F1 Fun Facts: Monaco GP

F1 Fun Facts: Monaco GP

Vă prezentăm câteva curiozități despre bijuteria Formulei 1.

Primul Mare Premiul al Principatului de Monaco a fost organizat chiar în anul inaugural al Formulei 1, pe 21 Mai 1950, iar din 1955 a fost o prezență constantă în calendarul competițional.

Cu o lungime de doar 3.337 km, este cel mai scurt circuit din calendarul F1, iar recordul turului de cursă îl deține Lewis Hamilton, cu un timp de 1:17.939 stabilit anul trecut în al său Mercedes.

Cel mai lent viraj din tot sezonul se află tot aici. Acul de păr (virajul 6) al cărui nume se schimbă în funcție de cine deține hotelul cu vederea asupra curbei (Loews, Fairmont și Station Hairpin) are o viteză medie de aproximativ 65 km/h.

Din piloții actuali, nouă chiar au reședință oficială aici (Hamilton, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Felipe Massa, Stoffel Vandoorne, Daniil Kvyat, Nico Hulkenberg și Jenson Button). O fi frumos, dar altul e motivul, hehe.

Cinci piloți din grila acestui an au și câștigat curse aici. Hamilton și Fernando Alonso de câte 2 ori, iar Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen și Button o singură dată.

Graham Hill este supranumit Mr. Monaco pentru cele cinci victorii ale sale aici, desi Ayrton Senna deține recordul cu șase clasări pe prima treaptă a podiumului, dintre care cinci au fost consecutive (1989-1993). Senna deține și recordul celor mai multe clasări pe podium, opt la număr.

Dacă tot suntem la capitolul recorduri, echipa McLaren are cele mai multe victorii în Principat, 15 la număr, urmată de Ferrari cu doar 9, deși victoria din 1952 nu a făcut parte din sezonul competițional F1 din acel an.

Olivier Panis deține recordul pentru victoria din cea mai joasă plecare din grilă. Panis a câștigat în 1996 plecat de pe poziția a 14-a. Mai multe despre cursa respectivă aici.

Deși este considerată cea mai importantă cursă a anului, doar doi piloți au reprezentat Principatul în Formula 1 – Louis Chiron și Olivier Beretta. Asta probabil o să se schimbe în curând. Un tânăr foarte promițător pe nume Charles Leclerc bate la ușa F1 din anticamera ei.

Lumea tinde să creadă că Pole-ul aici este foarte important. În oarecare măsură este adevărat, dar statisticile ne arată că din 63 curse, doar 28 au fost câștigate din pole position.