Formula 1 Brazilia: Pole in-extremis pentru Hamilton

Formula 1 Brazilia: Pole in-extremis pentru Hamilton

Lewis Hamilton a reușit să obțină pole position-ul pentru Marele Premiu al Braziliei la capătul unei sesiuni de calificări entuziasmante, surclasându-l cu o zecime de secundă pe Nico Rosberg.

Un ultim sector mai rapid decât al colegului său i-a oferit lui Hamilton primul loc pe grila de start în cursa de duminică. Deși avea un avans infim înainte de lungul ultim viraj, Rosberg s-a găsit la 0.102s în urma rivalului său pentru titlul mondial.

Cei doi au dominat toate cele trei părți ale calificărilor de la Interlagos, iar Rosberg va fi dezamăgit că nu a reușit să-și adjudece prima poziție la start. Ultimele trei ediții ale cursei au fost câștigate de piloții care au pornit din pole.

Kimi Raikkonen a reușit să urce pe locul 3 în ultimele secunde ale sesiunii, la 0.668s în urma lui Hamilton. Alături de el pe linia a doua a grilei de start se va afla Max Verstappen, în timp ce coechipierii acestora, Sebastian Vettel și Daniel Ricciardo, vor completa primele șase poziții.

Al 7-lea cel mai bun timp a fost realizat, surprinzător, de Romain Grosjean, în timp ce Nico Hulkenberg l-a învins marginal pe Sergio Perez în duelul Force India pentru locul 8. Fernando Alonso s-a clasat al 10-lea.

Citește și Formula 1 Brazilia: Interlagos, decisiv încă o dată?

cxe8egpxgaabhdn

Prima parte a calificărilor a început cu cele două mașini Mercedes ieșind rapid pe circuit și stabilind timpii de referință – cu Hamilton cu 0.304s mai bun decât Rosberg. În urma lor au venit echipierii Red Bull și Ferrari. Vettel a fost nevoit să aștepte ca mecanicii să-i rezolve o problemă mecanică înainte să iasă pe circuit, dar a reușit să progreseze fără emoții în Q2.

Acțiunea interesantă a avut loc în coada clasamentului, unde de la locul 10 în jos, piloții au ieșit pe circuit pentru a încerca un al doilea tur rapid. Jenson Button nu a avut o zi prea bună, făcând erori în ambele sale tururi și regăsindu-se abia pe locul 17 cu un minut rămas. Britanicul nu a reușit să-și îmbunătățească rezultatul și a fost eliminat împreună cu cei din urma sa.

Acolo au venit Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein și Esteban Ocon, dar și cei doi piloți de la Sauber, care au fost mai lenți decât cei de la Manor. Felipe Nasr va pleca de pe ultima poziție în cursa de duminică, în timp ce Marcus Ericsson a fost marginal mai rapid.

Q2 a început într-un mod similar cu prima parte, cu Hamilton și Rosberg rulând pe pneuri soft și stabilind reperele. Un 1:11.238s al britanicului a fost cu 0.135s mai bun decât turul coechipierului său, care a pierdut timp prețios pe ultimul sector al circuitului.

Toate mașinile au fost echipate cu gume soft în Q2, iar piloții Red Bull și Ferrari s-au apropiat cel mai mult de Mercedes-uri, însă diferența a fost de mai bine de o jumătate de secundă. La 1.063s în urmă, Raikkonen era primul om în pericol de eliminare, alături, printre alții, de cei de la Williams și Toro Rosso, dar și de Alonso.

Cu toate acestea, finlandezul a optat să rămână la boxele Ferrari, iar decizia a fost cea potrivită. Imediat sub el în clasament, lupta a fost foarte deschisă, iar surprizele neplăcute au avut loc în tabăra Williams. Atât Valtteri Bottas cât și Felipe Massa au fost eliminați, diferența între locul 6 ocupat de Raikkonen și locul 13 ocupat de brazilian fiind de doar 0.220s.

Alături de echipierii Williams au mai ratat intrarea în Q3 Esteban Gutierrez – clasat pe 12 -, Jolyon Palmer și cei doi piloți de la Toro Rosso. Daniil Kvyat a fost mai rapid decât Carlos Sainz și va ocupa locul 14 pe grila de start, iar britanicul va porni al 16-lea.

Grosjean și Alonso au reușit tururi foarte bune pentru a pătrunde în Q3, dar atenția s-a îndreptat spre cine ia pole-ul în ultimele minute ale sesiunii. Hamilton a trecut primul linia de sosire cu ocazia primului tur rapid, iar în urma sa nimeni nu i-a putut îmbunătăți timpul de 1:10.860. Rosberg avea de recuperat puțin peste o zecime și jumătate în cel de-al doilea tur cronometrat.

În urma celor doi, Verstappen, Vettel, Ricciardo și Raikkonen au fost despărțiți de foarte puțin timp, în timp ce Alonso, Grosjean și cei doi piloți Force India aveau să-și poarte propria bătălie pentru locul 7.

În final, singurul tur realizat de francez în Q3 i-a adus locul 7, în fața celor de la Force India și a lui Alonso. Raikkonen a fost singurul dintre piloții Ferrari și Red Bull care și-a îmbunătățit la final timpul și a urcat pe locul 3. În fața sa, atât Hamilton cât și Rosberg au găsit câteva zecimi față de prima lor încercare, dar acel ultim sector i-a adus britanicului pole-ul.