Top 10 piloţi Mercedes de Grand Prix

Top 10 piloţi Mercedes de Grand Prix

Zece oameni au ţinut în mână volanul unui Mercedes în cadrul Campionatului Mondial de F1. Numai patru dintre ei şi-au trecut măcar o victorie în palmares. Dar înainte de Al Doilea Război Mondial, maşinile arborând steaua în trei colţuri au uimit lumea GP-urilor prin nişte apariţii tehnice senazaţionale, încredinţate unora dintre cei mai mari piloţi din câţi cunoaşte istoria.

Ȋntre 1908 şi 1939 aceştia au învins în peste 40 de Grandes Epreuves. Adăugând cele 64 de succese din F1 nu putem ajunge decât la o concluzie simplă: Mercedes este unul dintre cei mai importanţi constructori de maşini de GP din toate timpurile – atât prin valoarea inovaţiilor tehnice aruncate pe pist,ă cât şi prin prisma statisticii. Peste 20 de nume de prim rang au contribuit de pe scaunul pilotului la acest palmares. Numele celor mai valoroşi 10 exponenţi fac obiectul acestui studiu.

Cel care a ratat la mustaţă topul: Stirling Moss

MOSS

“The boy” a stabilit un etalon al performanţei la Mille Miglia 1955 alături de Denis Jenkinson, pentru ca apoi să domine şi la Dundrod şi Targa Florio. Dar asta într-un Mercedes 300SLR. Ȋn modelul de GP (faimosul W196) realizările sale nu au mai fost stelare. Asta şi pentru că a făcut pereche cu Juan Manuel Fangio – pe care l-a privit din prima clipă ca pe un profesor de la care era convins că are aşa multe de învăţat.  Maşina germană avea un avantaj atât de mare în faţa concurenţei – în special după retragerea Lancia din motive financiare, încât lupta pentru victorii a devenit o afacere în doi, cu Fangio în rolul maestrului şi Moss jucând partitura discipolului conştiincios căruia câteodată îi era permis să strălucească. Momentul de vârf a fost Aintree 1955 – prima sa victorie în Campionatul Mondial de F1 – deşi dubiile în ce priveşte evoluţia coechipierului său persistă încă în mintea lui Sir Stirling.