Formula 1 Belgia: Raikkonen în frunte în FP3, dar lupta e strânsă

Formula 1 Belgia: Raikkonen în frunte în FP3, dar lupta e strânsă

Kimi Raikkonen a fost cel mai rapid pilot din FP3 înaintea calificărilor Marelui Premiu al Belgiei.

Finlandezul a stabilit cel mai bun timp pe circuitul Spa-Francorchamps în finalul ultimei sesiuni de antrenamente, însă mașinile Ferrari, Red Bull și Mercedes au părut să aibă un ritm similar. Calificările ar putea fi extrem de disputate la vârf.

Ultima sesiune de antrenamente libere dinaintea calificărilor a venit, așa cum ne așteptam, cu o nouă penalizare pentru Lewis Hamilton. Aceasta a ajuns la 55 de poziții pe grila de start după ce Mercedes a echipat monopostul campionului mondial cu o nouă unitate de putere, a treia proaspătă folosită în acest weekend. Hamilton va pleca în mod sigur din coada grilei în atare condiții, însă va avea trei unități de putere relativ noi în cursele rămase din sezon.

Cei de la Haas și Manor au stabilit primii timpi ai orei avută la dispoziție de piloți, pe pneurile supersoft. Pascal Wehrlein a fost foarte vocal după ce a fost aproape de a-l acroșa pe Esteban Gutierrez imediat după Eau Rouge, unde mexicanul rula încet aproape de trasa ideală. Incidentul va urma să fie analizat de comisari după sesiune. A fost doar primul din numeroasele momente în care unii piloți i-au incomodat pe alții pe circuit.

Nico Rosberg a trecut în fruntea clasamentului cu pneuri soft, înregistrând un timp de 1:48.880, dar la capătul primei jumătate de oră germanul a fost depășit de echipierii Ferrari. Kimi Raikkonen și Sebastian Vettel au ocupat atunci primele două locuri cu tururi realizate pe pneuri supersoft. Acesta din urmă s-a plâns la rându-i – nu pentru prima oară în aceste zile – de piloți blocându-l în fața sa. De data asta Kevin Magnussen a fost victima celor spuse de Vettel.

Între timp, ziua lui Max Verstappen nu a decurs tocmai grozav. Olandezul, care e urmărit la Spa de o mulțime de fani veniți din țara vecină, a rulat câteva tururi într-un ritm foarte lent, urmând ca apoi Red Bull să descopere o problemă cu un senzor care a necesitat o muncă importantă în garajul echipei. Colegul lui Verstappen, Daniel Ricciardo, a stabilit pe circuit reperul sesiunii cu 25 de minute rămase, fiind cu peste două zecimi de secundă mai rapid decât Raikkonen.

Mai mulți piloți au fost avertizați legat de ieșirea din limitele circuitului în celebrul Eau Rouge, iar în calificări ne-am putea aștepta la tururi anulate din acest motiv.

Simulările finale înaintea importantelor calificări au avut loc în ultimele minute ale sesiunii, iar Raikkonen a trecut din nou în frunte cu un prim tur efectuat în sub 1:48. Vettel a fost cu 0.3s mai lent, în timp ce Williams și Force India au avut la rândul lor un ritm apropiat pe locurile următoare. Pe circuit și pe supersoft-uri a ieșit și Rosberg, dar turul său a fost abia al 7-lea cel mai rapid în final, la peste 7 zecimi de Raikkonen.

Mercedes a ales să efectueze doar simulări de cursă cu Hamilton, dat fiind că sesiunea sa de calificări va fi total nesemnifcativă. Totuși, în final britanicul a efectuat un singur tur rapid pe supersoft-uri, stabilind al 5-lea cel mai bun timp.

Antrenamentele ne dau motive să credem că lupta va fi strânsă între Mercedes, Ferrari și Red Bull în calificări. Williams și Force India nu sunt nici ele de neglijat, arătând un ritm bun. Între timp, piloții Manor, Sauber, Toro Rosso și Renault vor purta bătălia de a intra în Q2 peste câteva ore.

Cq263_mWgAAh8AH