Oscarurile MotoGP – Ediția Silverstone 2016

Oscarurile MotoGP – Ediția Silverstone 2016

Dintre toate cursele din calendarul motomondialui, cea din Regatul Unit e probabil cea mai ironic de previzibilă când vine vorba de vreme. Nu știi când, dar vine ploaia cândva pe parcursul weekendului.

Asta a ajutat campionatul să își continue șirul de recorduri: al șaptelea câștigător diferit și consecutiv, al patrulea pilot la prima sa victorie și patru uzine diferite pe treapta cea mai înaltă a podiumului. Dată fiind victoria spaniolului numit după vestitul personaj al lui Tom Cruise, premiile de săptămâna aceasta sunt inspirate și ele de filme și personaje familiare. Să începem deci:

Premiul Top Gun: Maverick Viñales

Pe când filmul în sine nu a câștigat premii semnificative decât pentru coloana sonoră, Maverick-ul ăsta duce în sfârșit acasă o statuetă reală. Nu cea mai arătoasă dar prima victorie e prima victorie și a obținut-o dominând cursa cap-coadă. Nimic de reproșat. A adus echipei Suzuki primul triumf în 9 ani și le va face și mai grea despărțirea la sfârșitul sezonului.

Premiul Hulk Uriașul: Cal Crutchlow

Britanicul a dovedit din nou că Brno nu a fost doar pur noroc, pilotul LCR stăpânind bestia de RCV pentru încă un loc pe podium și un pole position foarte aclamat de fani la Silverstone. Dar și mai convingătoare a fost lupta de la 1 la 1 cu așa-numiții extratereștri, în special Marquez și Rossi, Crutchlow ieșind învingător în ambele instanțe.

MotoGP Silverstone: Suzuki marchează după 10 ani

Premiul Pistruiatul: Valentino Rossi

Valentino a avut multe victorii și multe podiumuri, câteva chiar anul ăsta, dar de mult nu l-am mai văzut chiar așa de fericit pentru un loc trei ca duminica trecută. Entuziasmul copilăresc spunea povestea unui weekend început greu și nu foarte competitiv, salvat ca de obicei duminica, și mai ales o cursă disputată de la egal la egal cu rivali puternici. Alea 3 puncte recuperate sunt doar o picătură în ocean dar fac dovada unui italian competitiv care are planuri mari pentru cursa de casă.

Premiul Road Runner: Marc Marquez

Nu chiar un film dar ceva mai potrivit pentru frageda sa vârstă, spaniolul a uitat de tragerea de urechi primită de la boxe și a luptat pentru podium la Silverstone ca în zilele bune. Între răfuiala cu inamicul numărul unu (cred ca asta îl face Wile E. Coyote pe Rossi) și lupta ”fratricidă” cu Crutchlow și Pedrosa, ne-a adus aminte ce ne place cel mai mult să vedem la Marquez: curaj și încăpățânare. Varianta cumpătată de până acum e o mișcare bună, dar până la urmă noi ne uitam pentru show așa că la mai mare!

Premiul Laguna Albastră: Jorge Lorenzo

Pentru a nu mai știu câta oară în ultima vreme, campionul mondial a părut pierdut in Aqualand. Vremea tulbure nu a fost nicodată preferata lui dar combinația de Michelin cu setări imperfecte pe M1 nu ajută prea mult cu încrederea. Indiferent de motive, Lorenzo pare puțin pierdut și bine spune că înainte să-și facă griji pentru titlu, trebuie să-și găsească întâi calea.

Premiul Terminatorul: Ducati GP16

Pentru un weekend care începuse atât de bine pentru uzina italiană, cursa de la Silverstone a fost destul de dezamăgitoare. Iannone a făcut ce știe mai bine: a ieșit pe pneuri soft și a forțat la vârf până a căzut. Dovi a luat-o mai domol pentru ca și-a dat seama că motocicleta e foarte greu de manevrat în condițiile date. Oricum, lipsa de simulări adecvate de cursă și-a spus cuvântul și ambii piloți s-au plâns de lucruri similare, și anume cât de solicitantă din punct de vedere fizic a fost motocicleta pe parcursul lung și sinuos din Silverstone.

Și acum, înainte să-mi trag răsuflarea, începe acțiunea în Misano. Curtea lui Rossi, teren propice pentru Yamaha și timpul ca cei doi piloți să recupereze niște puncte mai semnificative în clasament. Dar teoria și practica nu prea s-au pupat anul ăsta. Și abia aștept să văd ce urmează!