Motorsport şi numismatică: banii dintr-o perspectivă inedită

Motorsport şi numismatică: banii dintr-o perspectivă inedită

Este bine ştiut de când e lumea curselor motorizate că banul este cel care guvernează sportul auto şi moto, din cauza costurilor asociate competiţiilor, în special cele de nivel mondial sau continental. Iată însă că şi banul e uneori tributar sporturilor cu motor, cel puţin în câteva cazuri aparte în care iluştri piloţi de curse ori maşinile sau motocicletele care au scris istorie în motorsport au fost imortalizate pe monede şi bancnote emise de diverse bănci naţionale de pe mapamond. Numismatica este disciplina auxiliară istoriei care se ocupă cu studiul monedelor şi medaliilor, iar subsemnatul, din dublă perspectivă – de pasionat al curselor şi de colecţionar de monede – va încerca să pună în evidenţă ce au în comun cele două domenii.

brabcoinPretextul şi totodată punctul de plecare al acestui articol este recenta ştire despre lansarea de către Monetăria Regală Australiană a unei serii comemorative de monede, dedicate regretatului Jack Brabham. Sub forma unei piese de 50 de cenţi australieni, moneda dedicată triplului campion mondial de Formula 1 este o serie limitată de 30.000 de exemplare, din metal comun (aliaj cupru-nichel). Sir Brabham, care s-a stins din viaţă în 2014, la vârsta de 88 de ani, a cucerit titlul mondial în 1959, 1960 şi 1966, ultimul succes fiind repurtat la volanul unui monopost de construcţie proprie.

Pe moneda care i-a fost dedicată anul acesta apare figura celebrului pilot de la Antipozi, precum şi bolidul Brabham BT-19 la volanul căruia a obţinut titlul. Mai puţin obişnuit la o monedă, aceasta este decorată cu raze verzi şi galbene, culorile predominante ale maşinii originale, pentru a simboliza viteza. Având în vedere valoarea nominală (50), probabil că planul iniţial era să emită această monedă în 2016, pentru a celebra 50 de ani de la performanţa unicat a lui Jack Brabham din 1966. Bun şi aşa, zicem, dacă ne gândim că şi Banca Naţională a României lansează în fiecare an o duzină de monede comemorative româneşti, însă niciodată nu şi-a aplecat atenţia către sportul cu motor. Ar fi fost un bun prilej în anul 2009, la centenarul Petre Cristea, ori în 2016, la împlinirea a 80 ani de la singura victorie românească în Raliul Monte Carlo. Poate ne face o surpriză în 2019 cu o monedă care comemorează victoria lui Hans Stuck în Bucureşti Grand Prix.

Ayrton SennaÎntre ţările care preţuiesc realizările unora dintre cetăţenii lor pe marile scene ale sporturilor cu motor este de menţionat Brazilia. În 1995, Banca Naţională a Braziliei a emis o serie limitată de monede închinate memoriei legendarului Ayrton Senna, trecut în lumea umbrelor cu numai un an înainte. Astăzi foarte căutată de colecţionari, seria Senna cuprinde o monedă de 2 reali din argint (27 gr.), bătută în 10.000 de exemplare, şi alta din aur de 20 reali (8 gr.) într-un tiraj total de numai 5.000 de bucăţi.

1992liberia10dollarsformulaoneayrtonsennasilverproofrev400Faptul că mulţi colecţionari caută aceste monede face ca unele bănci naţionale să facă afacere profitabilă din emiterea seriilor comemorative limitate. Aşa s-a întâmplat ca Liberia, unul dintre cele mai sărace state africane, să comande monetăriei londoneze Westminster baterea a mai mult de o duzină de monede diferite cu tematică de Formula 1 în perioada 1992-1995. 1992liberia5dollarsformulaonenigelmansellworldchampionsilverproofrev400 Cele mai cunoscute din seria ce se vindea în set la cutie sunt monedele cu Ayrton Senna (dr.), respectiv marele său rival Nigel Mansell, din argint de mare puritate. Însă din exotica serie liberiană mai făceau parte monede cu Michael Schumacher, Riccardo Patrese, Damon Hill, Gerhard Berger sau Jean Alesi, dar şi piloţii de Grand Prix japonezi Ukyo Katayama şi Aguri Suzuki, prin intermediul lor ţintind probabil din punct de vedere comercial piaţa colecţionarilor niponi.

