SBK Jerez R2: Davies victorios, titluri decise la celelalte clase

SBK Jerez R2: Davies victorios, titluri decise la celelalte clase

După manșele de la Jerez, Johnny Rea mai are nevoie de doar două puncte în Qatar pentru a fi încoronat campion mondial, în timp ce toate clasele inferioare și-au desemnat campionii.

Scurtă retrospectivă Magny Cours

Etapa franceză a fost una cu ghinion pentru Kenan Sofuoglu de la Supersport, care a abandonat cu opt tururi înainte de final, victoria de etapă revenind lui Jules Cluzel, pilotul MV Agusta nemaifiind de multe curse în această postură.

Senzația de la Lausitzring, finlandezul Nikki Tuuli, protejatul lui Mika Kallio, a impresionat din nou cu un loc secund la doar 8 sutimi de secundă de Cluzel. În cărți pentru victorie a fost și Ayrton Badovini ce a terminat în final cursa pe locul 3 la aproximativ jumătate de secundă de Tuuli. Dintre protagoniști doar Krummenacher a reușit o clasare decentă pe locul 5, în timp ce Jacobsen și Sofuoglu au făcut cunoștiință cu asfaltul circuitului francez.

La Stock1000 ne-am bucurat de forma de invidiat a lui Lucas Mahias, din păcate o prezență ocazională în campionat. Acesta s-a impus la o diferență de trei secunde în fața turcului Toprak Razgatlioglu, care pare că în sfârșit s-a acomodat la clasă și începe să lege rezultatele pe care le aștepta echipa sa Puccetti, respectiv mentorul Kenan Sofuoglu. Pe următoarele locuri au terminat doi dintre protagoniștii campionatului, Raffaele de Rosa și Roberto Tamburini, în timp ce liderul momentului în clasamentul general, Mercado, a încheiat cursa abia pe locul 7.

La clasa mezină a campionatului de Superbike, EJC, ultimele curse și-au mai pierdut din verva duelurilor din prima parte a sezonului, piloții protagoniști având deja planurile făcute pentru 2017 și alegând să meargă la siguranță, respectiv la îndeplinirea obiectivelor propuse. Explicabil astfel ecartul dintre primii cinci piloți, acest grup fiind condus de Grassia, candidat la titlu, Coppola și Laville, în timp ce Mika Perez, lider în campionat a terminat pe locul 4, în fața unui alt turc de marcă, Harun Cabuk, de asemenea protejat al lui Sofuoglu.

Avalon Biddle a făcut una dintre cele mai bune curse ale sezonului si chiar a carierei în competiția EJC, terminând pe locul 11 la general, prima în clasamentul fetelor, obținând astfel trofeul râvnit de multe prezențe feminine ce au luat startul în această serie.

Astfel, campionatul juniorilor venea în ultima rundă cu titlul pe masă, urmând a fi disputat între Paolo Grassia și Mika Perez, cu un avantaj consistent de puncte în favoarea finlandezului.

Jerez, prea târziu pentru Chaz Davies

Cursa a doua din World SBK a fost asemănătoare cu cea de sâmbătă, scenariul fiind în mare parte același. Tom Sykes a crezut în debutul cursei că va putea să se depărteze de Jonathan Rea și Chaz Davies, însă pilotul Aruba Ducati i-a pus la respect în cel mai scurt timp pe cei de la Kawasaki. Odată depășiți verzii, Chaz a început să crească ecartul, impunând un ritm drăcesc, așa cum în pluton doar Nicky Hayden și Sylvain Guintoli au mai reușit.

Jonathan Rea s-a jucat o vreme cu Tom Sykes, părând că nu dorește să plece pe urmele lui Davies, însă în a doua jumătate a cursei Sykes a pierdut din ritm și Rea l-a devansat. Momentul ar lăsa loc de interpretări, dacă a fost vreo decizie a echipei sau nu, însă la ce ecart este între Tom și Johnny, discuția nu prea își are sens.

Guintoli le-a arătat șefilor că au greșit atunci când nu i-au reînnoit contractul pentru 2017, de asemenea a demonstrat și puținilor patroni de echipă ce nu și-au ales piloții din sezonul viitor că au multe de pierdut dacă nu îi vor face o ofertă.

