Formula 3 Zandvoort: O nouă fortăreață Prema

Formula 3 Zandvoort: O nouă fortăreață Prema

Toate cele trei curse din Olanda au fost adjudecate de Prema Powerteam – prima fiind o victorie discutabilă pentru Lance Stroll, care a fost ulterior aruncat la coada grilelor. Ștafeta a fost preluată de coechipierii Cassidy și Gunther în manșe la fel de procesionale.

Paradoxul acestui circuit de lângă Marea Nordului e că toată lumea adoră să ruleze pe el în antrenamente și calificări, atunci când se caută cel mai rapid tur posibil. Însă cursele sunt atât de monotone pe monoposturi egale, de vreme ce Zandvoort nu oferă în prezent vreo oportunitate clară de depășire. Așadar, calificările au fost la fel de importante ca pe un traseu stradal precum Pau sau Macau. Cu o poziție bună de plecare, urmată de un start bun, ecuația unui rezultat notabil e rezolvată în proporție de 90% aici.

Prema Powerteam a dominat calificările, așa cum era de așteptat. Pe grila primei curse, Stroll se lansa însă din urma lui Nick Cassidy și Max Gunther. Cea de-a doua secvență s-a încheiat cu Stroll în frunte, însă acesta a fost trimis la coada grilei pentru un element neconform al suspensiei. Astfel, rivalii primeau două șanse nesperate – și nu doar cei din propria echipă, ci și cel mai însemnat component al altei structuri, Callum Ilott. Britanicul se bucura de o susținere deosebită în țara de origine a grupării pentru care concurează, Van Amersfoort Racing.

Cursa 1

Singura ocazie a lui Lance Stroll de a face un rezultat mare la Zandvoort o reprezenta această manșă în care pleca de pe 3. La stingerea semafoarelor s-a consumat un moment discutabil, în care canadianul și-a devansat coechipierii de pe prima linie cu prea mare ușurință. La finele primului tur, Stroll era urmat de Cassidy, Lorandi și Gunther, iar după alte 22 de parcurgeri ale traseului nu s-a schimbat nimic în ordinea primilor 10!

Adrian Newey a acordat premiile adversarilor fiului său, juniorul Harrison fiind clasat abia pe 19 din grupul de 20. Podiumul debutanților a fost compus din Kari, Hubert și Beckmann, acesta din urmă reușind din nou să-l devanseze pe coechipierul Mikkel Jensen, deosebit de blazat în ultima perioadă. Nici pentru Ben Barnicoat nu a fost posibil să puncteze, iar celălalt britanic de la HitechGP (Russell) a sosit abia pe 7, ceea ce înseamnă puncte prea puține pentru cineva ce aspiră măcar la titlul de vicecampion în al doilea sezon de F3.

Cursa 2

Cu Stroll trimis pe ultima linie a grilei, duelul pentru victorie s-a dat între Prema și van Amersfoort, fiecare echipă cu doi piloți în avanposturi. Ordinea de start era Ilott – Cassidy – Gunther – Hubert, însă perechea Prema a mutat decisiv la prima parcurgere a virajului Tarzan. Nick Cassidy a trecut în frunte, urmat de Gunther, Ilott și Hubert. Fără presiune, neozeelandezul a sprintat către primul succes în seria europeană de Formula 3 și am avut parte de încă o procesiune: nicio schimbare în top 10 de-a lungul cursei. Nici depășiri, nici erori de pilotaj, nici probleme de fiabilitate. Tom Kristensen le-a oferit tinerilor trofeele de această dată.

Anthoine Hubert a fost cel mai bun dintre debutanți, urmat de Ralf Aron (P6) și David Beckmann (P7). Alessio Lorandi a mai bifat o clasare în top 5, iar punctele mici le-au revenit celor trei piloți HitechGP, în ordine Barnicoat, Russell și Mazepin. Rusul a primit apoi o penalizare pentru că nu se poziționase corect pe grila de start (5 secunde adiționale), iar astfel a pierdut locul 10 în dauna lui Joel Eriksson. Palidă consolare pentru Motopark. Cât despre Stroll, acesta s-a retras la jumătatea manșei.

20160716-IMG_5000

Cursa 3

Maxi Gunther a fost cel promovat în pole la finele weekendului olandez și a respins la start atacul lui Nick Cassidy, coechipierul cu care împărțea prima linie a grilei. Primii cinci s-au lansat în ordinea Gunther – Cassidy – Beckmann – Lorandi – Russell, iar la finele celor 23 de tururi au sosit în aceeași configurație. David Beckmann a reușit astfel primul podium din carieră și a bifat un top 3 stagional înaintea coechipierului Jensen, în timp ce Lorandi nu a mai reușit să progreseze la start, așa cum o făcuse în primele două alergări. Cei doi piloți Prema au rulat în formație, dar nu s-au atacat, iar la finele manșei am avut de așteptat peste 7 secunde până să mai treacă cineva sosirea.

Ilott a trecut de Eriksson pe primii metri, însă punctele aferente locului al șaselea sunt mult prea puține pentru ambițiile sale. Ralf Aron l-a ținut în spate pe Ben Barnicoat, iar al zecelea a sosit Hubert, pentru a șasea oară la rând în puncte. Lance Stroll nu a putut recupera, din cauza unei probleme tehnice.

Așadar, am avut cea de-a șaptea victorie Prema în ultimele 8 curse, în timp ce restul echipelor fie adună firimiturile de la masa italienilor (Van Amersfoort, Mucke), fie pierd contactul cu liderii (HitechGP, Carlin, Motopark). Peste două săptămâni, Formula 3 se desparte de DTM și vine în weekendul cursei de 24 de ore de la Spa, apoi ia o pauză de mai bine de o lună. Cea mai strânsă dispută este cea din ierarhia debutanților, unde primii 4 sunt despărțiți de doar 9 puncte.

Clasament: Stroll 259p, Gunther 203p, Ilott 173p, Cassidy 172p, Russell 144p.

20160716-IMG_4962