Cele mai citite articole din 2016 pe site-ul nostru

Cele mai citite articole din 2016 pe site-ul nostru

Publicul nostru a rămas fidel Formulei 1 și motomondialului, iar evoluțiile piloților români în țară și mai ales în străinătate au stârnit un interes deosebit. Din păcate, nu există atracție mediatică mai puternică decât un accident fatal, iar cel mai accesat material al nostru în 2016 se leagă de regretatul Luis Salom. Am trecut de bornele celor 3000 de materiale publicate, precum și peste 5000 de fani pe facebook.

Formula 1

Chiar dacă Mercedes a început ca din tun al treilea sezon consecutiv cu victorii în primele trei manșe, fanii au sperat într-un reviriment Ferrari la Soci, acolo unde localnicii îl aveau pe Kvyat într-un monopost capabil să-i aducă un podium. Însă cursa rusului avea să fie extrem de scurtă și de controversată, pe fondul unui incident cu Vettel. Dan Dracea ne-a oferit un preview la cald cu câteva ore înainte de start, însă desfășurarea dramatică a primelor momente după start a depășit orice așteptări. Știm cu toții ce a urmat, mai ales pentru Max Verstappen.

Formula 1 Rusia: Lucruri de urmărit

Monoposturi

Petru Florescu a ținut capul de afiș al secțiunii formulelor inferioare, fiind unicul pilot român angrenat într-o competiție internațională de calibru după retragerea lui Robert Vișoiu. În al doilea an de F4 britanică, românul a obținut cinci succese stagionale și a fost lider la general înaintea unui final nefast de sezon, iar în această iarnă și-a evaluat posibilitățile pentru viitor. E clar că va face pasul înainte, iar primul său contact cu seria GP3 a fost anunțat în exclusivitate de Pitstops.

Petru Florescu – prim contact cu GP3 Series la Abu Dhabi

Motociclism

Așa cum spuneam încă din introducere, momentul cel mai negru al stagiunii de MotoGP a adus și o explozie de audiență pe site. Incidentul din FP2 de la Barcelona i-a curmat viața lui Luis Salom și a redeschis dezbaterea legată de zonele de run-off cu asfalt. După Tomizawa și Simoncelli, ni s-a adus aminte cât de expuși sunt piloții moto, în pofida progreselor făcute în sfera securității. Dacă în cursele auto se pot experimenta sisteme precum halo, motociclismul rămâne recognoscibil. Și uneori fatal.

Moto2: Luis Salom a decedat în urma unui accident în FP2

Turisme

Interesul fanilor români pentru STCC a fost răsplătit în ultimele zile ale anului, când trecerea de la modelele silhouette Solution F la TCR a făcut ca modelul cu caroserie Dacia să fie scos la vânzare și adus … chiar în România! Anul viitor vom avea această mașină de 400CP în campionatul național de viteză în coastă, la comenzi fiind Costi Stratnik, cel ce preia ștafeta de la Mattias Andersson. Trecutul recent al acestei mașini a fost mereu sub lupa lui Tiberiu Pal.

STCC 2016 Preview: Tranziția spre noile reguli TCR

Anduranță/GT

Le Mans a furnizat un final de infarct, pe măsura prestigiului întrecerii de pe Circuit de la Sarthe. Pitstops a fost pentru prima oară reprezentată la circuit, iar Mihai Fira ne-a oferit cronica unei curse marcate de abandonul Toyota cu doar câteva minute înaintea sosirii. Dramatism la cote maxime și victorie moștenită de campionii stagiunii din WEC, înainte ca tripleta să fie dezmembrată la final de an.

Le Mans 24h: Toyota se oprește în penultimul tur iar Porsche învinge

Național/piloți români

Pe final de 2016, Sergiu Nicolae a spart gheața printr-o primă participare a unui român în seria europeană GT4, alături de britanicul Chris Chadwick pe Hungaroring. Vestea a fost primită cu mare bucurie în țară, cu atât mai mult cu cât și structura pe care a concurat e din regiune: Sofia Car Motorsport își desfășoară majoritatea testelor pe Motor Park România. Sergiu a fost la un pas de podium la clasă încă de la prima cursă maghiară, iar a doua zi a fost la mai puțin de o secundă de victorie. După alte două săptămâni am avut chiar un echipaj integral românesc în finala Euro GT4 de la Zandvoort, prin racolarea lui Eduard Anton alături de Sergiu Nicolae. Rezultat? Alte două podiumuri!

Sergiu Nicolae, debut în GT4 European Series pe Hungaroring

Invitați

După ce i-a impresionat pe Joachim Winkelhock și Marco Werner la preselecția Audi TT Cup 2017, Alex Cascatău ne-a oferit cu lux de amănunte povestea acelei zile de la Neuburg. După o săptămână a venit marea veste: românul a primit biletul, fiind printre cei 20 de finaliști pentru 2017. De acum, depinde doar de constrângerile bugetare (circa 150.000 Euro/sezon), căci cu asemenea juriu nu se mai poate îndoi nimeni de calitățile sale de pilot.

Alex Cascatău, primul român la preselecția Audi Sport TT Cup