WTCC Hungaroring: Cărțile cad în favoarea lui Monteiro

WTCC Hungaroring: Cărțile cad în favoarea lui Monteiro

Tiago Monteiro a profitat de problemele celor de la Volvo și s-a distanțat la general, iar Michelisz pare să se resemneze cu o partitură de secund după o nouă ieșire timpurie din scenă.

Rob Huff a fost cel mai rapid într-un Superpole lipsit de modele Honda, reușind astfel să plaseze pe primul loc al grilei modelul C-Elysee, după ce în Maroc am avut un Civic în pole, iar la Monza un Volvo S60. Honda s-a revanșat după două înfrângeri în MAC3 și a câștigat acest exercițiu pe Hungaroring. Avea să fie unicul moment triumfător pentru localnicul Norbi Michelisz, susținut frenetic de 35.000 de fani.

591878cd6cf55

Cursa 1

Abia pe poziția a noua în calificări, liderul ierarhiei generale Tiago Monteiro pleca din prima linie pe grila inversată a primei manșe. Polemanul de conjunctură era John Filippi, însă pilotul originar din Corsica a resimțit presiunea și a plecat extrem de slab, revenind în zona în care evoluează de obicei în WTCC. Monteiro și-a asumat conducerea, urmat de Chilton, Bjork și Michelisz. Maghiarul a forțat depășirea în virajul 5, însă contactul cu modelul Volvo a dus la abandon pentru ambii protagoniști. Au avansat pe 3 și 4 argentinienii Girolami și Guerrieri, ambii fiind ulterior taxați de Rob Huff, care a completat astfel podiumul.

Wtcc Hungaroring

În frunte, Tom Chilton nu a schițat niciun atac, deși a fost mereu aproape de Monteiro, iar astfel portughezul a devenit primul pilot cu două succese în 2017 și s-a distanțat în fruntea ierarhiei generale. Nick Catsburg a trecut pe final de Guerrieri și a ocupat poziția a cincea, iar în puncte s-au mai clasat Bennani, Ehrlacher, Coronel și Panis. Acest ultim punct a fost așadar unicul motiv de bucurie pentru miile de maghiari din tribune, dat fiind că a doua mașină Zengo, cea pilotată de Daniel Nagy, a încheiat abia pe 13. Gruparea lui Zoltan Zengo va plăti mereu prețul succeselor uzinei, dat fiind că toate Hondele au primit balast maxim în Ungaria.

59187a1d99048

Cursa 2

Huff a ratat plecarea din pole, cedându-i șefia lui Mehdi Bennani. La prima trecere prin virajul 2, britanicul l-a atins ușor pe Catsburg și l-a trimis în mașina coechipierului Girolami, provocând abandonul acestuia din urmă. A fost un carambol similar cu ceea ce am văzut în debutul MP al Spaniei, însă oficialii din WTCC au aruncat vina asupra lui Huff, care și-a asumat după cursă greșeala. Pilotul Munnich Motorsport a primit un drive through și a ieșit astfel din calculele pentru podium. De altfel, șarja sa ofensivă a fost recompensată cu un singur punct, aferent locului 10.

Bennani părea să poată fi prins de Catsburg, însă rocada nu s-a produs, chiar dacă cei doi au rulat separați de mai puțin de o secundă. La fel ca în prima cursă, un atac pe Hungaroring e greu de dat cu mașini comparabile, caracterul procesional al cursei fiind în contrast total cu atmosfera frenetică din tribune. Tom Chilton a încheiat pe 3, fiind singurul pilot ce a reușit să urce pe ambele podiumuri din Ungaria. În urma sa, Norbi Michelisz a trecut linia de sosire în fața lui Tiago Monteiro, declarând ulterior că deși s-au consumat abia 3 etape din 10, el e pregătit să joace pentru echipă și să-l lase pe portughez în față de acum înainte. E drept că sunt 61 de puncte între cei doi piloți JAS Honda, însă multe se mai pot întâmpla.

Wtcc HungaroringEsteban Guerrieri s-a bucurat de conjunctura favorabilă a balastului și a mai bifat un loc 6. În urma lui Thed Bjork, Ehrlacher și Coronel au repetat și ei clasările din manșa inaugurală. Michigami, Gleason și Filippi au completat toate tururile programate pe Hungaroring, dar nu au punctat în nicio cursă.

Avansul lui Monteiro la general se apropie de 40 de puncte înaintea etapei de pe Nordschleife de la finele lunii mai. Piloții Volvo alternează în spatele său: dacă de la Monza am plecat cu impresia că Bjork e vârful de lance, în Ungaria Catsburg a trecut în fața suedezului la general. Cât despre piloții Citroen, trei dintre aceștia sunt acum în top 6 și e foarte posibil ca balastul să le fie mărit. Avantaj Guerrieri și Coronel pe Ring?

Clasament piloți: Monteiro 123p, Catsburg 85p, Chilton 81p, Bjork 77p, Bennani 73p, Huff 65p.