IndyCar Texas: Graham Rahal, pentru opt miimi de secundă!

IndyCar Texas: Graham Rahal, pentru opt miimi de secundă!

După 76 de zile, cursa de pe ovalul din Texas a fost reluată și dusă la bun sfârșit, iar un monopost motorizat de Honda s-a impus abia pentru a doua oară în 2016. Câteva miimi i-au separat pe Rahal și Hinchcliffe, într-un final tipic întrecerilor americane.

Pe 11 iunie trebuia să aibă loc cea de-a noua etapă din IndyCar, pe cel mai prietenos oval din calendar. În Texas, mereu s-au produs cele mai strânse finaluri de cursă, deoarece pe fiecare tur de 1,5 mile două sau trei monoposturi puteau rula în paralel. Fanii se bucură anual de acest spectacol pe o distanță de 600 kilometri, iar faptul că runda se dispută în nocturnă este benefic și pentru transmisiunea TV. Doar că în 2016 a plouat, iar startul s-a amânat pentru a doua zi, când s-au parcurs primele 71 de tururi până când ploaia a revenit, nu înainte ca Newgarden să aibă un incident teribil, din fericire fără urmări grave.

Astfel, a fost necesară o nouă amânare, după completarea altor cinci etape, dintre care Will Power a câștigat trei: una pe stradal (Toronto), una pe traseu clasic (Road America) și una pe oval (Pocono). La reluarea cursei din Texas, Daly și Newgarden erau deja considerați abandonați, așa că doar 20 de monoposturi s-au lansat în ultimul weekend din august. James Hinchcliffe a dictat un ritm drăcesc, fiind la conducere pentru 75% din tururi – 188 din 248.  Munoz și Hunter-Reay au preluat temporar ștafeta pentru Andretti (48 tururi în total), însă pe final doar cinci monoposturi mai rulau în același tur.

Simon Pagenaud și Helio Castroneves au ținut steagul sus pentru Penske, însă dacă francezul poate fi bucuros de clasarea în fața lui Will Power (P8), brazilianul nutrea speranțe la un prim succes după mai bine de doi ani. Tot din 2014 nu mai câștigase nici conaționalul lui Helio, Tony Kanaan, care s-a plasat chiar în spatele liderului Hinchcliffe la ultimul restart, cu 9 tururi înainte de final. Însă Rahal s-a plasat perfect în ultimul tur și a profitat de dubla aspirație, atacând pe exteriorul lui Kanaan în virajul al doilea, apoi pe interiorul lui Hinch în virajul al treilea.

0.008s a fost ecartul care a decis victoria, iar Rahal a reușit să se impună deși nu a condus decât … în turul decisiv. Era pentru a 14-a oară când se întâmplă așa ceva în IndyCar, ultimul care reușea asta fiind tocmai învinsul său din Texas, James Hinchcliffe (Brazilia, 2013). Kanaan a încheiat pe trei, fiind primul din tabăra Chevrolet într-o zi în care coechipierul și prietenul său Scott Dixon a fost eliminat din cursă în urma unui contact cu Ed Carpenter.

Urmează etapa de la Watkins Glen, înaintea finalei cu puncte duble de la Sonoma (18 septembrie). Așadar, capitolul ovalelor s-a încheiat pe nocturna din Texas, cu cel mai strâns final din istoria acestui circuit. Teoretic, nouă piloți mai păstrează șanse matematice la titlu, însă practic vorbim de doi favoriți. Între Pagenaud și Power sunt acum 28 de puncte, iar al treilea (Kanaan) este foarte departe, la 113 puncte de lider.