F4 britanică Snetterton: A cincea victorie a lui Petru Florescu

F4 britanică Snetterton: A cincea victorie a lui Petru Florescu

Petru Florescu a recidivat după weekendul dificil de la Croft și a semnat cel de-al cincilea succes stagional în manșa cu grila inversată de la Snetterton, iar cu trei clasări solide în puncte a redevenit lider la general.

După o pauză de șase săptămâni, Formula 4 britanică a revenit pentru cea de-a doua jumătate de sezon. Primul antrenament de vineri l-a avut în prim-plan pe Sennan Fielding, mai rapid decât cvartetele Arden și Carlin care s-au regăsit în totalitate în top 10. Plutonul de 19 piloți număra și două prezențe feminine, una dintre acestea fiind Alexandra Marinescu, revenită în campionatul în care debutase la Brands Hatch anul trecut. Aceasta a fost mai rapidă decât cealaltă domnișoară (Mohnhaupt), însă ecartul dintre româncă și reperul sesiunii era considerabil (5,8 secunde). Ea a avut cel mai mare delta între timpul ideal și cel mai bun tur cronometrat, așa că era mult de muncă pentru a lega cele mai bune sectoare.

marine1

Cea de-a doua sesiune de vineri a adus din nou monoposturile Carlin în avanposturi, toți cei patru componenți ai grupării fiind în primii 7. Alexandra Marinescu a coborât de la 1m58.0 la 1m56.6, fiind de această dată la 4 secunde de timpul-etalon din FP2. Și la capitolul delta s-a văzut un progres, românca devansând patru adversari și reușind să coboare sub 0,2 secunde diferență față de turul ideal obținut prin adăugarea celor mai rapide sectoare realizate.

În calificări, niciunul dintre cei doi piloți români nu au găsit cheia intrării în top 10 – Petru Florescu a stabilit al 11-lea timp, iar Alexandra Marinescu a încheiat pe 17. Cel de-al doilea timp al sesiunii se lua în considerare pentru formarea grilei aferente manșei finale a weekendului, iar în această ierarhie Florescu se afla pe 8, iar Marinescu pe 16.

Alexandra Marinescu (ROM) Richardson Racing Ford British F4Cursa 1

Jamie Caroline a fost din nou numele rostit cu patos de comentatorii britanici, însă de această dată nu au fost motive de laudă pentru spectaculosul junior, care a lovit zidul boxelor și a atras o neutralizare. Cel de-al doilea abandon de marcă a fost cel al lui Max Fewtrell, fapt ce i-a folosit lui Petru Florescu în calculele pentru titlu. Au fost puține tururi fără Safety Car și asta i-a simplificat sarcina lui Fielding, care nu se mai întâlnise cu victoria de 10 manșe. Carlin a adus doi piloți pe podium (Defrancesco și Pull), în timp ce Florescu și-a asigurat un loc în prima linie pe grila inversată a următoarei curse prin clasarea pe 7. S-a evidențiat în această alergare Zane Goddard, care a plecat de pe 10, după un tur era pe 6 și a continuat să progreseze până pe 4 la căderea steagului. Alexandra Marinescu a fost penultima (P15), dar a ținut-o în spate pe cealaltă domnișoară înscrisă.

Cursa 2

Petru Florescu a fost deosebit de curajos la start și a rezistat pe exteriorul primului viraj, reușind să preia conducerea de la Rafa Martins. Odată ce s-a văzut în fruntea plutonului, misiunea sa a fost simplificată și nimeni nu i-a mai pus probleme timp de 20 de minute. Cei de la Arden și-au pus mâinile în cap, Luis Leeds acroșându-se cu Martins și deschizând calea către un podium 100% Carlin, după ce Defrancesco și Pull au câștigat duelurile cu Kjaergaard și Fielding. Ceva mai în spate, Caroline și Fewtrell au realizat curse frumoase de recuperare, încheiate pe 7, respectiv 9.

Florescu a garnisit cea de-a cincea victorie stagională cu al cincilea tur rapid din 2016, cireașa de pe tort fiind revenirea în fruntea ierarhiei generale după costisitoarea rundă de la Croft. Contactele din această manșă agitată au favorizat-o pe Alexandra Marinescu. Aceasta a cules roadele unui parcurs curat și a trecut linia de sosire pe 12, chiar dacă în ierarhia celor mai rapizi timpi a fost încă o dată penultima (18/19). Mai mult, românca s-a bucurat de exercițiul defensivei în fața lui Jack Butel, care n-a lipsit de la nicio rundă din F4 britanică în 2015 și 2016. Totuși, anul trecut el era cel mai slab clasat dintre cei ce făceau program complet…

Cursa 3

Camerele de filmat au fost setate pe juniorii din campionat în ziua de duminică doar pentru ultima lor manșă de la Snetterton, iar Sennan Fielding a mai semnat un succes, rezistând în fața lui Defrancesco și Fewtrell. Canadianul de la Carlin a completat un weekend în care a fost de fiecare dată pe podium, seria sa de clasări în primii 3 ajungând la 7 ocazii în ultimele 10 starturi. Luis Leeds a făcut tot posibilul pentru a-i surclasa pe cei din fața sa, însă a rămas pe 4, în timp ce Florescu a progresat pe gume vechi de pe 8 până pe 5, reușind în penultima buclă să stabilească și cel mai rapid tur. După încheierea manșei, o urmă de regret pentru ratarea din calificări s-a simțit în declarația românului, însă bucuria de a reveni la șefie în clasament compensează din plin.

Alexandra Marinescu a încheiat pe 16 (penultima), cu satisfacția completării tuturor tururilor de cursă din weekendul de la Snetterton. Urmează, peste două săptămâni, runda de la Knockhill.

Strong weekend at Snetterton for Marinescu in British F4

Clasament: 1 Florescu 205p, 2 Fewtrell 201p, 3 DeFrancesco 197p, 4 Fielding 194p, 5 Pull 186p