Top 10 piloți Mercedes: Christian Lautenschlager

Top 10 piloți Mercedes: Christian Lautenschlager

Metronomul din spatele primelor succese Mercedes în GP-uri nu a fost sub nicio formă ceea ce se înţelege în mod uzual prin sintagma “mare pilot”.

Dar prin prisma unor calităţi de suport excelent folosite, a unei tenacităţi şi rezistenţe la efort remarcabile s-a impus de două ori în GP de l’ACF .Din doar trei participări. Un rol crucial în obţinerea celor două victorii de mare prestigiu l-a jucat abilitatea sa tehnică, într-o epocă in care fiabilitatea anasamblului maşină-pneuri era la cote ridicole.

Ȋn 1908, erau câteva maşini mai rapide prin preajmă. Şi câţiva piloţi mai rapizi (Nazzaro, Lancia, Thery). Chestia e că Lautenschlager era şi el acolo, gata să profite de orice oportunitate – nu prea puteai să te descotoroseşti de el. La fel s-a întâmplat şi în 1914, preluând conducerea în penultimul tur după un parcurs fără strălucire, dar de o constanţă ireproşabilă. De data aceasta Mercedes îî pusese la dispoziţie cea mai rapidă maşină de Grand Prix din lume şi în prealabil mersese zeci de mii de km în teste pe circuitul improvizat de la Lyon, lui aparţinându-i ideea salutară de a nu  monta frâne pe faţă, deoarece ar fi dezechilibrat comportamentul maşinii.

Devotat uzinei care l-a făcut faimos a continuat să lucreze pentru Mercedes-Benz până la 73 de ani, mereu în umbră, craiul din viaţa de zi cu zi neiubind luminile rampei care a scos în prim plan nume noi: Giulio Masetti, Rudolf Caracciola, Hermann Lang. Omul care a pus umărul la temelia gloriei celui mai faimos constructor de automobile din Germania, s-a stins aproape anonim, în 1954, iar numele său e azi cunoscut doar de pasionaţii hardcore sau de istorici ai fenomenului, dar legenda Stelei în trei colţuri datorează enorm puternicului mustăcios impasibil ce a învins pe drumurile prăfoase ale Franţei câţiva dintre cei mai străluciţi piloţi din câţi cunoaşte istoria.

1914 gp de l'acf, lyon - christian lautenschlager (mercedes 4-cyl 4,5-litre) 1st 2