IndyCar Long Beach: Hinchcliffe prelungește dominația Honda

IndyCar Long Beach: Hinchcliffe prelungește dominația Honda

Scott Dixon părea desprins, însă loteria neutralizărilor i-a dat planurile peste cap și l-a promovat în avanposturi pe James Hinchcliffe, după implozia celor de la Andretti Autosport. În urma canadianului, Bourdais și Pagenaud au semnat reveniri de senzație.

Helio Castroneves continuă să se apropie de poziția a treia all-time în ierarhia de pole-uri. Fix un an a trecut de când brazilianul nu mai plecase primul, de la vizita anterioară pe străzile din Long Beach. Unicul pilot Chevrolet din Fast Six s-a impus așadar în calificări, însă pentru Penske nu erau multe alte motive de bucurie, cu Newgarden și Power la mijlocul plutonului de 21 și Simon Pagenaud chiar pe ultimul loc.

Castroneves a pierdut însă totul la start, fiind surclasat pe primii metri de cinci modele motorizate de Honda. Will Power a încercat o manevră prea optimistă la prima trecere prin virajul 5, eliminându-l pe Charlie Kimball, cel care adesea era agresorul, nu victima. Accidentul s-a produs în același loc unde cursa era decapitată de primii patru în urmă cu trei ani, neutralizarea fiind impusă imediat. Bourdais a trecut printr-un moment fierbinte la start, fiind percutat de un element aerodinamic desprins de pe o mașină din fața sa, însă apoi și-a intrat în ritm pe o strategie alternativă.

La restart, Dixon conducea grupul fruntaș, însă Ganassi avea un plan de opriri la standuri ceva mai devreme decât urmăritorii. În turul 16, neozeelandezul s-a oprit pentru schimbul de pneuri și realimentare, în timp ce cursa lui Marco Andretti lua sfârșit cu probleme tehnice. Trio-ul format din Ryan Hunter-Reay, James Hinchcliffe și Alexander Rossi a urcat pe podiumul provizoriu, aceștia oprindu-se pentru prima oară abia în tururile 29-30. Defazat era și Simon Pagenaud pentru a putea să-și simplifice sarcina unui progres prin pluton, campionul en-titre ajungând astfel în top 10.

Dixon a revenit la șefie și a intrat la boxe pentru a doua oară în turul 41, după ce-și construise un avans de vreo 10 secunde. Cei trei urmăritori au schimbat pneurile în tururile 58-59, Hinchcliffe reușind să treacă astfel de Hunter-Reay. Și Alex Rossi a trecut de monopostul galben DHL, dar pe pistă. Din păcate, învingătorul de anul trecut de la Indy 500 a fost și el lovit de ghinion în turul 63: motorul a cedat și steagurile galbene au fost fluturate pe tot circuitul pentru a doua oară, după o perioadă foarte lungă fără incidente.

Scott Dixon tocmai intrase la boxe pentru ultima oară chiar înaintea problemei lui Rossi, iar asta i-a stricat socotelile. Hinchcliffe a trecut la conducere, în timp ce Castroneves a primit două penalizări succesive pentru viteză prea ridicată pe linia standurilor. Reamestecarea cărților i-a adus în poziții privilegiate pe Bourdais și Pagenaud, liderul clasamentului general optând pentru un pariu interesant ce presupunea un stint final foarte lung și o gestiune atentă a rezervei de carburant.

Mikhail Aleshin și Tony Kanaan s-au atins în turul 77, apoi au venit alte două ghinioane tehnice pentru piloții Andretti. Dacă Takuma Sato nu era oricum în avanposturi, Hunter-Reay a pierdut un podium cert și tot cvartetul acestei echipe a văzut sosirea din Long Beach din postura de spectatori. Cursa a fost neutralizată din nou, iar sprintul final de trei tururi n-a mai produs mari răsturnări. În urma lui Hinchcliffe ajunsese Bourdais, care nu avea resursele necesare unui atac. Astfel, canadianul a reușit să se impună pentru prima oară după accidentul de la Indianapolis din 500 care aproape că l-a costat viața.

Bourdais și-a consolidat poziția de lider și e la cel mai bun start de sezon în formula supremă de monoposturi din Statele Unite din 2006 încoace. Dixon a fost nevoit să se consoleze cu locul 4, între echipierii Penske. Newgarden și Pagenaud au ținut steagul sus pentru Chevrolet, însă momentan avem două victorii Honda în 2017 și balanța de putere pare că s-a schimbat în mod hotărâtor. Debutantul Ed Jones a completat o zi minunată pentru Dale Coyne Racing prin clasarea pe 6, urmat de Munoz și Pigot.

Următoarea etapă va avea loc tot pe un traseu virajat,în Alabama, peste două săptămâni.

Clasament: Bourdais 93p, Hinchcliffe 74p, Pagenaud 71p, Dixon 70p, Newgarden 59p, Castroneves 51p, Jones 48p.