GP2 Abu Dhabi Cursa 2: Gasly titrat după succesul lui Lynn

GP2 Abu Dhabi Cursa 2: Gasly titrat după succesul lui Lynn

Antonio Giovinazzi era obligat să încheie pe podium în manșa de sprint de pe Yas Marina, însă n-a putut să depășească niciun monopost pe toată durata cursei. Astfel, Pierre Gasly a devenit campion al seriei și acum este în aceeași postură ingrată ca și Vandoorne în urmă cu 12 luni.

Alex Lynn a plecat excelent din pole, iar în urma sa a apărut rusul Sirotkin, autor al unei lansări magistrale de pe 5. Johnny Cecotto Jr. a trecut rapid de Norman Nato și a urcat astfel pe 3, iar trio-ul din frunte s-a distanțat de un grup secund în care Nato era tot mai lent. Giovinazzi a patinat la stingerea luminilor roșii și a rămas blocat pe 6, între Matsushita și Markelov. Asta nu i-a permis nici măcar să lase un mic ecart față de monopostul din fața sa pentru a stabili cel mai rapid tur al cursei în prima jumătate a manșei, cât pneurile încă mai permiteau un asemenea efort.

Între Cecotto și Nato s-a căscat o prăpastie care înghițea ultimele speranțe ale lui Giovinazzi la titlu: în turul al zecelea erau deja peste 4 secunde între italian și necesarul podium. Chiar dacă au fost ceva incidente după start (Ghiotto l-a eliminat pe de Jong), situația s-a calmat ulterior și nu a venit vreo neutralizare izbăvitoare. Matsushita a trecut de Nato la jumătatea întrecerii, însă Giovinazzi nu a putut să-l devanseze pe francezul de la Racing Engineering, în pofida folosirii sistemului DRS.

GP2 Abu Dhabi Cursa 1: Gasly se impune și devine favorit la titlu

În turul 16 s-a intensificat presiunea din spate, Markelov fiind îndemnat să forțeze pentru că locul al șaselea le-ar fi adus celor de la Russian Time poziția secundă în ierarhia echipelor. Mutarea nu s-a produs, iar Gasly a cedat și ultimul punct în fața lui Evans, ambii fiind probabil la ultima lor cursă în GP2. Același lucru se poate spune și despre învingătorul zilei, Lynn, dar și despre Sirotkin, care a fost atacat și devansat în ultima buclă de către veteranul Cecotto. Chiar și așa, rusul a urcat pe 3 la general după ce Marciello nu a găsit drumul către puncte.

Astfel s-a încheiat cea de-a 12-a stagiune din GP2, cu un titlu meritat de Pierre Gasly, după ce acesta a pus capăt secetei de doi ani și jumătate în ceea ce privește victoriile în formulele de monoposturi. Helmut Marko nu i-a dat însă șansa debutului în Formula 1 anul viitor, fiind reconfirmat Kvyat. Asta înseamnă că pentru al cincilea an la rând campionul seriei nu progresează direct în Marele Circ, ultimul care a reușit asta fiind Grosjean. Ultimii doi campioni, Palmer și Vandoorne, au așteptat un an până să primească locul de titulari, iar Gasly e foarte probabil să o ia pe urmele belgianului și să meargă un an în SuperFormula japoneză. Nu că ar avea nevoie de încă niște ”școală”.

Clasament final piloți: Gasly 219p, Giovinazzi 211p, Sirotkin 159p, Marciello 159p, Nato 136p.

Clasament final echipe: Prema Racing 430p, Racing Engineering 258p, Russian Time 256p, ART Grand Prix 251p.

cx2rovswgaa4c9k