Formula 1: Button va reveni la McLaren în Monaco

Formula 1: Button va reveni la McLaren în Monaco

Jenson Button va pilota pentru McLaren în locul lui Fernando Alonso în Marele Premiu al Principatului Monaco.

După ce miercuri McLaren a anunțat că Alonso va lipsi de la prestigioasa etapă desfășurată pe străzile Principatului, înlocuitorul spaniolului a fost dezvăluit – fostul său coechipier, Button. Alonso va fi înscris la Indy 500 într-o mașină McLaren propulsată de Honda pentru echipa Andretti Autosport, iar cum cele două curse au loc în același weekend, echipa a fost nevoită să găsească un înlocuitor.

Caracteristicile unice ale circuitului monegasc fac alegerea cu atât mai importantă. Button, care a părăsit McLaren la sfârșitul sezonului trecut, a semnat un contract ca pilot de rezervă al echipei pentru 2017 și a părut să fie singura soluție viabilă pentru britanici.

Fostul pilot a lăsat în momentul retragerii de înțeles că o revenire a sa în Formula 1 nu este imposibilă, însă că motivația sa nu l-ar fi ajutat să continue. El are o clauză în contract care îi garantează un loc în Formula 1 la McLaren în 2018 dacă îl va dori. Cu mașini noi pe grilă în 2017, un weekend de cursă la Monaco este cu siguranță bine-venit pentru britanic.

Button a urcat de trei ori pe podiumul cursei din Principat în cariera sa în Formula 1, reușind să o și câștige în 2009 în drumul spre singurul său titlu mondial cu Brawn GP.

Circuitul din Monaco este unul din puținele din calendar care ar permite mașinii McLaren să fie mai competitivă decât deobicei. Unitatea de putere Honda va fi mai puțin solicitată pe traseul lent și virajat, iar complexitatea sa i se potrivește ca o mănușă unui pilot experimentat precum Button.

„Sunt entuziasmat că mă întorc pentru o cursă în Formula 1 și nu m-aș fi putut gândi la un loc mai bun în care să mă o fac decât Grand Prix-ul meu adoptiv: Monaco,” a spus britanicul.

„Am câștigat cursa înainte, în 2009, și e unul din circuitele de cursă favorite ale mele. E un circuit stradal foarte înșelător pe care un pilot bun chiar poate face diferența – deși mașina McLaren-Honda MCL32 nu a început sezonul bine, cred că este mai potrivită la Monaco decât pe circuitele mai rapide pe care Fernando și Stoffel au concurat.”

Button știe că șansele unui succes sunt infime, însă crede că MP din Monaco este o oprtunitate bună pentru McLaren de a culege puncte. Britanicul se află într-o condiție fizică foarte bună, antrenându-se pentru triatlon de când și-a încheiat socotelile ca pilot principal anul trecut, și crede că va fi pregătit pentru cursă.

„Cât despre Fernando, sper nu numai să se descurce bine la Indy, dar să-i și placă. Va fi o experiență grozavă pentru el. E un pilot excelent, cum bine știm, și e foarte experimentat, așa că chiar dacă tehnicile de pilotaj pe super-speedway sunt noi pentru el, mă aștept să se acomodeze cu ele destul de repede. Duminică seară, după MP din Monaco, mă voi așteza jos și îl voi urmări la TV. Aștept cu interes și acest lucru.”

Despre revenirea la bordul unui monopost, el spune: „va fi frumos să zic ‘salut’ tuturor prietenilor mei din Formula 1 și sper să le ofer și fanilor motive de bucurie.”