Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton pune presiune plecând din pole

Formula 1 Abu Dhabi: Hamilton pune presiune plecând din pole

Nico Rosberg va fi supus presiunii în vederea câștigării titlului mondial după ce Lewis Hamilton a obținut pole position-ul în Marele Premiu din Abu Dhabi.

Hamilton a completat un tur în 1:38.755 în Q3, în timp ce Rosberg a fost cu trei zecimi de secundă mai lent. Cele mai rapide încercări au apărut în momentele finale ale sesiunii, când ambii piloți și-au îmbunătățit tururile inițiale.

Diferența dintre Mercedes și rivalii din urma celor doi nu-l va încânta pe triplul campion mondial. Daniel Ricciardo a urcat pe locul trei al calificărilor, la 0.834s de lider, clasându-se în fața echipierilor Ferrari, Kimi Raikkonen și Sebastian Vettel. Max Verstappen va pleca în cursă de pe locul 6, înregistrând un timp cu puțin peste o secundă mai lent decât Hamilton. Cu o clasare în primii trei duminică, Rosberg va deveni campion mondial.

Nico Hulkenberg și Sergio Perez au stabilit timpi aproape identici pentru a se regăsi pe locurile 7 și 8 în final, iar Fernando Alonso l-a surclasat pe Felipe Massa, cei doi completând primele cinci linii ale grilei de start.

cymzlovxaaa8dbQ1 a început cu un prim timp stabilit de Daniil Kvyat. Piloții de la Toro Rosso au fost printre primii pe circuit după toate problemele întâmpinate de-a lungul antrenamentelor libere, alături de cei de la Haas.

În frunte, Lewis Hamilton a plecat ca din pușcă, înregistrând un timp de 1:39.487 cu peste o secundă mai rapid decât al coechipierului său Nico Rosberg. Germanul a făcut două erori care l-au costat timp și a căzut până pe locul 5 în clasament, în spatele celor doi piloți Ferrari și a lui Max Verstappen.

Cei de la Force India și Valtteri Bottas s-au clasat la rândul lor fără probleme în top 10, dar alți 13 piloți au ieșit pe circuit în ultimele secvențe ale Q1 încercând să urce în primii 16.

Finalmente, durerea cea mai mare a fost resimțită de cei de la Toro Rosso. Kvyat a slabilit doar al 17-lea cel mai bun timp al sesiunii. Mai bine de o zecime de secundă i-a lipsit rusului pentru calificarea în Q2, iar coechipierul său Carlos Sainz a fost abia al 21-lea.

Kevin Magnussen a făcut o mică greșeală care l-a eliminat din calificări. Danezul a încheiat cu al 18-lea timp, în fața lui Felipe Nasr și Esteban Ocon. Coechipierul francezului, Pascal Wehrlein, și-a arătat încântarea după ce a urcat pe locul 16.

Marcus Ericsson va pleca din coada grilei de start în cursa de duminică. Suedezul a fost singurul care a încheiat un tur la peste 3 secunde în urma lui Hamilton.

Citește și: Formula 1 Abu Dhabi: Datele problemei în runda decisivă

Hamilton a ieșit primul pe circuit în Q2, iar după un out-lap lent a stabilit cel mai bun timp al celei de-a doua părți a sesiunii. După două treimi din tur, Rosberg a fost cu două zecimi de secundă mai rapid, dar și-a pierdut întregul avans în ultimul sector, când a ieșit ușor în decor într-unul din viraje.

Kimi Raikkonen și Sebastian Vettel s-au apropiat la 0.247s și 0.652s de Hamilton, în timp ce piloții Red Bull au optat pentru o strategie diferită, folosind pneuri supersoft față de ultrasofturile celor menționați mai devreme. Turul lui Verstapen a fost chiar mai rapid decât cel reușit de Vettel pe compoziția mai moale.

Nico Hulkenberg și Sergio Perez au urcat în fața lui Felipe Massa și Bottas, cei doi echipieri Williams completând primele zece poziții, dar cu câteva minute rămase motoarele au fost turate din nou pe circuit.

Red Bull și-a trimis piloții înapoi pe circuit pe gume ultrasoft, dar aceștia nu au mai completat un tur mai rapid decât cele stabilite deja, astfel încât ei vor fi singurii din top 10 care vor pleca în cursă pe supersofturi. A făcut-o însă Fernando Alonso, care a urcat pe locul 10 și s-a calificat în Q3 în detrimentul lui Bottas, care nu și-a îmbunătățit timpul suficient.

Jenson Button va pleca în cursa lui finală a carierei de pe locul 12, nereplicând ritmul coechipierului său. În spatele lui, Esteban Gutierrez l-a surclasat pe Romain Grosjean în duelul intern al echipei Haas, iar Jolyon Palmer și Pascal Wehrlein s-au clasat pe locurile 15 și 16.

Citește și: Button iese din scenă căutând noi începuturi

Duelul important urma. În Q3, Hamilton și Rosberg au ieșit din nou repede pe circuit, cu britanicul rulând în fața rivalului său pentru titlu. După un prim sector mai lent în care o mică greșeală l-a costat, Hamilton a impus ritmul. Un 1:39.013 a fost mai rapid cu -0.346s decât turul lui Rosberg, care din nou a pierdut timp în ultimul sector, tot datorită unei mici greșeli.

Piloții Ferrari și Red Bull s-au clasat pe locurile 3-6 fiind cuprinși de un sfert de secundă, cu Raikkonen în fața lui Ricciardo, Verstappen și Vettel. Massa a fost singurul din cei zece care nu a stabilit un tur în primele minute, alegând să ruleze doar în ultimele secvențe.

În final, Ricciardo a urcat pe locul 3 și Vettel l-a depășit pe Verstappen, iar Alonso l-a surclasat pe Massa pentru locul 9. În frunte, însă, Hamilton a fost de neatins și a mai găsit trei zecimi, în timp ce Rosberg și-a îmbunătățit timpul doar cu două. Presiunea este pe Rosberg, am putea spune.