Oscarurile MotoGP – Ediția Qatar

Oscarurile MotoGP – Ediția Qatar

A fost odată ca niciodată un campionat de motociclism care ne-a promis tot mai mult în fiecare an. Și pe când am încălecat pe-o șa, chiar a livrat marfa promisă.

Așa începem încă un an plin de promisiuni, deși cortina s-a cam lăsat așteptată în Qatar. Ploaia care a afectat vreo jumătate din sezonul trecut a ajuns chiar și în deșert, cu antrenamente și calificări anulate, transmisii TV date peste cap și multe păreri legate de nevoia unei curse de noapte în Qatar. Dar, odată luminile semaforului aprinse, am uitat de toate astea și ne-am bucurat de spectacol. Un spectacol premiat – de data asta cu oareșice iz local:

Premiul Cerbul de Aur: Maverick Viñales

Deși multe prestații au atras atenția pe scena din Qatar, recitalul serii a fost al noului pilot Yamaha. Tânărul spaniol a furat toate aplauzele în testele din pre-sezon, a dominat antrenamentele și s-a ales cu un pole position nedisputat (pe care oricum probabil îl lua). Cursa lui nu a avut un start fulminant, dar în final s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a luat o victorie cât se poate de previzibilă. Testele nu-s ca presiunea unei curse dar Maverick s-a dezmorțit numai bine cu câteva depășiri notabile.

Festivalul Anonimul – Premiul publicului: Andrea Dovizioso

Ducati arăta bine pe hârtie în Qatar, în fiecare an e așa, dar predicțiile oarecum premature îl vedeau pe nou-venitul Jorge Lorenzo cu un start spectaculos de sezon. Nu prea a fost să fie pentru spaniol, după ce a ieșit larg la începutul cursei, dar colegul Dovizioso a compensat cu o luptă aprigă la podium. Deși alesese pneul spate soft, degradarea prezisă nu a fost prea rea, iar căluții în plus pe linia dreaptă i-au permis să îi țină piept lui Viñales până în ultimul moment. Ghinionul lui e că mereu e trecut cu vederea: dacă câștiga Lorenzo, era meritul pilotului, dacă câștigă Dovi, e motocicleta. Standardele astea…

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Valentino Rossi

Rossi de duminică nu e Rossi din teste sau antrenamente. Italianul nu are obiceiul să strălucească până nu contează în clasament, dar sezonul ăsta părea să fi început cu câțiva pași în spate. Condițiile de aderență scăzută i-au fost totuși pe plac după ce ploaia a căzut în Qatar și a reușit să ducă Yamaha unde ne așteptam să fie după prestația din teste a lui Viñales. Nu a fost actorul principal de duminică și nu a luptat la victorie, dar a completat un podium binevenit pentru echipa lui Lin Jarvis. Iar mecanicii lui au răsuflat ușurați și ei.

MotoGP Qatar: Puncte de discuție cu Vlad Haralambie

Premiul Școala Vedetelor: Marc Marquez

Rivalii de la Honda porneau cu ideea că un podium e un rezultat ideal, așa ca locul 4 pentru Marquez și 5 pentru Pedrosa nu e nici bun, nici rău. Dar ce e de remarcat e că lecția învățată anul trecut încă se menține: niște puncte în buzunar sunt mai bune decât niște tumbe în pietriș. După ce ploaia a dus la defășurarea cursei mai târziu în noapte, campionul mondial a luat decizia mai chibzuită de a alege pneurile medii în locul celor preferate, mai dure, care îi dădeau sanșe la victorie dar și o probabiltate mai ridicată de a cădea în temperatura scăzută. Marquez și-a făcut tema, acum să vedem când ia un 10. Adică un 25, probabil în Texas.

Premiul pentru cel mai bun film independent: Johann Zarco

Maverick a câștigat, Dovi a luptat, Rossi a revenit, dar vedeta serii a fost indiscutabil Johann Zarco. Dublul campion mondial de Moto2 a condus cursa de debut in clasa regină, ținând la distanță respectabilă o şleahtă de campioni. Basmul nu a ținut până la capăt dar francezul și-a demonstrat valoarea încă o dată, cu un start de vis pe o motocicletă care pare să-i fie pe plac. Oricât de „prietenoasă” e Yamaha, tot e nevoie de talent și muncă pentru a o pune în prim-plan.

Cu lumina reflectoarelor pe MotoGP, niște mențiuni ar merita și Franco Morbidelli, care a dominat fără drept de apel în Moto2, și Joan Mir, debutantul de top de anul trecut, care a reușit să triumfe în balamucul uzual din Moto3.

Actul doi e la o săptămână depărtare. Face dubla Viñales? Se menține Rossi? Se mai lasă Marquez bătut? Găsește Lorenzo drumul spre podium? Următorul indiciu în Argentina.

MotoGP Qatar: Vinales debutează la Yamaha cu victorie