Formula 3 Pau: Maxi Gunther intră în lupta pentru titlu

Formula 3 Pau: Maxi Gunther intră în lupta pentru titlu

Cei trei piloți care și-au împărțit victoriile la Silverstone și Monza au comis erori capitale la Pau, iar Maxi Gunther a profitat pentru a obține două succese, inclusiv în cursa de Grand Prix de la finele weekendului.

După sesiunile de antrenamente, în care protagoniștii campionatului au ieșit la rampă, a fost evident că Lando Norris nu are vreun deficit față de cei ce mai fuseseră la Pau. Totodată, s-a văzut cum piloții Hitech sunt într-o creștere de formă, inclusiv Mazepin, în timp ce Carlin nu mai reușea să aducă celelalte trei mașini în apropierea lui Norris, chiar dacă pe una dintre acestea se afla Jake Dennis, dublu învingător în 2015 pe acest traseu stradal. Din tabăra Van Amersfoort, cel mai rapid se dovedea încă o dată debutantul Joey Mawson, iar la Prema era destul de palidă forma etalată de Zhou și Mick Schumacher.

Cursa 1

Cei trei piloți care și-au trecut în cont victorii în actualul sezon, atât la Silverstone cât și la Monza, se aliniau pe primele trei poziții ale grilei. Ei se aflau în ordine inversă față de poziția în clasament, așa că erau toate motivele ca situația la vârf să devină și mai strânsă. Callum Ilott și-a păstrat primul loc la stingerea semafoarelor, în timp ce Joel Eriksson a insistat pe exterior în primul viraj și l-a devansat pe Lando Norris.

La prima trecere prin șicana Foch, improvizată într-un rond foarte denivelat, Ilott a lovit glisierele și a ieșit din cursă, eroarea sa având mari consecințe în clasamentul general. Următorul pilot prins în offside pe străzi a fost tot din tabăra Prema, Guanyu Zhou dând cu piciorul la puncte bune. A urmat ieșirea în decor a lui Jake Hughes, după care Joey Mawson a percutat zidul exterior din Courbe du Parc Beaumont, urmat de Jake Dennis o secundă mai târziu. Australianul era pe cale să aducă primul podium stagional pentru Van Amersfoort Racing într-un debut de 2017 dificil pentru gruparea olandeză.

Marele beneficiar al acestor incidente a fost Maxi Gunther, care a urcat pe podium în urma lui Eriksson și Norris, nedespărțiți până la sosire. În urma sa, au cules roade mai mari decât se așteptau și urmăritorii care s-au ținut departe de ziduri. Nikita Mazepin a obținut cea mai bună clasare din carieră (P4), cu spatele asigurat de Ralf Aron. Mick Schumacher a sosit al optulea, în urma perechii VAR formate din Newey și Piquet.

2017-FIA-F3-03-Suer-2457-1000x667

Cursa 2

Sindromul de la Monza a revenit: Lando Norris a ratat plecarea din pole și a fost devansat pe primii metri de Maxi Gunther. Degeaba a insistat britanicul pe accelerarea către Parc Beaumont, căci șansele de izbândă erau minime în fața unui adversar comparabil. Protejatul McLaren s-a mulțumit apoi să ruleze pe locul secund, care-l apropia la general de Eriksson. Suedezul era abia al patrulea în spatele lui Callum Ilott, încă o dată fiind evidentă diferența dintre primii patru piloți ai actualei promoții și restul lumii.

Tururile treceau agale, fără vreun incident în plutonul de 19 până când ultimii doi s-au acroșat în acul de păr de la liceu, Marino Sato fiind penalizat pentru respectivul contact cu Soori. La următoarea trecere a plutonului prin acel viraj, Jehan Daruvala a reușit unica depășire a cursei, urcând pe 10 în dauna coechipierului Jake Dennis, destul de cooperant în contextul în care nu face program complet anul acesta și punctele nu prea-i folosesc.

Abia în ultimele 10 minute au început problemele: Zhou și Mawson s-au retras, dar marea lovitură a fost ieșirea în decor a liderului campionatului, Joel Eriksson. Acesta a înfipt monopostul în bariera șicanei Foch, iar astfel a cedat primul loc la general. Pentru a doua cursă la rând, Pau surprinde un protagonist, iar dauna e majoră, căci ceilalți trei urcă pe podium. Gunther a devenit al patrulea învingător din 2017 (în sfârșit), urmat de Norris și Ilott. Best of the rest – Harrison Newey, cel care a urcat două locuri la start în fața piloților Hitech.

FIA Formula 3 European Championship 2017, round 3, Pau (FRA)

Cursa 3

Chiar și pe o vreme însorită și primitoare, Pau e ca un thriller. Pur și simplu simți că nu e posibil să treacă cele 33 de minute (plus un tur, ca să fim pedanți) fără o străfulgerare. Lando Norris era încă o dată urmat pe grilă de cei trei cu care se va bate pentru titlu în 2017, în ordinea Gunther – Ilott – Eriksson. Însă de această dată britanicul a virat dreapta brusc încă din prima secundă, de teamă să nu-l scape iarăși în față pe german. Odată respins atacul din primul viraj, Norris a început să se desprindă de cei doi piloți Prema, în timp ce Eriksson nu-și revenise total după eroarea de mai devreme și pierduse un loc în dauna lui Harrison Newey.

10 minute de acalmie au părut o eternitate, apoi în 30 de secunde am avut trei evenimente: Aron a trecut și el de Eriksson, Mawson a forțat pentru a se implica în acest duel și a atins ușor zidul, iar coechipierul său David Beckmann a lovit puternic. Neutralizarea a disipat cele patru secunde avans pe care le avea Norris, iar la restart Aron și-a continuat ofensiva și l-a depășit pe Newey. Undeva spre coada plutonului, Daruvala trecea de Mick Schumacher pentru locul 15. Menționăm acest fapt nu doar pentru că sunt atât de rare manevrele reușite la Pau, ci și pentru că mutarea va fi decisivă în ierarhia debutanților.

Keyvan Andres Soori a fost următorul pilot ce a lovit zidul în șicana Foch, acolo unde macaralele sunt atât de eficiente la evacuarea monoposturilor, încât mașina de siguranță n-a apucat să ne răpească prea mult din cursa de Grand Prix. Toate aceste tribulații au fost doar un aperitiv, căci cu 9 minute înainte de final camerele au comutat brusc pe monopostul #31 al liderului cursei, înfipt în zidul de pneuri. Lando Norris a aruncat la coș cea mai bună șansă a unei victorii la Pau, dându-i prestigiosul trofeu aceluiași protejat al destinului, Maxi Gunther. A fost o dublă Prema neașteptată, cu podium pentru Hitech prin Ralf Aron, iar Daruvala a triumfat între debutanți pentru prima oară în 9 starturi.

De acum, Formula 3 europeană programează 6 etape în weekendurile DTM și una la Spa, înaintea cursei de 24 de ore. Din păcate, acești tineri piloți nu vor putea asista la cursa de la Le Mans în 2017, căci organizatorii seriei germane de turisme au avut proasta inspirație de a suprapune runda următoare de la Hungaroring peste clasica de pe Circuit de la Sarthe. Așadar, patru săptămâni de refacere a moralului pentru Ilott, Eriksson și Norris, după ce fiecare a fost atras de capcanele de la Pau în acest weekend.

Clasament: Eriksson 139p, Norris 139p, Gunther 137p, Ilott 107p.

FIA Formula 3 European Championship 2017, round 3, race 2, Pau (FRA)