Nico Rosberg își anunță retragerea din Formula 1

Nico Rosberg își anunță retragerea din Formula 1

Proaspătul campion mondial Nico Rosberg și-a anunțat retragerea imediată din Formula 1.

Decizia germanului vine la mai puțin de o săptămână după ce a urcat pe podiumul ultimului Mare Premiu al anului, rezultatul aducându-i în premieră titlul mondial în dauna coechipierului său de la Mercedes, Lewis Hamilton.

„De 25 de de ani, de când am început să pilotez, visul meu a fost să devin campion mondial de Formula 1,” a spus el. „Acesta a fost scopul meu în timp ce am trecut prin multă muncă, durere și sacrificii. Acum, am reușit.”

„Am escaladat munți și acum sunt în vârf, așa că simt că e momentul. Trăirile mele cele mai puternice sunt în clipa de față cele de recunoștință pentru toți cei care m-au susținut și au făcut acest vis posibil.”

Rosberg a susținut o conferință de presă în cadrul galei FIA desfășurată vineri la Viena, anunțând retragerea sa în aceeași zi în care va primi și trofeul pentru Campionatului Mondial câștigat. Evenimentul a luat prin surprindere lumea Formulei 1.

„Pentru mine, ziua aceasta în care voi primi trofeul este una specială. Această seară va fi extraordinară, dar dintr-un alt motiv: vreau să profit de ocazie pentru a-mi anunța sfârșitul carierei de Formula 1,” a spus germanul în fața jurnaliștilor amuțiți.

„Mi-am îndeplinit acum acest vis pe care îl am încă din copilărie, așa încât nu sunt dispus să mă dedic și mai mult. Nu mai vreau să o fac din nou. Am decis să-mi ascult inima. Vreau să trag linie și să merg mai depare făcând alte lucruri.”

„Sunt entuziasmat, la fel ca și soția mea. Vă mulțumesc foarte mult pentru susținerea de-a lungul acestor ani.”

Citește și: Rosberg devine campion mondial în ciuda victoriei lui Hamilton

Familia a fost unul dintre elementele cheie care l-au determinat pe Nico să pună punct carierei sale în Formula 1. El s-a căsătorit cu logodnica sa, Vivian, în 2014, iar cei doi au putut fi văzuți braț la braț în clipele de după cursa de la Abu Dhabi de săptămâna trecută, sărbătorind. Primul copil al cuplului, o fetiță, s-a născut în august 2015.

„Nu găsesc suficiente cuvinte pentru a-i mulțumi soției mele, Vivian; a fost minunată. A înțeles că acest an a fost anul cel mare, în care am avut oportunitatea [să câștigăm titlul] și mi-a oferit timp și spațiu pentru a mă recupera după fiecare cursă, având grijă de fetița noastră în fiecare noapte și preluând din responsabilități, punând campionatul pe primul loc.”

Rosberg ar fi luat decizia luni, după ultima cursă a sezonului, când locul secund obținut i-a adus primul titlu mondial al carierei în Formula 1.

„Când am câștigat în Suzuka – din acel moment, când destinul îmi era în propriile mâini, presiunea a fost imensă și am început să mă gândesc să pun punct carierei mele de pilot dacă devin campion mondial.”

„Duminică dimineața, în Abu Dhabi, am știut că aceea ar putea fi ultima mea cursă, iar gândul mi-a eliberat mintea înainte de start. Am vrut să prețuiesc fiecare parte a experienței, știind că poate fi ultima… apoi, când luminile s-au stins, am avut parte de cele mai intense 55 de tururi din viața mea,” a spus germanul, care s-a duelat cu succes cu Sebastian Vettel în ultimele secvențe ale cursei, fiind strâns ca într-o menghină de stilul de pilotaj al lui Hamiton.

cyct7a-weaydtzm

„Am luat decizia luni seara. După ce m-am gândit preț de o zi, primele persoane cărora le-am spus au fost Vivian și Georg [Nolte, din echipa sa de management], iar apoi i-am spus lui Toto [Wolff].”

Citește și: Cum a evitat Rosberg capcanele întinse de Hamilton

Un sentiment extrem de vizibil de ușurare l-a acompaniat pe Rosberg după câștigarea titlului duminică. După ce doi ani a fost în umbra coechipierului său acum triplu campion mondial, germanul a reușit să intre la rândul său în selecta elită a piloților cu cel puțin un titlu cucerit.

Acea ușurare s-a simțit parcă și în spusele sale din momentul anunțului: „Vă spun, sezonul ăsta a fost atât de greu! Am tras de mine ca un nebun în fiecare compartiment după dezamăgirile din ultimii doi ani; acestea mi-au crescut motivația la un nivel pe care nu l-am mai simțit înainte. Desigur, asta a avut un impact asupra persoanelor pe care le iubesc, de asemenea. A fost un efort și un sacrificiu de familie în care am pus totul înspre îndeplinirea obiectivului.”

Rosberg a devenit doar al doilea fiu de campion mondial care a cucerit la rândul său titlul. Keke, tatăl său, a cucerit campionatul în 1982.

Cariera sa în Formula 1 a început în 2005 ca pilot de teste al BMW Williams. În același an a fost campion al seriei GP2. Patru sezoane petrecute ca pilot Williams l-au condus pe Rosberg apoi la Mercedes în 2010. Avea să fie echipa care a dominat ultimii trei ani, cu Rosberg contribuind cu 20 de victorii la palmaresul ei, 9 dintre ele înregistrate în sezonul recent încheiat.

cynou9pweaaniyk

„Singurul element care a făcut această decizie mai dificil de luat a fost că îmi pun familia într-o situație grea,” a spus Rosberg referindu-se la echipa pentru care a pilotat timp de șapte ani.

„Toto a înțeles. A știut din prima clipă că sunt decis și m-a înțeles. Realizarea de care sunt cel mai mândru a carierei va fi mereu că am câștigat campionatul mondial cu această incredibilă echipă a Săgeților Argintii.”

Mercedes a anunțat că va analiza opțiunile disponibile înainte de a numi înlocuitorul campionului mondial. Variante la îndemână pot fi Pascal Wehrlein – care încă nu are un contract semnat pentru 2017 – și Valtteri Bottas – care e manageriat de compania Aces Management co-deținută de Wolff. Dacă germanul este un tânăr care poate încă nu și-a arătat adevăratul potențial, finlandezul prezintă o opțiune solidă de pilot cu experiență, rapid, și cu ani buni în față. Un alt candidat interesant ar putea fi Fernando Alonso, care la cei 35 de ani ai săi încă dă un randament excelent la McLaren.