Formula 1 Spania: Team Focus – Mercedes

Formula 1 Spania: Team Focus – Mercedes

Mercedes a câștigat duelul cu Ferrari în cursa din Spania dar, ca toate echipele fruntașe, a încheiat cu o singură mașină.

În final, weekendul de lângă Barcelona a fost o reușită pentru Mercedes. Echipa germană se află în plină bătălie cu Ferrari în acest an, iar înaintea Marelui Premiu avea un avans de un singur punct în clasamentul constructorilor. Acel avans s-a mărit la 8 puncte după victoria lui Lewis Hamilton. Totodată, britanicul a redus avansul lui Sebastian Vettel din fruntea clasamentului piloților la 6 puncte.

Două momente cheie au înclinat balanța în favoarea Mercedes duminică. Ambele se referă la timpul pierdut de Vettel pe circuit, însă echipa germană a fost cea care și-a creat avantajul singură – prin decizii tactice oportune. Alegând din start o strategie cu două opriri la boxe, Mercedes și-a ținut piloții pe circuit mai mult decât a făcut-o Ferrari cu Vettel în primul stint. Ce a urmat l-a ajutat pe Hamilton. În timp ce Valtteri Bottas s-a apărat preț de câteva tururi bune înainte de a fi depășit de german, pilotul numărul unu al echipei a câștigat secunde bune. Pneurile medium oferite lui Hamilton pentru stint-ul de mijloc i-au oferit avantajul pe final, iar chemarea lui la boxe chiar când perioada VSC se încheia a fost ultimul element crucial al victoriei. Vettel nu a putut răspunde, iar când acesta a schimbat pneurile pentru a doua oară, avansul său s-a evaporat.

C_8jSXFVoAAu6u9.jpg-large

Contactul dintre cei doi a reprezentat vârful de intensitate al weekendului și din fericire nu a avut urmări grave, ci din contră! Hamilton a declarat că a apreciat duelul dintre el și Vettel ca fiind „cel mai pur de mult timp”. Lupta pentru titlu se va da în mod evident între cei doi piloți, iar britanicul este entuziasmat de potențialele dueluri viitoare.

E minunat să avem bătălii. O luptă cu o altă echipă este mult mai plăcută și frumoasă pentru că nu există tensiune în cadrul taberei noastre. – Lewis Hamilton

Totuși, nu toate au fost roz pentru Mercedes în Spania. Bottas rula pe poziția a 3-a când unitatea sa de putere a cedat, iar finlandezul a abandonat. Echipa germană ar fi putut să-și extindă avansul și mai mult în clasament dacă nu ar fi apărut nefericitul eveniment. Bottas a concurat cu unitatea de putere cu care a făcut-o și în primele patru curse după ce în antrenamente noul său motor a trebuit să fie schimbat din cauza unei scurgeri.

Weekendul începuse perfect, cu cele două mașini fiind cu o secundă mai rapide decât rivalele de la Ferrari în primele antrenamente de vineri. Până la sfârșitul zilei distanța se redusese, iar echipa italiană a fost mai rapidă înaintea calificărilor. În poate cea mai relevantă sesiune, Hamilton a obținut pole-ul, însă ar fi putut fi detronat de Vettel dacă acesta nu ar fi făcut o greșeală în ultimul său tur. E greu să oferim un verdict în ceea ce privește echipa mai rapidă. Să spunem că cele două se află la același nivel.

DACXc0fXYAA6kuJ.jpg-large

În altă ordine de idei, cursa din Spania a adus și motive de bucurie și pentru Esteban Ocon și Pascal Wehrlein, ambii piloți protejați ai Mercedes. Amândoi se află la rezultatele lor cele mai bune în Formula 1 – Ocon terminând pe locul 5 în mașina Force India în timp ce Wehrlein s-a clasat al 8-lea și a adus primele puncte ale sezonului pentru Sauber.

Francezul s-a acomodat perfect alături de Sergio Perez și a punctat alături de el în fiecare cursă din cele cinci desfășurate în acest sezon. Optimist, Ocon poate spera la un viitor interesant în sport.

Wehrlein a profitat de o strategie ca la carte pusă la punct de echipa Sauber. Cu puțin noroc, germanul a fost singurul pilot care a efectuat o singură oprire la boxe în Marele Premiu – și aceea venind în timpul VSC-ului. După ce a lipsit la primele două curse ale sezonului mulți îi puneau viitorul în Formula 1 sub semnul întrebării, însă Wehrlein a revenit cu forțe proaspete și iată-l aflat la cel mai bun weekend al său de până acum.

C_9ZCYaU0AAu5n-.jpg-large

Aruncând rapid un ochi și pe formulele inferioare putem vedea că George Russel a participat la primul său weekend în GP3 alături de ART Grand Prix. Clasându-se pe locul 4 în calificări și în prima cursă de pe Circuit de Catalunya, acesta a ocupat apoi un loc 5 în cursa sprint și se află al 6-lea în clasamentul seriei.

Pentru Maximilian Gunther, sezonul Formulei 3 Europene continuă, în acest weekend fiind programată cursa de la Pau. Pilotul Prema Powerteam este vicecampion al seriei și momentan ocupă locul 4 în clasament după primele două etape.

Citește și alte articole din seria Team Focus: despre Scuderia Ferrari și despre Red Bull