În pluton, Alex Lowes și-a spălat cât de cât păcatele după greșeala din cursa de sâmbătă și a adus motocicleta Yamaha pe locul 7 în fața celui mai bine clasat BMW, pilotat de Jordi Torres. În imediata apropiere a acestuia a terminat australianul Anthony West, locul 9 fiind o mică răsplată după căzătura din prima manșă și reflectă perfect nivelul de performanță al echipei Pedercini. După o cursă bună în prima manșă, Pilotul MV Agusta, Leon Camier nu a reușit să încheie întrecerea, acceași soartă împărtășind-o și Xavi Forres, respectiv Alex de Angelis.

Situația în campionat este aproape decisă, Tom Sykes fiind la 48 de puncte de Rea cu 50 disponibile în Qatar. Locul 3 în clasament revine lui Chaz Davies, aflat la 19 puncte de Sykes, pilotul Ducati trebuind să regrete amarnic rătăcirile de la jumătatea campionatului, punct în care a ieșit din lupta pentru titlu.

Supersport

La clasa motoarelor de 600cc, Kenan Sofuoglu s-a impus din nou în fața intrusului Nikki Tuuli, venit parcă să încline balanța luptei pentru titlu înspre turcul de la Kawasaki. Căzătura lui Randy Krummenacher și victoria autoritară a lui Sofuoglu, a adus titlul cu numărul 5 în buzunarul lui Kenan, cel mai de succes pilot al clasei 600.

Kyle Smith și P.J. Jacobsen s-au bătut pentru locul 4 în clasamentul general, câștig de cauză având americanul, în ciuda locului 3 ocupat în cursă de Kyle. Modest în ultimele curse, Jules Cluzel a terminat pe locul 6, punctele aferente oferindu-i locul 3 la general, nereușind să profite de abandonul lui Krummenacher și să urce pe poziția secundă.

Luptele pentru poziția a doua la finele sezonului va continua în ultima săptămână a lunii octombrie în Qatar,între Cluzel, Krummenacher și Jacobsen.

kenan-sofuoglu-2016-tayland-yarisinda-ilk-cizgide

STK1000

La clasa Stock1000 titlul s-a jucat între Leandro Mercado, lider înainte de cursa de la Jerez și Raffaele de Rosa, dar lupta s-a tranșat rapid, în debutul cursei când Mercado a abandonat. Raffaele de Rosa a încheiat cursa pe locul 5 și a trecut la conducerea clasamentului, intrînd astfel în posesia titlului categoriei.

Cursa a fost disputată de Lucas Mahias și Maximilian Scheib, cel din urmă obținând prima victorie a carierei, care l-a propulsat de din coada clasamentului până pe locul 13 la general. Locul 3 i-a revenit lui Toprak Razgatlioglu care cu 2 etape ratate în debutul stagiunii și un abandon la Lausitzring a ocupat în final doar locul 5 la general.

donington-uk-stk1000-28th-may-2016-althea-bmw-racing-team-rider-raffaele-de-rosa-35-ita

EJC

European Junior Cup a propus două manșe la Jerez, în finala seriei, pentru a selecta mai eficient pilotul care va face trecerea spre o clasă superioară. În luptă au fost Paolo Grassia și Mika Perez, cei doi terminând în această ordine prima manșă de sâmbătă, urmând ca deznodământul să vină în cursa de duminică.

La a doua cursă de departajare Mika Perez a terminat pe locul 4, în timp ce Grassia a încheiat pe locul 8, astfel finlandezul s-a încoronat campion european.

Turcul Harun Cabuk a câștigat întrecerea, urmat de Alfonso Coppola și Giuseppe de Gruttola, aceștia împreună cu campionul Perez și locul secund din campionat, Grassia fiind piloții care au dominat copios toate cursele din serie.

În prima cursă Avalon Biddle nu a reușit să puncteze la general, terminând pe locul 17, dar și-a luat revanșa în manșa secundă în care a terminat pe 15. La general Avalon a terminat campionatul pe locul 15 din 29 de piloți ce au strâns puncte. Capăt de drum petru sezonul 2016 și de asemenea seria a ajuns la final, din 2017 debutând noul format Supersport 300.

mikaperez