor doi.

Daniel Ricciardo a terminat cursa al patrulea, la o diferență considerabilă de coechipierul său, iar Kimi Raikkonen a reușit o depășire în ultimele tururi pentru a ocupa locul cinci. Piloții Force India Sergio Perez și Nico Hulkenberg s-au clasat pe următoarele două poziții, iar Carlos Sainz, Sebastian Vettel și Daniil Kvyat au completat primele 10 locuri aducătoare de puncte.

CnAf3N9XgAA7qUz

O ploaie puternică s-a năpustit asupra circuitului cu un sfert de oră înaintea cursei și chiar dacă a durat doar câteva minute, a fost suficient ca pista să fie extrem de udă la ora startului. Decizia comisarilor a fost ca aceasta să înceapă în spatele mașinii de siguranță, care a stat în fruntea plutonului timp de cinci tururi.

Când piloții au fost lăsați singuri pe circuit, aproape o jumătate din ei au intrat direct la boxe pentru a schimba pneurile de ploaie pe care au fost obligați să pornească. Gumele intermediare au fost preferate în scurt timp de toți piloții, iar din prima perioadă de opriri la boxe Perez a câștigat cele mai multe poziții, urcând până pe locul patru, între cei doi ai Red Bull.

Pascal Wehrlein a fost primul dintre mai multe abandonuri. Acesta a ieșit în decor și mașina sa nu a mai putut fi pornită din pietriș. Marcus Ericsson a fost al doilea pilot care a ieșit din cursă, oprind monopostul la boxele echipei sale Sauber. Ceva mai târziu, Romain Grosjean a abandonat la rândul său. În frunte, Hamilton și-a mărit avansul în fața coechipierului său.

CnAeeRDWcAAoWIA

Pe pista încă parțial umedă, duelurile au fost destul de puține în prima parte a cursei. Hulkenberg a încercat în repetate rânduri să treacă de Massa, mașinile Williams fiind extrem de lente la Silverstone. Valtteri Bottas a ieșit în decor în virajul întâi, unde au urmat multe alte probleme și pentru alți piloți. Raikkonen, Vettel, Hamilton, Verstappen și Fernando Alonso au fost doar câțiva dintre aceștia.

Turul 16 a adus prima mașină care a „încălțat” pneurile slick, Vettel optând pentru compoziția medium. Ceva mai în față, Verstappen a efectuat o depășire impresionantă asupra lui Rosberg, urcând pe poziția a doua. Ordinea s-a păstrat și după opririle lor la boxe.

Cursa celor de la Renault nu a fost una grozavă. Jolyon Palmer în special a avut parte de ghinion la oprirea sa la boxe, când echipa l-a lăsat să plece cu doar trei pneuri. Palmer a fost penalizat și mai apoi a abandonat.

Duelul dintre Alonso și Bottas a mai aprins spiritele pe circuit, iar Rio Haryanto a suferit o ieșire în decor în același prim viraj care l-a scos din cursă puțin mai târziu. Ceva mai în față Kvyat a cedat un loc în duelul său cu Vettel. Germanul l-a depășit apoi pe Massa riscant, primind o penalizare de cinci secunde pentru imprudența sa. Aceasta nu a afectat în final clasamentul.

CnAeTQ_W8AE3B53

Duelul pentru locurile 2-3 s-a precipitat când Rosberg a început să câștige timp față de Verstappen, iar după câteva încercări nereușite, germanul și-a redobândit poziția în spatele coechipierului său în virajul 12, Abbey, probabil locul cel mai folosit pentru depășiri pe întreaga durată a zilei.

Câțiva piloți au efectuat o nouă oprire la boxe în ultima parte a cursei, iar Raikkonen l-a depășit pe Perez pentru a urca pe locul cinci. Finalul a fost unul ușor tensionat. Rosberg a început să scadă ritmul, comunicând că are probleme cu cutia de viteze. Inginerii Mercedes i-au oferit soluția printr-un mesaj radio, fapt pentru care germanul a fost investigat după final.

McLaren și Williams au încheiat cu ambii lor piloți în afara punctelor, în timp ce Felipe Nasr, Esteban Gutierrez și Kevin Magnussen au completat clasamentul.

Ziua i-a aparținut lui Hamilton. Britanicul și-a savurat victoria, mulțumind în special fanilor și sărbătorind alături de ei după festivitatea de premiere. Succesul l-a apropiat pe Hamilton la doar 1 punct de coechipierul său în fruntea clasamentului general.

Update: Lui Rosberg i s-a acordat o penalizare de 10 secunde, fapt pentru care a căzut pe locul 3 în clasamentul cursei. Clasamentul piloților și al constructorilor au fost actualizate pentru a reflecta această decizie.

Clasament piloți: 1. Rosberg – 168p; 2. Hamilton – 167p; 3. Raikkonen – 106p; 4. Ricciardo – 100p; 5. Vettel – 98p; 6. Verstappen – 87p; 7. Bottas – 54p; 8. Perez – 47p; 9. Massa – 38p; 10. Grosjean – 28p.

Clasament constructori: 1. Mercedes – 335p; 2. Ferrari – 204p; 3. Red Bull – 195p; 4. Williams – 92p; 5. Force India – 73p; 6. Toro Rosso – 41p; 7. McLaren – 32p; 8. Haas – 28p; 9. Renault – 6p; 10. Manor – 1p.

CnAipmaWgAAbauR