Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton cel mai rapid în FP1, Red Bull aproape

Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton cel mai rapid în FP1, Red Bull aproape

Lewis Hamilton a preluat inițiativa încă din prima sesiune de antrenamente libere în ultimul weekend al sezonului. Britanicul a fost cel mai rapid în FP1, în timp ce doar Nico Rosberg și piloții Red Bull s-au apropiat de timpul acestuia.

Hamilton a încheiat cel mai rapid tur al său cu timpul de 1:42.869, la 0.374s în fața coechipierului său cu care se duelează în această ultimă cursă a sezonului pentru titlul mondial. Această primă luptă i-a revenit așadar britanicului, dar e greu de spus dacă acest lucru poate duce la succesul final al acestuia.

Rosberg a făcut câteva greșeli neobișnuite la ieșirile din ultimul viraj în unele tururi, în timp ce Red Bull a arătat un ritm apropiat de cel al mașinilor Mercedes. Mult mai în spate s-au aflat piloții Ferrari, care l-au înconjurat pe Sergio Perez pe locul 6. Carlos Sainz, Felipe Massa și, surprinzător, Marcus Ericsson, au completat primele 10 poziții.

cygh16iwiaec85l

Sesiunea a început cu tururi de instalare pentru toți piloții, cu excepția celor doi pretendenți la titlul mondial. Mercedes a ales să țină mașinile celor doi în garaj ceva mai mult de 10 minute. Pe circuit Daniil Kvyat și Sebastian Vettel au testat din nou dispozitivul Halo.

Când cei de la Mercedes au ieșit de la boxe, au făcut-o pe pneuri ultrasoft, cea mai moale compoziție din cele trei aduse de Pirelli la Abu Dhabi. Rosberg a stabilit primul tur cronometrat și deși a ieșit larg din ultimul viraj, al său 1:43.873 nu a putut fi depășit pentru ceva vreme. Hamilton a încheiat primul său tur în 1:44.133.

Piloții Ferrari și Williams s-au instalat pe următoarele locuri în clasament, rulând pe pneurile soft. Între timp, majoritatea echipelor și-au trimis mașinile pe circuit pentru tururi cronometrate, doar McLaren amânând momentul până după încheierea primei jumătăți de oră a sesiunii.

Rosberg și-a îmbunătățit timpul cu al doilea său tur rapid în perioada următoare, dar Hamilton a făcut-o și mai mult, astfel încât britaniul a trecut pe prima poziție, la 0.192s în fața liderului campionatului. Verstappen s-a apropiat apoi la doar o jumătate de secundă, arătând că Red Bull este echipa care are cele mai mari șanse să își bage coada în duelul pentru titlul mondial.

Citește și: Formula 1 Abu Dhabi: Datele problemei în runda decisivă

Sesiunea nu a fost una prea reușită pentru Daniil Kvyat. Rusul a suferit o pană a pneului său stânga-spate chiar înainte de trecerea liniei de sosire, iar după mai bine de jumătate de tur rulat foarte lent a fost nevoit să oprească mașina pe marginea circuitului. Abia cu jumătate de oră înainte de finalul FP1 a reușit mașina sa Toro Rosso să reapară la garajul echipei, astfel încât Kvyat nu a mai apucat să iasă înapoi pe circuit.

O serie de ieșiri în decor și alunecări neplanificate au putut fi văzute de-a lungul celor 90 de minute. Massa și Hamilton au fost doar doi dintre cei care au avut asemenea probleme. Altul a fost Jordan King, unul dintre cei doi piloți de teste care au avut șansa să evolueze în sesiune. Britanicul i-a luat locul lui Esteban Ocon la Manor, în timp ce Nico Hulkenberg i-a predat mașina Force India lui Alfonso Celis.

Romain Grosjean este unul dintre piloții care cu siguranță abia așteaptă ca sezonul să se încheie. Veșnicele probleme ale frânelor mașinilor Haas au continuat pentru francez, care a ieșit în decor de mai multe ori, ultima dată monopostul scăpând de sub control aparent inexplicabil în virajul întâi.

Ultimul weekend al lui Jenson Button în Formula 1 nu a început nici el grozav. Britanicul a fost nevoit să se întoarcă în garajul McLaren cu o problemă mecanică, sesiunea sa fiind încheiată la rândul ei prematur.

Citește și: Button iese din scenă căutând un nou început

În clasament piloții din vârf au efectuat noi tururi rapide pe gumele soft. Hamilton, Verstappen și Ricciardo și-au îmbunătățit timpii, în timp ce o nouă ieșire prea largă din ultimul viraj i-a compromis încercarea lui Rosberg. Turul de 1:42.869 i-a oferit lui Hamilton prima poziție a zilei, iar Rosberg a rămas la 0.374s în urmă. Verstappen și Ricciardo au încheiat la rândul lor la mai puțin de o jumătate de secundă de lider. Câteva tururi în regim de cursă au pus capăt sesiunii.

În afara primilor 10 s-au clasat Celis și ghinionistul Grosjean, dar și Felipe Nasr și Esteban Guterrez. Valtteri Bottas a încheiat sesiunea abia pe al 15-lea loc, urmat de piloții Renault Jolyon Palmer și Kevin Magnussen. Fernando Alonso, Pascal Wehrlein, Button, King și Kvyat au completat clasamentul.