100 Patacas MacauPentru a nu ne limita însă doar la Formula 1, ar fi demne de menţionat monedele dedicate tradiţionalei curse de pe străzile din Macau, fosta colonie portugheză de pe coasta Mării Chinei de Sud. Pe moneda de 100 patacas din 1978, care aniversa 25 de ani de la prima ediţie a cursei, apărea un monopost de Formula Pacific, respectiv cel al lui Riccardo Patrese care în acel an repurta al doilea său succes consecutiv pe circuitul stradal Guia. 1988 MacauUn deceniu mai târziu se aniversau, aţi ghicit, 35 de ani de la ediţia inaugurală (1954), prilej cu care figura de această dată un monopost tipic de Formula 3.

Mai aproape de zilele noastre, respectiv în 2016, medalia oficială a expoziţiei numismatice internaţionale din Macau celebra încă o dată istoria cursei, ajunsă deja la a 63-a desfăşurare neîntreruptă. 2016 MacauReversul acestei medalii este dominat de silueta bolidului Ralt-Toyota, pilotat în 1983 de un anume tânăr brazilian Ayrton Senna, câştigător în acel an la prima ediţie derulată conform regulamentului tehnic al Formulei 3, încă în vigoare şi în zilele noastre. Monopostul cu numărul de concurs 3 al lui Senna este expus permanent la Muzeul Macau Grand Prix, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune.

Indy quarterDacă toate piesele numismatice prezentate mai sus reprezintă de fapt serii limitate, cu circulaţie redusă, există totuşi în lume o monedă… populară, emisă în circa 700 de milioane de exemplare şi pe care figurează o maşină de curse. Este vorba de moneda de 25 de cenţi americani (numită quarter) bătută de statul federal Indiana în 2002. Proiectată în urma programului guvernamental care şi-a propus să promoveze fiecare dintre cele 50 de state componente ale SUA prin emisiuni proprii de quarters, moneda celebrează cursa de 500 de mile de la 20 pence Ile of Man 1996-1997Indianapolis (capitala statului Indiana) prin afişarea unui clasic monopost de Indy.

Tot o monedă populară cu tematică de motorsport în tiraj respectabil este cea de 20 pence bătută în 1996 şi 1997 în Insula Man (teritoriu autonom aparţinând Marii Britanii), pe reversul ei figurând nu una ci două maşini de curse. De data aceasta, maşini de raliuri simbolizând Rally Isle of Man (Manx Rally), un concurs de tradiţie în Regatul Unit, dar puţin cunoscut în afara acestuia. În palmaresul foştilor câştigători sunt nume ca Ari Vatanen, Henri Toivonen sau Colin şi Jimmy McRae, în timp ce ediţia cea mai recentă (2016) a fost acontată de Elfyn Evans, actualul pilot WRC.

isle-of-man-1997-90th-anniversary-of-the-tt-races-bob-mcintyre-cupro-nickel-coin-11893-pAjungând la Insula Man, este de menţionat moneda din 1997 care aniversa 90 de ani de Tourist Trophy, competiţia moto cunoscută ca IOM TT care fascinează prin parcurgerea la viteză de concurs a turului insulei şi prin săritori la peste 200 km/h.

Mai recent, trezoreria din Insula Man a emis în 2009 o monedă cu valoarea de 50 pence care sărbătorea 50 de ani de când Honda activează în Campionatul Mondial de Motociclism. Pe reversul acesteia este motocicleta pilotului britanic John McGuinness (foto jos), până în prezent de 23 de ori ori câştigător al IOM TT şi, la data aceea, recordman al turului de circuit (măsurând 61 km).
John McGuinness 2009

Departe de a epuiza subiectul, articolul de faţă şi-a propus să arate punţi între pasiunea pentru motorsport şi cea pentru monede şi istorie. Alăturându-le ajungi să descoperi lucruri interesante, care fie îţi îmbogăţesc cultura generală, fie te fac să te simţi special pentru că le ştii ori pur şi simplu te relaxează şi te destind, pentru că asta e menirea unui hobby.