Formula 2 Barcelona: Leclerc își extinde avansul

Formula 2 Barcelona: Leclerc își extinde avansul

Charles Leclerc a obținut al doilea pole consecutiv, pe care l-a convertit apoi în victorie. A doua zi, Nicholas Latifi a făcut un cadou cum rar vezi la acest nivel, oferindu-i victoria pe tavă lui Matsushita.

Moralul lui Leclerc era la cote maxime după victoria senzațională din manșa de sprint a rundei inaugurale din Bahrain, iar asta s-a văzut în antrenamentele libere de la Barcelona. Rivalii nu erau departe, iar în calificări am avut șapte echipe diferite reprezentate în top 7, tot cu monegascul academiei Ferrari în frunte. El a fost urmat de Ghiotto, de Vries, King, Albon, Rowland și Nato. A fost o sesiune dificilă pentru Artem Markelov, abia al 13-lea pe grilă.

Cursa 1

Ghiotto a făcut tot posibilul în primele viraje să treacă la conducere, însă Leclerc a avut nervii mai tari la finele primului sector și a rămas în frunte. Monopostul Prema #1 a evadat apoi de rivali, iar în turul al șaptelea a intrat la standuri pentru a schimba gumele soft cu cele hard. La scurt timp după aceea, Sergio Canamasas a suferit o avarie și nu a apucat să reacționeze, monopostul Trident fiind țintuit pe banda de asfalt, în virajul 6. S-a impus o intrare a mașinii de siguranță, ceea ce le-a dat peste cap planul celor porniți pe strategia alternativă – gume dure la început și oprire cât mai târzie.

fbb9c06d-c21d-4619-a761-9eb455691d05Oliver Rowland l-a depășit pe Alex Albon în turul 21, cei doi oprindu-se câteva bucle mai târziu. Leclerc își croise deja drum prin pluton și a revenit astfel la conducere, urmat de Ghiotto. Rowland a recuperat loc după loc pe pneuri soft proaspete, împotriva unor adversari cu hard-uri uzate. Protejatul Renault a adus astfel monopostul DAMS pe podium, fiind net superior pe final de cursă față de Albon, ajuns pe 5 în spatele coechipierului Matsushita. Latifi, Malja și Markelov au sosit în grup compact, rusul fiind astfel beneficiarul plecării din pole pe grila inversată a manșei de a doua zi. Ultimele puncte le-au revenit lui King și de Vries.

Marea dezamăgire a cursei a reprezentat-o Antonio Fuoco, prins într-o serie de incidente. Nici pentru Roberto Merhi n-a fost cu noroc prima sa evoluție în Formula 2, în timp ce Norman Nato a încheiat manșa la mai bine de un minut de învingător.

Cursa 2

Markelov a ratat complet startul și Nick Latifi a urcat pe prima poziție, urmat de Matsushita. Cei doi s-au desprins de plutonul în care Gustav Malja cânta o notă falsă, cel mai adesea nevoit să se apere de atacurile venite din spate. A fost evident că monoposturile Russian Time nu au puterea să se implice în lupta pentru podium, primele trei locuri părând fixate în momentul în care Rowland a ajuns pe 3.

În turul 22, Latifi a comis însă o eroare surprinzătoare, ieșind larg din virajul 5, prin zona cu pietriș. Matsushita nu se aștepta la un asemenea cadou, aceasta fiind cea de-a doua sa victorie în campionat după cea de acum doi ani de la Budapesta. Rowland l-a taxat pe coechipierul său imediat după eroarea comisă, depășindu-l cu DRS înainte de virajul 10. Latifi a încercat să răspundă, furios, însă n-a putut face nimic și a trecut linia de sosire pe 3.

În turul precedent, ceva mare a zburat și m-a lovit în cap. Abia când am ajuns în virajul 5 mi-am dat seama că se desprinsese de fapt oglinda dreaptă. Asta mi-a distras atenția pentru un moment și am comis eroarea.

Nicholas Latifi

Malja a rezistat cât a putut în fața lui Albon și Leclerc, monegascul gestionând bine uzura pneurilor pentru a încheia pe 4. În pofida unui contact în faza inițială a cursei, și Jordan King s-a folosit de experiență pentru a urca până pe 5 pe final, în fața lui Malja, Ghiotto și Albon. Markelov a ieșit din zona punctelor și n-a mai avut timp să dea un ultim atac, oferindu-i astfel ocazia lui Leclerc să se distanțeze la general. Fuoco a fost de această dată victimă la prima parcurgere a virajului 7, când Nyck de Vries s-a precipitat și l-a lovit din lateral.

Clasament piloți: Leclerc 73p, Rowland 47p, Ghiotto 38p, Markelov 34p, Matsushita 31p

Clasament echipe: DAMS 89p, Prema 75p, Russian Time 72p, ART Grand Prix 52p