Lando Norris cucerește trofeul McLaren Autosport BRDC

Lando Norris cucerește trofeul McLaren Autosport BRDC

După o evoluție remarcabilă în probele de la Silverstone pe monopostul fostei Formule 2, protejatul McLaren Lando Norris a reușit să încheie anul cu cel mai prestigios premiu pentru tinerii piloți din Albion. Iar recompensa a devenit și mai însemnată de anul acesta, fiind mai mult decât un test izolat cu o mașină de Formula 1…

Eric Boullier a decis să acorde o importanță sporită acestei competiții, plusând cu un loc de pilot de dezvoltare McLaren pentru stagiunea următoare. Formatul concursului a fost modificat, numărul finaliștilor fiind redus la 4, toți aceștia cunoscându-se foarte bine din Formula 4 britanică (și nu numai): Toby Sowery, Ricky Collard, Lando Norris și Sennan Fielding. Cei patru s-au duelat de-a lungul a două zile la Silverstone, alternând pe monoposturi de Formula 2, dar și în mașini cu care poate nu erau la fel de familiari: un GT3 McLaren și un model Mercedes de DTM.

Adaptabilitatea celor patru a fost analizată de un juriu stelar, format din fostul campion mondial de anduranță Derek Warwick, dublul campion BTCC Jason Plato, invitatul David Brabham, doi oficiali McLaren (Andrew Kirkaldy și Mark Williams) și trei jurnaliști. Warwick a evidențiat calitatea cvartetului și a subliniat faptul că învingătorul a făcut diferența prin viteza etalată la bordul monopostului, chiar dacă nu fusese cel mai rapid pe celelalte două categorii de mașini. Este oarecum firesc, de vreme ce unicul turism pilotat de Norris fusese lenta Ginetta G40 (în 2014), în timp ce Ricky Collard este junior BMW și a avut deja contact cu modelul DTM.

Top 20 piloți din formulele inferioare 2015 (20-11)

Lando Norris încheie astfel un an excepțional, început cu victoria în seria de iarnă Toyota din Noua Zeelandă și continuat cu 11 victorii în Formula Renault 2.0 și titlurile din Eurocupă și NEC. Sezonul său a fost extrem de lung, Norris fiind prezent și în BRDC F3, unde s-a impus de 4 ori în 11 starturi. Pe final de an a debutat în FIA F3 la Hockenheim, apoi a mers pentru ”botezul focului” la Macau, fiind printre cei remarcați pe traseul Guia. Cel mai probabil, o campanie cu Carlin în seria europeană de Formula 3 este pasul firesc pentru 2017.

Momentan, minorul pare să calce pe urmele lui Lewis Hamilton, ca și protejat McLaren. Însă Lewis nu are în palmares acest trofeu McLaren Autosport BRDC existent din 1989, printre deținătorii săi numărându-se David Coulthard, Jenson Button, Dario Franchitti, Gary Paffett, Paul di Resta, Jamie Green sau Darren Turner. Lando Norris are un palmares remarcabil în primii doi ani de monoposturi, confirmând astfel că titlul mondial din karting (2013) l-a lansat pe firmament. Nimeni nu se mai îndoiește astăzi că britanicul are și talentul, și susținerea necesară pentru a ajunge foarte sus.