WRC Turul Corsicii: Neuville aduce echilibrul perfect

WRC Turul Corsicii: Neuville aduce echilibrul perfect

Competiția denumită oficial Turul Corsicii a marcat al patrulea câștigător diferit în tot atâtea etape disputate în actuala ediție a Campionatului Mondial de Raliuri. Odată cu victoria Hyundai în runda franceză a WRC, fiecare dintre cei patru constructori implicați oficial în cursa pentru titlu bifează câte o victorie de etapă.

Belgianul Thierry Neuville a repurtat duminică victoria în ediția jubiliară cu numărul 60 a Turului Corsicii, etapă de tradiție în Campionatul Mondial de Raliuri. La volanul unui Hyundai i20 WRC, pilotul în vârstă de 28 de ani a atacat decisiv în probele de sâmbătă după-amiază, derulate pe macadam, în contextul în care liderul din acel moment, Kris Meeke (Citroen C3 WRC) abandona cu probleme terminale la motor. Lupta la vârf avea să fie o ecuație simplă pentru Neuville din acel moment, principalul său urmăritor, Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) fiind grevat de probleme la transmisie.

Pentru duminică rămâneau de disputat numai două probe speciale, însă Ogier nu a avut răspuns pe măsura evoluției lui Neuville, campionul en-titre fiind în plus confruntat și cu probleme la partea electrică a mașinii sale. În penultima probă specială a competiției, francezul a pierdut locul secund în favoarea lui Daniel Sordo (Hyundai), însă a recăpătat-o printr-o ultimă sforțare în Power Stage.

O luptă cel puțin la fel de intensă s-a dat pentru poziția a patra, care în final i-a revenit lui Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC), pentru numai 0,1 secunde! În postura pierzătorului a fost juniorul echipei Citroen, irlandezul Craig Breen. Latvala, care a câștigat Power Stage împreună cu cele 5 puncte aferente, a descris actul prin care și-a apropriat locul al patrulea drept „un atac nebunesc”. Breen a fost totuși fericit să încheie competiția pe locul 5, având în vedere că sâmbătă a parcurs lunga probă specială Novella fără sistemul intercom, așadar fără a putea auzi dictarea copilotului său.

Thierry Neuville este la al doilea succes personal în Corsica, belgianul câștigând și în 2011, la data când competiția făcea parte din calendarul IRC. Pe atunci, Neuville pilota un Peugeot 207 Super 2000, însă copilot îi era același Nicolas Gilsoul.