Formula 1 Malaezia: Hamilton în pole în fața lui Rosberg

Formula 1 Malaezia: Hamilton în pole în fața lui Rosberg

Lewis Hamilton va pleca de pe prima poziție a grilei de start în Marele Premiu al Malaeziei. Nico Rosberg va completa prima linie alături de coechipierul său.

Hamilton a lăsat impresia că este cel mai rapid pilot pe circuitul proaspăt reasfaltat încă din FP3, iar în Q3 nu a dezamăgit, reușind turul cel mai rapid în prima sa încercare și stabilind totodată și cel mai bun timp al circuitului. Turul său secund nu a mai contat.

Al său 1:32.850 a fost cu 0.414s mai rapid decât a doua încercare a lui Rosberg, care a făcut o mică greșeală la ieșirea din ultimul viraj dar avea de recuperat peste o zecime de secundă după primele două sectoare din tur.

Piloții Red Bull Max Verstappen și Daniel Ricciardo vor pleca de pe linia a doua a grilei, cu olandezul ceva mai rapid decât coechipierul său. Ferrari a acaparat următoarele două poziții. Sebastian Vettel va porni al 5-lea, iar Kimi Raikkonen din urma sa. Lupta din cursă ar putea fi una interesantă – dacă nu între echipe, măcar în interiorul celor trei echipe luate separat.

Sergio Perez și Nico Hulkenberg au continuat tendința și au obținut locuri paralele pe linia a patra a grilei, iar veteranii Jenson Button și Felipe Massa au completat primele 10 poziții.

ctrk-cgwgaas85e

Pascal Wehrlein a fost primul pilot care a ieșit pe circuit în prima parte a calificărilor. Acesta a fost urmat de coechipierul său, dar și de cele două mașini Mercedes, care au optat din nou pentru a stabili tururi rapide pe pneuri soft. Pista s-a aglomerat scurt timp mai apoi, cu cei de la Red Bull alegând să ruleze pe un set de gume medium, la fel ca Ferrari.

Jenson Button a ratat ieșirea dintr-un viraj și s-a răsucit pe mijlocul circuitului în sectorul 3, iar cronometrele i-au oprit pe Hamilton și Rosberg aproape în același timp în vârful clasamentului – britanicul a fost cu 0.016s mai rapid. Cei de la Red Bull au fost cu 0.6s și 0.9s mai lenți, iar piloții Ferrari au stabilit timpi cu 1.0s și 1.1s mai slabi.

Cu excepția lui Fernando Alonso, toți piloții din ultimele 15 poziții au ieșit din nou pe circuit în secvențele finale ale Q1. Cei de la Ferrari au ales pneurile soft și au urcat pe locurile 3-4, fiind despărțiți de doar o miime de secundă și amenințând ritmul Mercedes-urilor.

Eliminați au fost finalmente cei de la Sauber și Manor, cu Marcus Ericsson pe 17 și Felipe Nasr în urma lui. Jolyon Palmer va pleca de pe poziția 19, în timp ce Esteban Ocon a fost al 20-lea. Francezul l-a încurcat vizibil pe Button când acesta era în curs de a stabili timpul său cel mai bun, dar nu a fost penalizat deși britanicul a sugerat asta. Wehrlein a încheiat al 21-lea, iar turul lui Alonso a fost cel mai lent, dar spaniolul va pleca oricum cu o penalizare pe grila de start care l-ar fi pus pe ultima poziție.

A doua parte a calificărilor i-au avut în prim-plan tot pe cei de la Mercedes, care au ieșit devreme pe circuit – crucial, pe pneuri soft. Rosberg a fost primul care a trecut linia de sosire, stabilind un timp de 1:33.609, dar Hamilton l-a întrecut cu peste o jumătate de secundă. Cei de la Red Bull au fost cu 0.7s și 0.8s mai lenți, iar Ferrari-urile marginal mai în spate. Toate echipele au optat pentru gume soft, astfel încât cei din frunte vor pleca în condiții similare în cursă duminică.

Button, Kevin Magnussen și piloții Haas și Toro Rosso erau în pericol de eliminare cu 5 minute rămase din Q2. Ei și Valtteri Bottas, plus cei de la Force India, au ieșit pe circuit în ultimele minute, iar după ce toți au trecut linia de sosire, doar Button a reușit să urce deasupra liniei în clasament. Bottas a fost ghinionistul eliminat și va pleca de pe locul 11 în cursă. În urma lui vor fi Roman Grosjean, Esteban Gutierrez, Magnussen, Daniil Kvyat și Carlos Sainz.

Q3 a început cu 9 din cei 10 piloți pe circuit, iar după ce Perez a stabilit primul reper, timpii au căzut pe rând, cu Vettel întrecut de Raikkonen, Ricciardo și Verstappen. Când cele două mașini Mercedes au trecut linia de sosire, Rosberg s-a clasat abia al 5-lea, o greșeală în sectorul 2 mâncându-i timp prețios. Hamilton, în schimb, a trecut în pole-provizoriu, cu un timp de 1:32.850.

Al doilea tur rapid i-a adus lui Rosberg locul 2 în ciuda unei mici greșeli la ieșirea din ultimul tur, însă coechipierul său a fost de neatins.