Formula 1 Spania: Alonso și restul visează la ce ar putea urma

Formula 1 Spania: Alonso și restul visează la ce ar putea urma

Cu un picior în America și cu unul în țara natală, Fernando Alonso se pregătește de prima cursă europeană a anului și de primul Mare Premiu dus la capăt. Cursa din Spania depinde de cursa tehnologică. Ce pot aduce nou Ferrari sau Mercedes?

Formula 1… Cu greu poți găsi o altă serie de motorsport în care există posibilitatea apariției unor modificări atât de serioase aduse mașinilor de la o cursă la alta. Se întâmplă însă de fiecare dată când echipele din Marele Circ revin pe Circuit de Catalunya pentru deja-tradiționala primă cursă cu adevărat europeană a sezonului. Sigur, rareori se și întâmplă ca îmbunătățirile vreuneia dintre ele să fie atât de însemnate încât să își lase rivalele în urmă. De regulă, noutățile aduse la Barcelona se anulează între ele în mare măsură. Acesta este însă un sport în care orice mic avantaj pe care ți-l poți creea contează.

McLaren este una din echipele care în acest an va încerca să facă exact asta. A ajuns în Spania după o săptămână și jumătate în care o mașină de-a ei a furat ochii tuturor fanilor sporturilor cu motor – însă nu una de Formula 1. În schimb, peste două milioane de privitori au urmărit online pe 3 mai primul test al lui Fernando Alonso în strălucitorul McLaren-Honda-Andretti cu numărul 29 pe Indianapolis Motor Speedway.

Lovitura de marketing reușită de seria IndyCar prin alăturarea lui Alonso renumitei Indy 500 este imensă. Spaniolul va lipsi peste două săptămâni de la Marele Premiu al Principatului Monaco, perla oricărui sezon de Formula 1, pentru a participa la întrecerea americană.

Săptămânile acestea sunt grele pentru el. Imediat după cursa din Rusia la care practic nu a luat parte – unitatea de putere Honda i-a cedat mașinii McLaren în turul de formare – Alonso a zburat în State pentru testul său de debutant în Indy 500. Câteva zile mai târziu, iată-l din nou alături de colegii săi pregătindu-se pentru un nou weekend în Formula 1.

Ne întrebăm cu toții care sunt gândurile sale. De la o mașină cu care nu a reușit să încheie vreun Mare Premiu în acest sezon, spaniolul a sărit într-o alta care ar putea fi pregătită să fie printre cele fruntașe în cursa de la Indianapolis. Poartă însemnele aceluiași binom McLaren-Honda. Nu există dubiu că Alonso s-a simțit bine în America. A fost o evadare dintr-o lume a Formulei 1 care nu a fost prietenoasă cu el în ultimii ani. Problemele echipei McLaren de când Honda a redevenit partenerul ei pe partea propulsiei par a nu se mai sfârși.

C-5hgCOW0AASu8-.jpg-large

Dublul campion mondial este în acest weekend readus în fața realității, iar membrii echipei sale își vor ține degetele încrucișate sperând ca aceasta să fie săptămâna în care Alonso va vedea, măcar, primul steag în pătrățele al sezonului. Cu un ochi pe cursa din Statele Unite de peste două săptămâni, spaniolul e de acord că un prim pas ar fi încheierea unei curse.

„Trebuie să ne ridicăm la un nivel mai înalt și să sperăm că vom termina această cursă cu ambele mașini, acumulând kilometri,” a spus Alonso. „Există lucruri pe care trebuie să le punem la punct începând cu acest weekend, pentru tot restul sezonului. Sperăm, astfel, ca acesta să fie punctul nostru de plecare într-un nou campionat.”

Circuitul din Catalunia este unul pe care toți piloții îl cunosc foarte bine, date fiind testele care au loc aici la începutul fiecărui sezon. Ce nu cunosc aproape deloc sunt schimbările în ceea ce privește performanțele și comportamentul mașinilor pe care acest weekend le va aduce.

Mercedes a venit la Barcelona cu modificări importante aduse aerodinamicii mașinilor pentru a răspunde debutului de sezon excelent reușit de Ferrari. Echipa italiană este condusă în clasamentul constructorilor cu un punct de rivalei germane, în timp ce Sebastian Vettel este primul în clasamentul piloților după constanța arătată în primele patru curse – în care nu a terminat mai jos de locul secund.

Marele Premiu al Rusiei i-a adus o primă victorie a carierei lui Valtteri Bottas, în timp ce Lewis Hamilton va dori să uite de weekendul de acum două săptămâni, când ritmul său a lăsat de dorit. Britanicul a încheiat pe locul patru dar este încă al doilea în clasamentul general, la treisprezece puncte de Vettel. Cei doi, împreună cu Bottas și Kimi Raikkonen, sunt așteptați să se lupte pentru victorie și în Spania.

Diferențele dintre cele două echipe din vârful Formulei 1 au fost poate chiar mai mici decât ne-am fi așteptat în 2017. Este un lucru minunat pentru sport, care a trecut prin ani la rândul în care o echipă a fost într-o postură dominantă față de toate celelalte. Dat fiind acest duel pe care îl avem între Ferrari și Mercedes, îmbunătățirile aduse de cele două echipe pot fi decisive în Marele Premiu din acest weekend. Cursa tehnologică va decide cursul sezonului de-acum înainte.

C_jp0OqXYAEXm6E.jpg-large

În timp ce piloții echipelor fruntașe au ochii unul pe altul, Alonso va vedea trecerea liniei de sosire ca pe o adevărată victorie în Spania. Când Vettel a fost întrebat cu cine ar vrea să se lupte în ultimul viraj în cursa de duminică, Alonso – aflat lângă el la conferința de presă – a intervenit: „Luptă-te cu mine… mă depășești pe linia dreaptă.”

A fost un moment care a surprins perfect sezonul pe care pilotul McLaren l-a avut până acum. Noroc că Indianapolis e aproape. Alonso poate fi iertat dacă se gândește la visul american în acest weekend.