Locul 7 pentru România la Hill Climb Masters

Locul 7 pentru România la Hill Climb Masters

Echipa României prezentă la FIA Hill Climb Masters 2016 a încheiat cu o clasare în prima jumătate, pe locul 7 din 14 formații aliniate la startul Cupei Națiunilor.

Lucian Răduț, Paul Andronic, Raul Szene și Sorin Botez au format echipa de patru piloți care au reprezentat România în cadrul competiției pe națiuni de hillclimb (viteză în coastă) desfășurată la Šternberk, în Republica Cehă.

Traseul în lungime de 3.333km cu o pantă medie aproape de 4% are o tradiție bogată ce datează din 1905 și a fost parcurs de câte trei ori de fiecare competitor, diferența de nivel dintre start și sosire fiind de 124m. Cel mai bun timp al fiecărui pilot a fost luat în considerare pentru întocmirea rezultatelor finale individuale, în vreme ce clasamentul pe națiuni a fost întocmit pe baza unui algoritm de regularitate.

Concurând pe un Mitsubishi Lancer Evo VIII, vicecampionul național absolut Răduț a obținut cel mai rapid timp dintre piloții români, terminând pe locul 46 din 107 la general cu un timp de 1:34.78. Două locuri mai jos s-a clasat campionul național Andronic, pilotând un Mitsubishi Lancer Evo V și trecând linia de sosire în 1:36.11. Cei doi s-au clasat pe locurile 7 și 8 din 10 concurenți cronometrați în cadrul clasei E2-SH.

Szene a luat parte la competiție pilotând un Mitsubishi Lancer Evo IX în cadrul clasei N, unde a terminat cu a 6-a cea mai rapidă urcare din cei 13 înscriși. În clasamentul general, timpul său de 1:47.87 i-a adus locul 88.

Pe un Mitsubishi Lancer Evo VI, Botez s-a clasat al 94-lea la general, fiind singurul dintre cei patru români care a obținut timpul cel mai bun în cea de-a doua manșă de concurs, și nu în ultima. Al său 1:49.56 i-a adus locul 20 din 21 de concurenți ai clasei E1.

„Deși timpii mai pot fi mult îmbunătățiți în condiții optime de gume și cunoaștere traseu, sunt fericit că suntem competitivi și e posibil să avem un rezultat bun pe națiuni,” a scris pe o rețea de socializare Andronic.

Competiția individuală a fost câștigată de italianul Simone Faggioli, la bordul unei mașini Norma M20FC-Zytek, cu timpul de 1:17.51. Pe treapta a doua a podiumului a urcat alt italian, Christian Merli, pilotând o Osella FA30 Evo-Fortech, iar al treilea a fost britanicul Scott Moran, cu un monopost Gould GR61X-NME. În clasamentul Cupei Națiunilor s-a impus Slovacia, urmată de Elveția și Austria.

FIA Hill Climb Masters este o competiție internațională menită să aducă într-un cadru organizat cei mai rapizi piloți din campionatele naționale de hillclimb din întreaga lume. Ediția din acest an a fost a doua, după cea organizată la Eschdorf, în Luxemburg, în 2014.