MotoGP Oscars – Ediția Jerez 2017

MotoGP Oscars – Ediția Jerez 2017

Pentru mulți începutul ”adevărat” al sezonului de MotoGP e la Jerez, la întoarcerea pe pământ european. Ore prietenoase, climă familiară și un indicator mai real al nivelului de performanță în lupta la titlu.

Dacă asta e într-adevăr ce am vazut la Jerez, Honda ne-a dat toate pariurile peste cap. Pe un circuit unde Yamaha se simțea ca rața pe apă, rivalii japonezi au fost cei cu petrecerea la sfârșitul zilei, cu un trio Honda în prima linie la start și doi dintre ei pe podium la final. Iar lupta la titlu sfârâie ca un grătar de 1 mai.

Premiul ”Academia de Poliție 16”: Dani Pedrosa

Deși diminutivul pilot spaniol a dominat mare parte din antrenamentele de la Jerez, cursa nu se prefigura a fi o victorie atât de certă. Însă veteranul Honda a pornit ca din pușcă, și-a ținut colegul de echipă la o distanță respectabilă și i-a făcut pe toți ceilalți să arate ca o bunicuță la o plimbare de duminică. Cu victoria din GP-ul spaniol, Pedrosa a atins recordul de a obține cel puțin câte o victorie în campionatul mondial pentru al 16-lea an consecutiv. E ca un film din seria Academia de Poliție – când nimeni nu se mai așteaptă, mai apare unul și mereu îl urmărim cu plăcere.

Premiul ”Domnișoara de Onoare”: Marc Marquez

Pentru cineva care nu e fan al locului doi și care a fost bătut de colegul lui de echipă, campionul mondial nu părea prea supărat să aibă reflectorul luat de pe el. A sărbătorit a doua poziție pe podium ca pe o victorie și a părut să fie o domnișoară de onoare foarte mândră de succesul echipei. Poate că un podium total spaniol la el acasă e mai special, poate că știa că Pedrosa nu e principala amenințare la titlu sau poate că i-a văzut pe Viñales și Rossi mult în spate și a mirosit sânge. Oricum, la 4 puncte în spatele lui Rossi, aproape a prins buchetul.

590f47bc7f5189.34511550Premiul ”Spărgătorul de nunți”: Jorge Lorenzo

Există și pariori fericiți, asta dacă a îndrăznit careva să sugereze un podium pentru Lorenzo la Jerez. Dacă era să considerăm palmaresul Ducati, lucrurile nu arătau prea roz, dar dacă ne uitam la realizările lui Lorenzo pe circuitul unde un viraj îi poartă numele, era mult mai încurajator. Însă nici măcar Gigi nu îndrăznea să viseze atât de departe. După ce diverse provocări s-au ivit în calea lui Lorenzo la început de sezon, Jerez a adus un plus de performanță și încredere care s-a concretizat într-un podium – unul disputat împotriva fostei lui motociclete, acum pilotate de un Johann Zarco tot mai surprinzător. Poate că invitația s-a rătăcit la poștă, dar prezența lui Lorenzo pe podium a fost cât de poate de meritată.

Premiul ”Cel mai bun Marquez în rol principal”: Alex Marquez

Un eveniment destul de rar în familie, dar juniorul Marquez s-a întors acasă din Jerez cu un trofeu ceva mai mare decât al prolificului său frate. Profitând de greșeala lui Franco Morbidelli, colegul de echipă care a furat toate titlurile de știri în primele trei curse, Alex și-a păstrat calmul și a înregistrat o mult-așteptată primă victorie la clasa intermediară. Va spera să fie prima dintr-o lungă serie, pentru a-și îndeplini visul de a împărți cândva garajul cu fratele mai mare. Între timp, a mai închis din gurile care nu îi găseau locul in motomondial.

Premiul ”Spiderman 2”: Aron Canet

După dezamăgirea din Texas, unde a dominat în mod categoric toate sesiunile până când a căzut în cursă, Aron Canet ne-a arătat încă un exemplu de film unde continuarea e mai bună decat originalul. Dacă COTA se prefigura a fi o victorie detașată, Jerez ne-a oferit un spectacol la clasa mică. După ce băieții de la Platinum Bay au încins atmosfera în deschidere, era greu să te uiți dincolo de Mir sau Fenati pentru victorie, însă Canet și-a luat revanșa (probabil mai rapid decît el însuși spera) cu o manevră în faimosul ultim viraj din Jerez. Prima victorie e în buzunar și pentru tânărul spaniol.

Unde e Yamaha? Probabil stau cu mâna întinsă și așteaptă rigla, după ce Valentino Rossi a fost depășit de Aprilia lui Aleix Espargaro spre finalul cursei. Două puncte subțirele îl mai țin pe veteranul italian în fruntea clasamentului și beculețul de avertizare s-a aprins – o victorie e destul de urgentă. Urmează stația Le Mans, peronul pe partea lui Rossi, în teorie.