SUA 2007: Hamilton îl învinge pe Alonso la debutul lui Vettel

Pentru a treia cursă la rând, Ferrari nu a contat într-o luptă pentru victorie aprig disputată între echipierii McLaren.

Fernando Alonso a venit la Indianapolis extrem de motivat să restabilească ordinea: primul în FP1, primul în FP2, primul în FP3. Spaniolul a continuat pe aceeași notă în Q1 și Q2, dar tocmai în sesiunea decisivă s-a trezit devansat de coechipierul Lewis Hamilton. Cei de la Ferrari nu au putut emite pretenții la prima linie și mai degrabă erau luați la țintă de BMW Sauber, conform ritmului etalat în antrenamente. Heidfeld ar fi putut fi al treilea pe grilă dacă nu greșea în turul crucial, iar Sebastian Vettel a fost titularizat în urma accidentului suferit de Robert Kubica și a performat din primul moment: al patrulea în FP1, al doilea în FP2 și o calificare facilă în top 10.

By Odor (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

După victoria lui Hamilton de la Montreal, opțiunile strategice s-au redus în cadrul echipei McLaren, Ron Dennis fiind conștient că trebuie să le ofere aceleași șanse la victorie celor doi piloți. Asta s-a văzut în Statele Unite, unde britanicul a respins atacul coechipierului la start, cei doi oprindu-se apoi pentru prima oară la boxe în tururi consecutive. Ulterior, Alonso a încercat un atac pe linia de start/sosire, însă n-a reușit să treacă în frunte și camerele TV au surprins frustrarea dublului campion mondial. Hamilton n-a putut scăpa de amenințare pe zona virajată, căci de fiecare dată aspirația îl readucea pe Alonso tot mai aproape înaintea primului viraj. Cu gândul la următoarea etapă, de la boxe li s-a ordonat ambilor să reducă puterea motoarelor în același timp, însă asta nu i-a împiedicat să-și continue lupta strânsă până la sosire.

F1-Fansite.com 2007 HD wallpaper F1 GP USA_06

Un prim tur modest în Q2 l-a obligat pe Kimi Raikkonen să monteze un tren de softuri noi pentru a mai ieși o dată pe circuit, iar asta l-a obligat să recurgă la o strategie alternativă, cu plecare pe medium în cursă. Consecința imediată a fost un start modest, Heidfeld și Kovalainen trecând în fața sa. Nu era pentru prima oară când monopostul Ferrari se dovedea foarte grue de strunit în trafic, iar timpul pierdut în spatele pilotului Renault l-a făcut pe finlandez să nu poată încheia cursa mai sus de poziția a patra, în urma coechipierului său. Cel mai rapid tur în cursă a fost o palidă consolare pentru Raikkonen și Ferrari, căci pentru al treilea weekend consecutiv nu au fost în măsură să încurce socotelile McLaren la vârf.

F1-Fansite.com 2007 HD wallpaper F1 GP USA_05

Probleme hidraulice și la cutia de viteze au compromis cursa lui Nick Heidfeld, iar Vettel s-a precipitat la start și a căzut în urma lui Nico Rosberg, reușind să bifeze un singur punct în primul său Grand Prix. Astfel, în spatele cvartetului de top a încheiat Heikki Kovalainen, care a mai trăit și bucuria primelor câteva tururi la conducerea unei curse. Coechipierul său Fisichella a ieșit din joc pe greșeală personală, beneficiar fiind conaționalul Trulli, care l-a devansat pe Mark Webber. Cea mai nefericită echipă din paddock a fost încă o dată Honda: Button și Barrichello au comis păcatul capital și s-au atins la start, provocând totodată și abandonurile lui Ralf Schumacher și David Coulthard.

F1-Fansite.com 2007 HD wallpaper F1 GP USA_10

Avea să fie ultima vizită a Formulei 1 la Indianapolis, în pofida numărului mare de fani (120.000) care păreau să fi lăsat în urmă momentul 2005. Hamilton încheia periplul nord-american cu două victorii și 10 puncte avans în fața lui Alonso, iar a treia victorie la rând pentru McLaren ducea echipa britanică la 35 de puncte de Ferrari.