Formula 1 Spania: Team Focus – Ferrari

Un weekend semi-reușit pentru căluțul cabrat la Barcelona. După câteva probleme minore la monopostul lui Vettel în primele antrenamente libere de vineri și în Q1, mașinile SF70H au arătat un ritm foarte bun în calificări și cursă. Doar o greșeală a lui Vettel în sectorul 3 i-a privat de pole position.

În detrimentul Scuderiei, celor de la Mercedes le-a cam ieșit tot în această cursă. Deși Sebastian Vettel a reușit să treacă de Lewis Hamilton în primul viraj, prima mare lovitură primită a fost abandonul prematur al lui Kimi Raikkonen tot în primul tur, unde Valtteri Bottas l-a lovit ușor pe finlandez și l-a trimis direct în Max Verstappen forțând un DNF pentru ambii piloți. Faptul că Seb și-a pierdut coechipierul atât de repede iar Bottas a rămas în cursă s-a dovedit a fi crucial mai târziu. Incidentul de la start a produs și un moment drăguț. Un băiețel, fan Raikkonen și Ferrari, a izbucnit în lacrimi la abandonul finlandezului. Mai târziu, un reprezentant al echipei l-a invitat pe tânărul suporter în boxa Scuderiei, unde a avut ocazia de a-și întâlni idolul și de a se poza cu el.

C_zeUYZXkAAVKnZ

Echipa din Maranello a pierdut de data aceasta și bătălia tactică. Primul schimb de pneuri la Vettel a fost prematur, iar faptul că au ales să încalțe mașina cu pneuri soft, lăsând gumele medii la sfârșit, s-a dovedit a fi o alegere neinspirată. Germanul nu a reușit să profite pe deplin de pneurile soft proaspete. A pierdut secunde prețioase în spatele lui Bottas, timp în care Hamilton pe medii după prima oprire, în loc să piardă teren, a redus din distanța față de pilotul Ferrari. Probabil că aici au pierdut italienii cursa.

Dacă în China Safety Car-ul a stricat cursa lui Vettel, acum la Barcelona Virtual Safety Car-ul i-a venit de hac, sau mai bine zis, decizia proastă de a îl chema pe Vettel la boxe după perioada VSC când cursa s-a reluat iar piloții au rulat fără restricții. Mutare bună a celor de la Mercedes, care l-au scos pe Hamilton în ultimul moment de VSC, astfel încât pentru cei de la Ferrari a fost imposibil să reacționeze. Acolo Vettel a pierdut undeva între 5-10 secunde fața de Hamilton.

C_yYIw3XsAELZpf.jpg-large

Una caldă și una rece în F2 pentru piloții Academiei Ferrari. Charles Leclerc a fost magistral. A câștigat prima cursă din pole position și a terminat pe 4 în manșa cu grilă inversată. Din păcate, Antonio Fuoco a fost prins într-o serie de incidente în cursa 1 și a terminat doar pe 13. A doua cursa a lui a fost și mai nefericită: un DNF pentru el după ce Nyck de Vries l-a lovit din lateral chiar în primul tur.

Păcat de rezultatul final, însă plecăm din spania cu certitudinea că avem o mașină solidă și rapidă pe care ne putem baza. Campionatul este lung și deja ne concentrăm pe următoarea cursă din Monte Carlo. Suntem conștienți că mai avem multă muncă pentru a îmbunătăți constant performanțele noastre.

Maurizio Arrivabene

În concluzie, cei de la Ferrari pot pleca mulțumiți din Spania, poate nu prin prisma rezultatului, ci al performanței mașinilor. Și cum bine știm, dacă ai un ritm bun de cursă la Barcelona, o să ai un ritm bun cam tot anul. Vettel a reușit să scoată maximum din mașină, iar duleul lui direct cu Hamilton și Bottas a fost spectaculos și la limita regulamentului. Ne reîntâlnim cu cea mai iubită echipă de F1 peste două săptămâni la Monte Carlo. Până atunci, Forza Ferrari!

Citește și alte articole din seria Team Focus: despre Mercedes și despre Red Bull