Oscarurile MotoGP – Ediția Misano 2016

Oscarurile MotoGP – Ediția Misano 2016

Asfalt fierbinte înconjurat de o mare galbenă delimita teritoriul pur italian dar exercițiul de intimidare nu a functionat chiar perfect. Precum idolul lor, miile de oameni care au umplut standurile au crezut că e destul să îl bată pe Lorenzo și să îl lase în urmă pe Marquez, dar povestea nu s-a terminat chiar așa.

Premiul “Mai degraba ninja decât samurai”: Dani Pedrosa

Principalul vinovat pentru dezamăgirea generală de la Misano a fost cel mai neașteptat element din trioul extraterestru spaniol. Micul și metaforicul samurai a livrat lovitura decisivă într-o manieră mai categorică decât cele mai optimiste predicții înainte de cursă. Cu o jumătate de sezon în care a fost aproape invizibil la vârf, a evoluat treptat după vacanța de vară și ca un ninja a lovit de nicăieri cand a durut mai tare. După cum spunea și Valentino: „Nu putea să mai aștepte o săptămână?”. Răspunsul a fost clar nu, Pedrosa devenind al optulea câștigător consecutiv al sezonului, un nou record pentru motomondial.

Premiul “Suzeta de argint”: Valentino Rossi

Oarecum surprinzător pentru fațada mereu veselă a italianului, Rossi nu a reușit să-și ascundă dezamăgirea de a nu fi livrat o victorie în fața propriului public. Pe de o parte total de înțeles, dar el e totodată obișnuitul candidat pentru a le strica petrecerea spaniolilor pe teren propriu așa că știe cum e să fii de ambele părți ale baricadei. Pe lângă asta, a lăsat puțin supărarea să se transforme în amărăciune, insinuând oarecum ca Pedrosa e puțin mai agresiv cu el decât cu alții și pierzându-și calmul la acuzele lui Lorenzo. Acele 7 puncte recuperate la Misano în raport cu liderul clasamentului nu l-au alinat nicicum.

Premiul “Mai răruț că-i mai drăguț”: Marc Marquez

Liderul campionatului mondial a avut un weekend ca o plimbare în rollercoaster pe Rivieră: așteptări reduse înainte de antrenamente, un ritm cu speranțe la podium ulterior, o căzătură ici și colo, l-a vânat pe Lorenzo la începutul cursei și a trebut să se mulțumească cu un loc 4 în final. Un loc deloc necunoscut pilotului Honda în ultima vreme, însă total neașteptat dată fiind mentalitatea lui de acum un an. Victoria colegului de echipă a redus pierderea de puncte la Misano și se pare că Marquez cel conservator și cerebral e aici să rămână. Pentru cât timp? Vom vedea dacă Phillip Island nu-i trezește din nou instinctele ofensive.

Premiul “Banca de rezervă”: Andrea Iannone

Dacă Marquez a avut un weekend tipic, Iannone s-a făcut remarcat într-un mod destul de neașteptat. După ce o accidentare în sesiunile de antrenemente de vineri l-au obligat să treacă pe la cabinetul doctorului, povestea a luat o turnură bizară. Diagnosticat cu o micro-fractură la o vertebră, medicul motomondialului a dorit să îl lase să concureze însă medicul circuitului de la Misano s-a opus. Și de aici a început o întreagă telenovelă, în care Iannone spunea oricui dorea să asculte nedreptatea produsă. Trimis pe banca de rezervă în ultima sa cursă de casă pentru Ducati, locul său a fost luat cu succes de Michele Pirro, pilotul de teste având un weekend grozav, concretizat într-un loc 7, devansarea lui Dovi în calificări și destule puncte pentru echipa italiană.

Premiul “Italienii au talent”: Lorenzo Baldassarri

Dată fiind proximitatea academiei lui Rossi și a facilităților aferente, grila de start în clasele de suport dădea pe afară în talent local. Însă eroul a fost unul oarecum neașteptat, Baldassarri înregistrând prima sa victorie în Moto2 chiar pe circuitul de casă. Ucenicul s-a descurcat mai bine decât maestrul de data aceasta și e doar începutul pentru tânărul italian. Cu Zarco și Rins făcând saltul în MotoGP la anul, se caută noi pretendenți la titlu, iar Baldassarri are specificațiile potrivite.

Premiul “Norocul ți-l faci cu mâna ta”: Brad Binder

Dacă titlul MotoGP încă provoacă palpitații iar în Moto2 lupta aproape că pornește din nou de la zero, obișnuitul carambol numit Moto3 are un lider nedisputat. Brad Binder e nu doar cu o mână pe trofeu, ci cu aproape 9 degete. Un loc 1 sau 2 în următoarea cursă și numele îi va fi deja scris pe trofeu cu patru curse rămase. Mai rar așa ceva în clasa mică.

Săptămâna viitoare pe vremea asta vom ști dacă avem un campion Moto3, dacă șefia își schimbă mâinile în clasa intermediară și dacă Rossi se răzbună ”acasă” la Pedrosa. Și probabil vom avea parte încă trei curse cauzatoare de stres.