Formula 2 Monaco: Rowland relansează campionatul

Formula 2 Monaco: Rowland relansează campionatul

Nimeni nu e profet în țara lui, nici măcar Charles Leclerc. Doar fantastica sa prestație din calificări l-a făcut să rămână în frunte la general după două abandonuri, coroborate cu victorii pentru Rowland și de Vries.

După cele trei lovituri de teatru din manșele Formulei 3 de la Pau, un nou circuit stradal promitea acțiune la doar câteva zile. Formula 2 a venit la Monaco după rundele din Bahrain și Barcelona, unde Charles Leclerc s-a impus și avea un avans considerabil în clasament. Antrenamentele i-au revenit tot pilotului din academia Ferrari, care a evoluat apoi în prima grupă în calificări. Timpul său de 1:19.309 a fost imbatabil pentru cei nouă concurenți direcți, apoi monegascul a stat cu sufletul la gură cât s-au dezlănțuit adversarii din grupa B. Dintre aceștia, fostul său rival de anul trecut din GP3 i-a dat emoții, Alex Albon reușind, în condiții mai bune de aderență, să vină la doar 12 miimi de secundă.

Cursa 1

Cu patru puncte suplimentare și un start curat, Leclerc părea să-și continue marșul către titlul categoriei. Însă prima neutralizare a venit în turul al șaptelea, când Albon a fost chemat de ART Grand Prix la boxe pentru un pariu riscant ce impunea un stint foarte lung pe guma supersoft. Ulterior, Robert Vișoiu s-a atins cu Louis Deletraz în turul 21, iar mașina de siguranță a ieșit cum nu se putea mai nepotrivit pentru Leclerc. Chiar dacă monegascul a oprit la standuri, el a căzut pe 4. Nici pe acest loc n-a stat prea mult, căci a raportat vibrații și a revenit la standuri. Nu era o roată prost fixată, ci o suspensie avariată ce a consfințit abandonul pilotului Prema.

7f7b4727-749a-4d75-84f7-1ff1ca10795a

Oliver Rowland a moștenit astfel prima poziție și a rămas acolo până la sosire, reușind astfel primul succes în această categorie. Chiar dacă anul trecut a și condus la general, victoria fusese un deziderat prea optimist pentru MP Motorsport. Cu DAMS, iată că se poate! Britanicul a fost presat de Artem Markelov, norocosul învingător de anul trecut, iar în urma celor doi au sosit piloții ART în ordinea Matsushita-Albon. Manevra cursei a fost reușită de Luca Ghiotto, clasat al cincilea, care a trecut la Rascasse de un maestru al străzilor din Principat, Johnny Cecotto Jr.

DAwIsRHXcAIv1vq

Cursa 2

Cu Leclerc nevoit să plece doar de pe 17 în urma problemelor din ziua precedentă, era posibilă o schimbare de lider la finele manșei de sprint. Însă Oliver Rowland a demarat slab și a ieșit din zona punctelor, așa că marii beneficiari puteau fi piloții Russian Time și ART Grand Prix. Atâta doar că în prima linie era un monopol Rapax: Cecotto a patinat din pole, iar Nyck de Vries și-a asumat șefia cursei și a sprintat irezistibil timp de 30 de tururi. Fără vreo neutralizare, olandezul a reușit să construiască un avans abisal la acest nivel, de vreo 10 secunde. Cecotto nu a greșit în defensivă și astfel Rapax a obținut prima dublă din istorie.

DA11V06XkAAugn_

Gustav Malja a fost hărțuit de Luca Ghiotto, dar nu s-a produs vreo schimbare pentru locul 3. Markelov a mai adunat puncte importante prin clasarea pe 5, reușind să mai primească o recompensă și grație celui mai rapid tur. Charles Leclerc a făcut tot ce se putea pentru a avansa, trecând de Latifi și Deletraz în acul de păr La Rascasse, însă cea de-a treia tentativă de a face o victimă acolo n-a fost la fel de abilă. Contactul a dus la abandon pentru prietenul său Norman Nato, iar penalizarea primită de Leclerc n-a mai avut vreo finalitate, căci monopostul era avariat și monegascul s-a retras la standuri. A fost primul său dublu abandon de la debutul în formulele inferioare, la Imola în 2014.

Așadar, Rowland, Markelov și Ghiotto au strâns rândurile. Cum în 2017 nu s-a mai mers la Soci, etapa de la Baku poate fi considerată cursa de casă pentru echipierii Russian Time. O lună ne desparte de reîntâlnirea cu Formula 2, neșansa lui Leclerc fiind elementul decisiv pentru o luptă cât mai acerbă pentru titlu. Tot acolo așteptăm și primele puncte ale lui Robert Vișoiu, clasat al 15-lea din 17 în manșa secundă.

Clasament: Leclerc 77p, Rowland 74p, Markelov 60p, Ghiotto 56p, Matsushita 48p.

0ef43026-365a-458b-8065-530227543030