Oscarurile MotoGP – Ediția Aragon 2016

Oscarurile MotoGP – Ediția Aragon 2016

A durat ceva, dar Marc Marquez și-a recucerit tărâmul natal după vreo șase încercări. Pe un circuit preferat de tânărul spaniol, acesta a dominat sfârșitul de săptămână din primul moment în care Honda cu numărul 93 a atins asfaltul. Asta nu ne-a împiedicat totuși să avem un pic de show, așa ca hai să-i premiem pe actori:

Premiul “Dansez pentru tine”: Marc Marquez

Și începem cu câștigătorul. Nu știu ce-a fost mai memorabil în Aragon: triumful dominant al pilotului Honda sau dansul lui de victorie după cursă. Primul dans a fost pe circuit, unde a transformat valsul lin la care ne așteptam într-un tango buclucaș, mai ales în primele tururi, când a salvat o căzătură aproape sigură pe pneuri reci pentru a vâna rivalii unul câte unul. Apoi a dansat (literalmente) în fața clubului de fani după ce a trecut linia de sosire. Da, cred că i-a fost dor de podium.

Premiul Rechinul de Mallorca: Jorge Lorenzo

O alta poveste memorabilă din Aragon a fost casca tematică a lui Lorenzo, spaniolul profitând de noul furnizor Shark pentru a pune deja-celebrul rechin pe cască. Metafora pornită de colegul de garaj și-a făcut revenirea cu succes, rechinul înghițind peștișorul auriu pentru a ocupa locul doi și furând câteva puncte prețioase în campionat. Locul doi nu e un titlu, dar locul doi în fața lui Rossi mai că e.

Premiul Omul Michelin: Dani Pedrosa

Pilotul spaniol a cărui statură diminutivă e frecvent menționată, mai ales anul acesta, apare mai des decât însuși Bibendum în conversațiile despre Michelin. Pedrosa a început anul ca favorit pe pneurile franceze, până când acestea și-au schimbat construcția și i-au făcut probleme. Apoi soft-urile de la Misano l-au purtat spre glorie, pentru a cădea înapoi în necaz în cursa de casă. În Aragon cauciucurile pilotului au fost în lumina reflectoarelor pentru degradarea extremă și lipsa completă de aderență în cursă. Și mai spectaculoasă a fost starea cizmelor lui Pedrosa, acesta încercând să ajute frânarea cu piciorul – un loc 6 fiind astfel cu atât mai impresionant.

Premiul Pisica Neagră: Pol Espargaro

Toți cei trei câini ai familiei nu au reușit să țină departe pisica neagră de garajul mai tânărului Espargaro, ghinionist în multiple ocazii pe Motorland Aragon. Întai a căzut în antrenamente în virajul doi, motocicleta acestuia lovindu-l pe Danilo Petrucci, care tocmai ieșea de la boxe, cauzând un incident destul de violent și o contuzie controversată pentru italian. Spaniolul a schimbat motocicleta și a revenit pe circuit, cu și mai puțin noroc, fiind lovit de Marquez într-o zona de steag galben, Yamaha ricoșând în Honda recent căzută a lui Nicky Hayden. Un joc de popice costisitor pentru garajul Tech 3.

Premiul Regele Junglei: Brad Binder

Cu toate evenimentele spectaculoase ale sfârșitului de săptămână, câștigătorul suprem a fost indiscutabil Brad Binder, sud-africanul revendicând fără drept de apel trofeul clasei Moto3. Pentru o clasă atât de strâns disputată, faptul că acesta a reușit să se impună atât de rapid în sezon e aproape un miracol. Cu titlul clasei mici deja în buzunarul lui Binder, lupta pentru locul doi pleacă în Asia, cu categoria Moto2 mai disputată ca oricând și cu Valentino Rossi determinat să oprească trofeul clasei regină din plimbarea către garajul Honda. Pauza până la următoarea cursă pare lungă dar bucurați-vă de liniște. Cam până la conferința de joi, probabil.