MotoGP Qatar: Puncte de discuție cu Vlad Haralambie

MotoGP Qatar: Puncte de discuție cu Vlad Haralambie

Pentru început, v-aș atrage atenția asupra realelor surprize din cursele de debut ale sezonului actual, lucruri ce ar fi putut trece neobservate.

Moto3

Deși din punct de vedere al piloților din prim plan nu prea au fost surprize (bănuiesc ca nimeni nu se îndoia de valoarea lui Fenati, deși acesta a lipsit din ultima parte a sezonului trecut), avem câteva indicii asupra situației constructorilor, și anume: KTM, cu toate că are poate cea mai spectaculoasă creștere de cotă de piață din ultimii ani, se pare că suferă pe urma efortului depus pentru clasa mare. Aceasta a dus nemijlocit la scăderea investiției în dezvoltarea clasei mici – iar în Qatar am avut primul KTM pe locul 6, primele 5 fiind modele Honda.

C7hkLOhXkAEWaSz

Moto2

Surpriza majoră a furnizat-o KTM prin Oliveira – locul 4, dupa 3 modele Kalex. Este o realizare tehnică de excepție, având în vedere unde s-au clasat Tech 3 (loc 9) si Suter (loc 11), constructori cu state vechi în Moto 2. Se pare ca echipa KTM dă rezultate încă din start. Despre protagoniști, nici aici nu sunt surprize majore. Semnele performanței au fost date de Morbidelli încă din sezonul trecut.

C7tX6vJW0AMel7J

MotoGP

Marea revelație din Qatar a constituit-o după părerea mea Aleix Espargaro cu a sa Aprilia!!! Dacă Ducati s-a vazut încă din sezonul trecut că a facut pasul spre marea peformanță, iar pentru Suzuki deja Vinales a demonstrat valoarea motocicletei, ei bine, Aprilia a erupt pur si simplu în mâna spaniolului Espargaro! Saltul este cu atât mai spectaculos, cu cât în sezonul trecut Aprilia mi-a dat senzația că se învârte în cerc.

C74G6hpXkAApBEU

Despre Zarco probabil că vom mai auzi cât de curând! Dacă va amintiți, am spus acest lucru încă de când se bătea pentru titlu cu Terol la clasa mică – titlu pierdut relativ discutabil, adica pe fondul politic al legăturii Dorna-Spania. Dar să nu dezgropăm morții. Jos pălăria și pentru prestația lui Iannone, care avea de apărat și o poziție de orgoliu. Chiar dacă a căzut, a demonstrat că este un adversar redutabil, care mai are de lucrat la capitolul răbdare.

C74L2OKWkAIhhWr

Fără discuție, Maverick Vinales este performerul primei etape, dar îmi mențin părerea că dacă rămânea la Suzuki, aura de fenomen ar fi fost mult mai pronunțată, pentru că nu cred ca nu ar fi performat cel puțin la nivelul lui Iannone. Având in vedere calitățile sale psihice, ar fi putut merge la victorie și pe Suzuki.

Deocamdată atât dupa prima etapă din Qatar. Ne reauzim peste 2 săptămâni!

MotoGP Qatar: Vinales debutează la Yamaha cu victorie