Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton domină ziua de vineri

Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton domină ziua de vineri

Lewis Hamilton a fost din nou cel mai rapid pilot în FP2, înregistrând un timp marginal mai bun decât cel al coechipierului său, Nico Rosberg. Ferrari și Red Bull au arătat un ritm mai mult decât decent și ele.

Calificările de sâmbătă ar putea fi un punct cheie al luptei pentru titlul mondial, iar a doua sesiune de antrenamente libere de la Abu Dhabi ne-a oferit o primă idee despre duelul dintre Hamilton și Rosberg. Britanicul a fost cu 0.079s mai rapid decât liderul campionatului pe pneurile ultrasoft când steagul în pătrățele a fost fluturat.

În urma piloților Mercedes s-a clasat Sebastian Vettel. Germanul a reușit un tur foarte bun pentru a se apropia la doar 0.269s de Hamilton, în timp ce coechipierul său Kimi Raikkonen a fost cu alte patru zecimi mai lent. Între cei doi s-au clasat piloții Red Bull, înregistrați aproape în același timp la puțin peste o jumătate de secundă de lider.

Diferențele mici din frunte indică faptul că e posibil ca sesiunile de sâmbătă și duminică să fie strânse. Rosberg are nevoie de cel puțin o clasare pe locul trei la finalul cursei pentru a se încununa campion mondial, iar Hamilton va spera că unii din piloții Red Bull și Ferrari pot să îl ajute prin depășirea coechipierului său.

La peste o secundă în urma lui Hamilton s-au clasat piloții Williams și Force India, care au completat primele 10 poziții. Valtteri Bottas a fost cel mai rapid dintre aceștia, cu Sergio Perez în imediată apropiere. Nico Hulkenberg și Felipe Massa au urmat, în timp ce Fernando Alonso și Jenson Button au încheiat pe locurile 11 și 12, la sub două secunde de lider.

Citește și: Button iese din scenă căutând un nou început

Haas, Renault, Manor și Sauber au urmat în clasament, cu cei de la Toro Rosso fiind cei mai lenți piloți ai sesiunii după ce Daniil Kvyat a întâmpinat noi probleme cu pneul său stânga-spate și cu Carlos Sainz ținut la boxe pentru siguranță. Cei doi nu au rulat pe gumele ultrasoft.

cyhxlinxuaavte_

Sesiunea a doua a weekendului a început cu soarele dispărând încet-încet după linia orizontului. Condițiile meteo ar trebui să fie similare în importantele calificări de sâmbătă, astfel încât tururile din FP2 au fost mai relevante decât cele de dimineață pentru a ne da seama de o presupusă ordine în acest punct în timp.

Romain Grosjean a ieșit primul pe circuit după ce în FP1 a avut probleme serioase cu stabilitatea mașinii. Pneurile soft și supersoft au fost folosite în prima parte, cu Haas, Manor și McLaren având mașini imediat pe circuit. Jenson Button era însă de nevăzut. Unitatea sa de putere a trebuit înlocuită după problemele sale de dimineață, iar britanicul a pierdut din nou minute bune fără să iasă pe circuit.

Direcția și viteza vântului au făcut ca unii piloți să aibă probleme pe perioada de frânare de la capătul celei de-a doua linii drepte, Kevin Magnussen și Esteban Gutierrez ieșind în decor.

Citește și: Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton cel mai rapid în FP1, Red Bull aproape

În clasament, Sebastian Vettel a fost primul dintre fruntași care a stabilit un timp cronometrat, dar scurt timp mai apoi Max Verstappen și Kimi Raikkonen l-au îmbunătățit, finlandezul fiind primul care a trecut sub bariera de 1:43.000.

Piloții Mercedes erau pe circuit când Daniil Kvyat a ieșit puternic în decor răsucindu-se în virajul 17. Pneul stânga-spate i-a cedat la fel ca în FP1, o indicație clară că ceva nu era în regulă cu mașina rusului. Lewis Hamilton și Nico Rosberg și-au abandonat tururile rapide drept urmare.

Puțin mai apoi, pe pneurile supersoft Valtteri Bottas, Vettel și Raikkonen au trecut pe rând în vârful clasamentului, înainte ca simulările de calificări să înceapă cu o oră rămasă din sesiune.

Vettel a înregistrat un 1:41.404 pe care ulterior și l-a îmbunătățit. Raikkonen a ieșit prea larg dintr-un viraj în sectorul final și a abandonat primul său tur rapid, iar mai apoi nu a reușit să se apropie prea mult de coechipierul său. Între cei doi piloți Ferrari s-au intercalat cei de la Red Bull. Verstappen a fost cu doar o miime de secundă mai rapid decât Daniel Ricciardo.

Cei mai rapizi au fost însă din nou cei de la Mercedes. Rosberg a stabilit un 1:40.940, iar câteva minute mai târziu Hamilton l-a surclasat cu 0.079s. Diferența a fost minusculă, dar efectul ar putea fi mare în economia weekendului.

Ritmul lui Vettel a fost impresionant, acesta rămânând la doar 0.269s în urma lui Hamilton, cu Raikkonen la 0.603s în spate. Cei de la Red Bull au fost și ei cu aproximativ o jumătate de secundă mai lenți decât britanicul. Dacă avem de tras niște prime concluzii în vederea calificărilor și a cursei, s-ar părea că diferențele din vârf nu sunt prea mari.

Citește și: Formula 1 Abu Dhabi: Datele problemei în runda decisivă

A doua jumătate a sesiunii a fost ocupată de diversele programe de simulări de cursă realizate de toate echipele. Hamilton a fost din nou cel mai rapid pe pneurile soft, în timp ce ritmul celor de la Red Bull a fost similar celui al lui Rosberg, ceea ce face lucrurile și mai interesante.

Vettel a întâmpinat probleme cu doar câteva minute rămase, când mașinii sale Ferrari i-a cedat cutia de viteze. Nu a fost tocmai finalul dorit de echipa italiană.