Formula Weekend: Mawson, Fewtrell și Norris campioni

Formula Weekend: Mawson, Fewtrell și Norris campioni

Debutantul Max Fewtrell a cucerit titlul Formulei 4 britanice în primul său sezon de monoposturi, preluând ștafeta de la Lando Norris, care s-a încoronat de două ori în Formula Renault 2.0. În Germania, favoritul din pre-sezon, Joey Mawson, a respins asaltul lui Mick Schumacher.

Formula 4 germană

Australianul Joey Mawson era cel mai bine clasat pilot din ierarhia finală a stagiunii precedente care a revenit în campionat. Acesta s-a încoronat campion la finele primei manșe a finalei de la Hockenheim, după ce unicul său rival, Mick Schumacher, a fost nevoit să plece de pe 22 după o neregulă de ordin tehnic în calificări. Totuși, Mick a făcut o impresie grozavă în finală: progres de 16 locuri în prima cursă, de 27 de locuri (de pe 35 pe 8) în cea de-a doua și victorie cu plecare de pe 5 în ultimul start al zilei de duminică. Prema Powerteam a obținut grație acestui succes și titlul la echipe, crucială fiind depășirea lui Schumacher în fața lui Kami Laliberte pentru prima poziție, cu doar câteva viraje înaintea sosirii!

ADAC Formel 4 2016, round 7, Zandvoort (NED)

Formula 4 britanică

Max Fewtrell a rezistat presiunii lui Sennan Fielding la Brands Hatch și i-a succedat lui Lando Norris în galeria campionilor noii serii de F4 sancționată de FIA. Carlin a fost de departe cea mai solidă echipă și în acest sezon, însă doar Fewtrell a rămas cu șanse până la ultimul start al anului, când ecuația era simplă: Winner takes all.

Simmons s-a intercalat între Fewtrell și Fielding, evoluția sa fiind foarte lăudată
Simmons s-a intercalat între Fewtrell și Fielding, evoluția sa fiind foarte lăudată

Fielding reușise o lovitură importantă de moral în manșa I, apoi a profitat de faptul că Petru Florescu și-a apărat corect șansele în manșa a doua (încheiată cu primul triumf demult așteptat pentru Jamie Caroline) și nu i-a făcut cadou lui Fewtrell poziția secundă. Runda finală l-a avut pe Fewtrell mereu pe prima poziție, în timp ce rivalul său a urcat rapid de pe 6 până pe 3, dar nu a putut trece și de fantasticul debutant Ayrton Simmons, care ne-a privat de duelul direct al protagoniștilor.

Petru Florescu a încheiat stagiunea pe poziția a șasea, totalul de 5 victorii reușite în acest sezon fiind egalat doar de Fielding. Pentru român este vremea să privească mai departe, toamna programând teste în serii superioare, înainte ca decizia pentru 2017 să fie luată. Formula 3 sau GP3?

Cvartetul Carlin în top 6 la final de sezon: DeFrancesco, Pull, Fewtrell și Florescu
Cvartetul Carlin în top 6 la final de sezon: DeFrancesco, Pull, campionul Fewtrell și Florescu

Formula Renault 2.0 NEC

La doar o săptămână după ce a obținut titlul din Eurocupă grație celor două podiumuri de la Spa, Lando Norris a cucerit al treilea campionat din 2016 (socotind și seria Toyota din iarnă), prin trei clasări în top 4 în finala Renault 2.0 NEC de la Hockenheim. În ambele campionate i-a devansat pe Defourny și Boccolacci, britanicul fiind de departe cel mai promițător tânăr talent din Albion în acest moment. Ron Dennis e cu ochii pe el, Formula 3 europeană bate la ușă, iar Lando e un serial winner.

norris-spa2